De aandelenmarkten laten een gestage stijging zien, ondanks tijdelijke hick-ups zoals de correctie van begin februari, en in zo'n omgeving van hogere waarderingen gaan beleggers op zoek naar andere vormen van rendement, zoals hoog dividend.
Daarbij is het overigens wel van belang dat de belegger naast dat hoge dividend nog andere factoren goed in ogenschouw neemt. Zo is het essentieel dat een bedrijf in staat is zijn dividend vol te houden op lange termijn en zelfs kan laten groeien.
In dat verband is het goed om een hoog dividendrendement 3% of hoger te combineren met bijvoorbeeld de Economic Moat rating van een bedrijf. De kwaliteit die door de Moat rating wordt weerspiegeld, zegt iets over de houdbaarheid en groeimogelijkheid van het dividend op langere termijn.
Voegen we daar dan ook nog onderwaardering aan toe, dan ontstaat een lijst van 24 bedrijven met een hoog dividend, een Economic Moat en een waardering die gemiddeld 20% onder de Fair Value ligt die de Morningstar-analisten voor ze calculeren.
Kwaliteit is in dit geval gedefinieerd als een Narrow of Wide Moat. Dat impliceert dat de bedrijven een rendement kunnen halen dat hoger ligt dan hun kapitaalkosten en dat voor een langere periode (10 jaar bij Narrow Moat en 20 jaar bij Wide Moat). De Moat Trend moet Stable of Positive zijn.
De waardering wordt vastgesteld aan de hand van de korting die de actuele aandelenkoers biedt ten opzichte van de Fair Value die de Morningstar-analisten calculeren.
Onderstaande tabel geeft de 24 namen weer die voldoen aan bovenstaande criteria:
(klik op tabel voor vergroting)
De 24 bedrijven kennen gemiddeld een korting van 20% ten opzichte van hun Fair Value. Dat is significant en heeft te maken met meerdere factoren. De meest ondergewaardeerde en hoogst dividend betalende bedrijven zijn te vinden in de sectoren telecom, nutsbedrijven en gezondheidszorg.
Een klimaat van stijgende dividendrendementen kan problematisch worden voor zulke sectoren als ze niet in staat zouden zijn om prijsmacht uit te oefenen en meer inzicht te geven in hun toekomstige kasstromen.
(klik op grafiek voor vergroting)
Meestal zijn de redenen voor de onderwaardering enigszins eigenaardig. Neem bijvoorbeeld LafargeHolcim. Dit is een van 's werelds grootste producenten van cement en beton en werd in 2015 gevormd door het samengaan van het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim. De activiteiten zijn sterk afhankelijk van de dynamiek op lokale markten. Recentelijk waren er kesties in de regio's die het meest winstgevend zijn, namelijk het Midden-Oosten en Afrika, en de regio die het meest bijdraagt aan de omzet, te weten Azië-Pacific.
Bovendien zijn de financiële doelen van het bedrijf voor 2022 volgens de Morningstar-analisten aan de magere kant aangezien zij meer hadden verwacht van de fusie destijds.
(klik op grafiek voor vergroting)
Veel namen op de lijst behoren tot de drie sectoren die boven genoemd zijn: telecom, nutsbedrijven en gezondheidszorg. Deze sectoren zijn het meest onderwogen in de allocatie van beleggingsfondsen, zo blijkt uit Morningstar data van de portefeuilles van Europese aandelenfondsen.
Lees meer over dividendbeleggen:
- Dit is de invloed van factoren op rendement van dividendfondsen
- Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed