Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenindices zijn afgelopen maand verder gestegen, zodat de markt verder overgewaardeerd is. Toch heeft Morningstar weer de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen weten te selecteren. Dit is de Large Cap Global Core Pick List voor februari.

Robert van den Oever 16 februari, 2018 | 9:22
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind januari 2018 op 91% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 106% noteren. Een maand geleden was dat respectievelijk 88% en 104%. De koersstijgingen van afgelopen maand was behoorlijk te noemen: de S&P 500 steeg 5,62% in januari. De 106% indiceert dat de markt overgewaardeerd is.

De sector met de laagste waardering is nu nutsbedrijven die noteert op 85% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook aantrekkelijke waardering in de sectoren consumer discretionary, energie, gezondheidszorg, industrie, vastgoed en telecommunicatie, die allemaal op minder dan 90% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: 'consumer discretionary'
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Twenty-First Century Fox en Discovery Communications ten gunste van Under Armour en L Brands. Morningstar-analist John Brick licht de komst van Under Armour toe:

'Under Armour is een toonaangevend kleding en accessoiremerk geworden door zijn innovatieve, prestatiegerichte sportartikelen. consumenten hebben het merk omarmd, getuige de hoge prijzen die het merk kan vragen, hetgeen hoge marges oplevert. Ook retailpartijen zijn dol op het merk en ze willen het maar al te graag in hun schappen hebben. Under Armour is dus een sterk merk dat ook sterk staat in de relatie met zijn wederverkopers. Dit alles is op de Amerikaanse thuismarkt ontstaan, maar wij denken dat dit ook kan slagen bij expansie naar andere landen en nieuwe categorieën zoals schoenen en damesmode. De investeringen in die expansie zullen de winstmarge op korte termijn weliswaar iets drukken, maar voor de lange termijn legt het een grotere basis voor gezonde groei.'

Dat L Brands aantrekkelijk gewaardeerd is, bleek recentelijk al uit een uitgebreide studie van de luxe-goederen industrie door Morningstar-analist Jelena Sokolova. Het artikel over die studie met een toelichting op L Brands leest u hier:

 

'Consumer staples'
Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen Molson Coors Brewing en JM Smucker om plaats te maken voor Procter & Gamble en Campbell Soup. Analist Erin Lash over de keuze voor Procter & Gamble:

'Procter & Gamble krijgt een Wide Moat rating vanwege zijn sterke positie in huishoudelijke en persoonlijke verzorging met hoge marktaandelen van ruim 25% in baby-artikelen, 65% in scheren en 25% in damesproducten. Die positie betekent een 'intangible asset' die de concurrentie stevig voorbijstreeft. Retailers kunnen vanwege die dominantie simpelweg niet om P&G heen. De schaalgrootte leidt ook tot flinke kostenvoordelen in vergelijking met concurrenten. Positief is ook dat het bedrijf zo'n 3% van zijn jaaromzet uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling zodat er regelmatig nieuwe producten op de markt komen.'

Energie
In de energiesector moeten de drie aandelen Energy Transfer Equity, Oneok en Enterprise Products Partners wijken voor TransCanada, Total en Range Resources.

Financials
In de financiële sector verdwijnen AxaMitsubishi UFJ Financial Group en Wells Fargo. Voor hen in de plaats komen BlackRock, Affiliated Managers Group en Lloyds Banking Group.

Morningstar-analist Greggory Warren over de keuze voor BlackRock: 'De kern van deze vermogensbeheerder bestaat uit passief fondsbeleggen. Via ETF-dochter iShares en assortiment van indices voor institutionele klanten zit zo'n tweederde van het beheerde vermogen in passieve producten. Het fondshuis krijgt een Wide Moat rating vanwege zijn schaalgrootte en dienovereenkomstig sterke positie, zijn diverse aanbod van zowel passieve maar ook actieve beleggingsproducten en de gunstige kostenstructuur voor eindbeleggers. Bovendien biedt iShares technologische voorsprong door een platform voor risicomanagement en portefeuilleopbouw, zodat eindbeleggers minder snel geneigd zullen zijn om over te stappen naar een andere fondsaanbieder en dat zal de autonome groei in de komende jaren ten goede komen.'

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen AmerisourceBergen en Express Scripts van de lijst en daarvoor in de plaats komen Pfizer en Sanofi.

Industrie
De sector Industrie ziet Siemens verdwijnen en verwelkomt Fanuc.

Vijf wissels bij IT
In de IT-sector vinden we vijf wisselingen: Xerox, Infosys, Alibaba Group, Altaba en Hewlett Packard Enterprise gaan eruit en Microsoft, KLA-Tencor, Adobe Systems, NetEase en Broadcom komen erin.

Grondstoffen
De sector telecommunicatie services neemt afscheid van CRH en verwelkomt Mosaic.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor februari:

LCGCPL 02 2018 tabel 1
LCGCPL 02 2018 tabel 2

LCGCPL 02 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - februari

- Sterk presterend Philips nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd

Luxe-goederen sector is overgewaardeerd door inprijzen toekomstige groei

Beveiligingsbranche klaar voor groeispurt dankzij technologie

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten