Top 5 Global Corporate Bonds: MFS Meridian aan kop

Ondanks de stijgende risicovrije rentes hebben wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen gemiddeld genomen een redelijk jaar achter de rug. Dit was dan ook vooral te danken aan de dalende spreads voor deze obligaties. Tenminste, beleggers die gekozen hadden voor een fonds waarbij het valutarisico gehegded was naar de euro stonden aan het eind van het jaar vaak op winst.

Niels Faassen 29 januari, 2018 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

Zo behaalde de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged een gemiddeld rendement van 3,04%. Hier staat een verlies van -3,72% tegenover voor de categorie zonder valuta hedge als gevolg van de zwakke dollar ten opzichte van de euro.

Het gemiddelde fonds in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged bleef echter achter bij de veel gehanteerde benchmark de Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Index, 3,04% tegenover 3,66%. Fondsen met (off-benchmark) allocaties naar high yield, emerging corporates en achtergestelde financials waren doorgaans spekkoper.

De Top 5
Alle obligatiefondsen in de top 5 wisten afgelopen jaar hun index in ruime mate voor te blijven. MFS Meridian’s Global Credit fonds spande de kroon met een rendement van 6,11%. Het fonds wist onder meer te profiteren van de allocatie naar high yield obligaties. Begin 2017 bedroeg deze nog bijna 20% van het fonds. Maar deze blootstelling is in de loop van het jaar gereduceerd naar 10% per eind 2017.

Nummer twee
Op de tweede plaats staat Kames Investment Grade Global Bond. Dit fonds heeft een Silver Morningstar Analyst Rating en wordt sinds 2011 beheerd door het ervaren duo Stephen Snowden en Euan McNeil. Snowden beheerde eerder bedrijfsobligatiefondsen bij Old Mutual, terwijl McNeil al geruime tijd deel uitmaakt van Kames’ obligatieteam en al sinds. Na het vertrek van David Roberts en Phil Milburn, die Kames verruilden voor Liontrust, werd McNeil afgelopen zomer benoemd tot co-head fixed income. Morningstar is minder te spreken over de relatief hoge kosten van het fonds, waarop het dan ook negatief scoort.

In 2017 wist het fonds te profiteren van de overweging naar financials (+/- 10% ten opzichte van de index) en high yield, al is de allocatie naar high yield (met name achtergestelde financials) iets teruggeschroefd van 11% naar 8% gedurende het jaar. Maar ook het actieve duratiebeheer van het team droeg positief bij. Zo was het fonds in het derde kwartaal onderwogen in Sterling obligaties, terwijl Sterling yields harder stegen dan US Treasuries of Duitse Bunds.

Nummer drie op afstand
Op gepaste afstond volgt Invesco Global Investment Grade Corporate Bond dat beheerd wordt door hoofdbeheerder Luke Greenwood en Lyndon Man. Formeel kunnen zij tot 30% in high yield beleggen. Per eind december zat het fonds voor bijna 16% in obligaties met een kredietwaardigheid lager dan investment grade. Met een rendement van 4,83% wisten ook zij de index te overtreffen, mede dankzij hun blootstelling naar achtergestelde financials.

Top 5 Corporate Bonds

FN Top 5 week 6 Corporate Bonds tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten