Dit zijn 3 ondergewaardeerde beleggingsideeën

Morningstar zet drie ideeën op een rij die aantrekkelijk gewaardeerd zijn, omdat de markt ze niet ziet zitten. Ook aangepast voor risico zijn ze interessant voor de lange termijn, vindt Morningstar's Dan Kemp. Hij legt bij alledrie uit wat die risico's inhouden en waarom die voor de lange termijn lang niet zo'n probleem als menigeen nu denkt.

Robert van den Oever 30 april, 2018 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

UKmapandflagBritse multinationals
Beleggers in het Verenigd Koninkrijk worden door de Brexit gedwongen voor belangrijke keuzes gesteld. De aanstaande Brexit geldt als een groot fundamenteel risico en dat heeft de nervositeit doen toenemen, met als gevolg fikse uitstroom van belegd vermogen uit het VK.

Die nervositeit en volatiliteit bieden juist een kans voor de contraire belegger die wil instappen op een moment van aantrekkelijke waardering. De Britse beleggingsmarkt biedt volop kansen.

Om te beginnen is het belangrijk te beseffen dat de Britse aandelenmarkt niet hetzelfde is als de Britse economie. Want zo'n 70% van de winsten van de bedrijven in de Londense FTSE 100 index komen van buiten de landsgrenzen. De fundamentals onder het Britse bedrijfsleven zijn mede daarom behoorlijk stevig gebleken.

Kijken we naar de winstcijfers van de FTSE 100-bedrijven, dan zien we dat die in de loop van 2017 zijn gaan herstellen nadat ze in de vijf jaar daarvoor met zo'n 20% waren teruggevallen. De eerste maanden van 2018 tonen dat het vorig jaar ingezette herstel doorzet.

Nemen we de kansen vanuit relatief en absoluut oogpunt in beschouwing, dan moeten we erkennen dat de Brexit-nervositeit alomtegenwoordig is, maar die wel behoorlijk overhyped. Tegelijk is het zo dat het sentiment ten aanzien van multinationals negatief is geworden, en die negativiteit is inmiddels ingeprijsd in hun aandelenkoersen. Dat biedt mogelijkheden voor de contraire belegger.

De aantrekkelijke waardering moet uiteraard worden afgezet tegen de fundamentals en het lange termijn profiel van die fundamentals. Bijvoorbeeld de winstmarge. Bij de FTSE 100-bedrijven ligt de gemiddelde winstmarge op een tamelijk lage 5%, terwijl die voor de bredee FSTE 250 index op gemiddeld 7% ligt en voor wereldwijde aandelen op 8%. Dat rechtvaardigt een lagere waardering voor de FTSE 100-aandelen, maar met de blik op de lange termijn bieden die momenteel het een goed instapmoment.

Devon energyEuropese energiebedrijven
Het politieke landschap in Europa zorgt voor onzekerheid en emotiegedreven bewegingen op de aandelenbeurzen. Daarbovenop komt nog eens de volatiliteit van de olieprijs in de afgelopen jaren, van 100 dollar per vat naar helft en alles daartussenin. Dat heeft beleggers huiverig gemaakt voor energiebedrijven.

Door de grote mate van onzekerheid die energie-aandelen omgeeft, zou je kunnen concluderen dat het een te riskante propositie is, ongeacht de huidige koersniveaus. Maar anderzijds is te betogen dat er te veel onzekerheid is ingeprijsd in de huidige koersniveaus.

Europese energiebedrijven zijn kortom een vermogenscategorie die uit de gratie is en nu een aantrekkelijke waardering kent. Die past prima in een bredere beleggingsportefeuille met gecorreleerde vermogenscategorieën, zoals opkomende-markten aandelen. Wel is geduld vereist, maar dat is evident bij lange-termijnbeleggen in categorieën waarvan de fundeamentals in orde zijn. 

TelecomEuropese telecombedrijven
Telecomaandelen hebben enkele unieke kenmerken en ze hebben het de afgelopen tijd merkbaar slechter gedaan dan de markt. Daardoor zijn Europese telecomaandelen steeds aantrekkelijker gewaardeerd geworden.

Kijken we naar de fundamentals, dan is voorzichtigheid geboden. Want die fundamentals zijn ronduit zwak: stagnerende omzetontwikkeling, winstmarges die sterk onder druk staan en rendement op het eigen vermogen staat op het laagste niveau in 14 jaar.

Het is dus een sector in moeilijkheden met risico's voor de korte termijn, zoals een riskant hoge dividend pay-out ratio en hoge schuldniveaus. Maar voor de langetermijnbelegger zit er zeker wat in op relatieve basis.

Een belangrijk aspect daarbij is dat de telecomsector zorgt voor welkome verbreding van de portefeuille. De sector heeft weinig correlatie met de andere categorieën waar we momenteel kansen in zien. De afwijkende prestatiedrijvers van de sector bieden een bescherming tegen potentieel kapitaalverlies.

Nog twee ideeën
Behalve deze drie ideeën hebben we de afgelopen weken aandacht besteed aan twee andere beleggingsideeën: Russische aandelen en Amerikaanse staatsobligaties. Lees daarover meer in deze artikelen:

Amerikaanse staatsobligaties zijn aantrekkelijk gewaardeerd

- Beleggen in Rusland: actief is duurder, maar presteert duidelijk beter

Twee redenen waarom Rusland andere opkomende aandelenmarkten kan verslaan 

 

Lees meer van Dan Kemp:

- Aandelenmarkten  doorgelicht op 5 fundamentele maatstaven

Is de bubbel op de aandelenmarkten gebarsten?

Waardebeleggen is een kwestie van geduld

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten