Ieder jaar gaat Morningstar op zoek naar fondsen en fondshuizen die excelleerden binnen hun categorie. Fondsen die niet alleen het afgelopen jaar een sterke prestatie hebben geleverd, maar ook over de afgelopen vijf jaar overtuigende cijfers kunnen overleggen. Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico. Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden:
De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen en ETFs binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen België, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Allocatiefondsen. De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.
Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. Deze maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 28 februari de winnaars van de Morningstar Awards in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!
Aandelen België
Net als vorig jaar is Degroof Petercam in deze categorie vertegenwoordigd. DPAM HORIZON B Equities Belgium heeft het dit keer tot de finalisten geschopt en kan daarmee het fondshuis voor het tweede opeenvolgende jaar de award voor beste aandelenfonds Belgische aandelen bezorgen.
Dan zal het wel moeten winnen van twee andere finalisten. De eerste uitdager is AXA B Equity Belgium, dat in 2017 en 2016 ook al op het podium stond, maar toen met lege handen bleef. Drie keer scheepsrecht?
De strijd om deze award is er ook eentje tussen actief en passief, want de laatste kandidaat voor deze award is de Lyxor Bel-20 ETF.
Aandelen Europa
De eerste finalist in deze categorie is Investec GSF European Equities. De pro-cyclische positionering, onder andere via mijnbouwers Glencore en Rio Tinto, heeft het fonds veel gebracht. Het kwalificeerde zich in de afgelopen vijf jaar structureel in het bovenste kwartiel van zijn categorie, wat uiteraard een prima prestatie is van beheerder Ken Hsia.
MFS Meridian European Value is echter een tegenstander van formaat. Het fonds was in 2015 ook een van de finalisten en hoort in 2018 wederom bij de beste drie. Het fonds heeft meer vrijheidsgraden dan categoriegenoten, wat het fonds over de afgelopen 10 jaar van waarde naar groei-aandelen heeft gedirigeerd. De resultaten zijn zeer solide en behaald met een lager risiconiveau dan voor concurrenten.
De derde kanshebber is Oddo Avenir Europe, dat in 2017 ook al op het podium stond. Het fonds heeft een hang naar Europese mid- en small-caps, die echter een belangrijk deel van hun omzet buiten Europa genereren. De portefeuille kan sterke sectorconcentraties hebben. De kracht van dit fonds zit hem mede in het risicomanagement, wat tot uiting komt in een iets lagere standaarddeviatie en minder sterke drawdowns in vergelijking met het categoriegemiddelde. Tevens zijn de rendementen goed, want het fonds verslaat over vijf jaar gemeten 95 procent van zijn categoriegenoten.
Aandelen Wereldwijd
Comgest Growth World heeft een sterke voorkeur voor groeiaandelen, wat het fonds in 2017 geen windeieren legde. Dankzij beleggingen in Chinese en Japanse bedrijven zoals Keyence, Kweichow Moutai en Ping An slaagde het fonds erin om in 2017 het beste jaarresultaat in de afgelopen 10 jaar neer te zetten met een rendement van 35,9%. Dit in combinatie met het relatief lage risiconiveau maakt het fonds een sterke kandidaat voor deze award.
Het zal echter moeten opboksen tegen twee goede tegenstanders. De eerste is Goldman Sachs Global CORE Equity, dat met een portefeuille van 270 aandelen zeer gespreid is. Het fonds koppelt structureel bovengemiddelde rendementen aan een benedengemiddeld risicoprofiel. Het 5-sterren track record is dan ook volkomen verdiend.
De laatste potentiële winnaar is Vector Navigator. Dit kwantitatief beheerde fonds behoorde over de laatste vijf jaar vier keer tot de beste 20% van zijn categorie. In 2017 versloeg het fonds 94% van zijn categoriegenoten, wat het fonds een serieuze kandidaat maakt voor deze award.
Euro-Obligaties
Voor de Euro-Obligatie award hebben drie fondsen het podium bereikt die alle drie in 2017 tot de beste 10% van hun categorie behoorden. Het met een Bronze rating beoordeelde BlueBay Investment Grade Euro Government Bond Fund versloeg met een rendement van 2,64% in 2017 menig concurrent en eindigde in vier van de afgelopen vijf jaar in het bovenste kwartiel van zijn categorie.
Finalist nummer twee is Rothschild Asset Management’s R Euro Credit, dat de opgaande lijn in de fondsprestaties voortzette door vorig jaar 92% van zijn concurrenten te verslaan. Het fonds heeft inmiddels een 5-sterren track record en wellicht dat dit bekroond wordt met een Morningstar Award.
De laatste gegadigde voor deze prijs is Schroder ISF Euro Corporate Bond, dat ook een Bronze rating heeft. Dit fonds eindigde de afgelopen vijf jaar structureel bij de beste twintig procent van zijn categorie. Iets dat op het conto komt van de in september 2012 aangestelde Patrick Vogel, die met ondersteuning van een sterk team deze solide propositie met succes beheert. Het fonds behoorde vorig jaar ook tot de finalisten, maar wist toen niet te winnen. Gaat het in 2018 wel lukken?
Allocatie
De mixfondsen van NNIP waren jaren achtereen een terugkerende kandidaat voor een award in deze categorie, maar voor 2018 ontbreekt de winnaar van vorig jaar in zijn geheel. De eerste finalist bij de allocatiefondsen is Invesco Pan European High Income, dat een Silver rating heeft van de fondsanalisten van Morningstar en in 2017, 2016 en 2013 bij de beste 10% van zijn categorie hoorde.
JP Morgan Global Balanced is echter een geduchte concurrent, die vorig jaar maar liefst 95% van zijn categoriegenoten versloeg en over zowel 3 als 5 jaar gemeten een benedengemiddeld risicoprofiel heeft ten opzichte van vergelijkbare fondsen.
De laatste finalist is de winnaar van de allocatie award in 2016: Vector Flexible. Het fonds herstelde zich van een minder sterk 2016 en eindigde in 2017 overtuigend in het eerste deciel van zijn categorie. Kan het fonds wederom een Morningstar Award in de wacht slepen?
Fondshuis-awards
Ook bij de fondshuis-awards belooft het weer spannend te worden. Comgest, oud-winnaar in 2016 en 2017, dingt mee naar de award voor beste fondshuis aandelenfondsen. De concurrentie is echter fors, met Neuberger Berman en T. Rowe Price, dat de afgelopen twee jaar ook finalist was voor deze award.
T. Rowe Price is overigens net als de voorgaande twee jaar kanshebber op een fondshuis award in alle drie de categorieën, wat op zichzelf al een knappe prestatie is. In 2016 en 2017 won het fondshuis de award voor beste fondshuis obligatiefondsen, en om deze award te prolongeren moet het afrekenen met BlackRock en Natixis, dat net als vorig jaar wederom kanshebber is.
De fondshuis award voor alle asset categorieën gaat in 2018 tussen Capital Group, Robeco en T. Rowe Price, waarbij de laatstgenoemde voor een hattrick kan gaan door deze award voor het derde jaar op rij te winnen.
Uitreiking
De uitreiking van de Morningstar Awards zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 28 februari aanstaande in Brussel.
Alle finalisten vindt u hier bij elkaar in een handzaam overzicht:
De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.