ETF's boeken recordinstroom in 2017

Exchange Traded Funds (ETF's) waren afgelopen buitengewoon in trek bij beleggers. Europese ETF's kenden in 2017 een recordinstroom van nieuw vermogen. Met name de categorieën obligaties en grondstoffen wisten veel nieuw geld binnen te halen.

Ali Masarwah 16 januari, 2018 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar 2017 was voor Exchange Traded Funds in Europa een buitengewoon goed jaar wat instroom van nieuw vermogen betreft. Beleggers lieten een recordbedrag aan vermogen naar de indexproducten toevloeien: 100 miljard euro netto. Marktontwikkelingen zorgen daarnaast voor 29 miljard euro aan vermogenstoename. Alle aanwas tezamen bracht het beheerd vermogen in Europese ETF's per ultimo 2017 op een recordbedrag van 670 miljard euro. Een jaar eerder was dat 537 miljard euro.

ETF aum Europe

(Klik op grafiek voor vergroting)

Hoe dynamisch ETF's zijn, blijkt uit de mate van organische groei. Dit kerncijfer geeft de invloed van de nieuwe instroom op het totale beheerd vermogen aan. Dat kwam voor ETF's in 2017 uit op 18,6%. Ter vergelijking: voor actieve beleggingsfondsen was dat 8,1%. ETF's groeien dus duidelijk harder dan actieve fondsen. 

ETF-stromen per brede categoriegroep

Corr flows broad cat 2017

(Klik op tabel voor vergroting)

Bovenstaande tabel laat zien dat aandelen-ETF's de grootste categorie vormen. Het marktaandeel van deze categorie binnen het totale beheerd vermogen is 67%. De nieuwe netto-instroom in deze categorie in 2017 is in diezelfde orde van grootte: zo'n 60% van al het nieuwe geld ging naar aandelen-ETF's.

De grootste groei zat echter bij obligatie-ETF's. Procentueel nam die categorie 21% toe, tegen 17% voor aandelen-ETF's. Verder wordt duidelijk dat beleggers vaker kiezen voor riskantere en hoger renderende soorten obligaties, zoals die uit opkomende markten.

Instroom per categorie

Categories inflows etf 12 2017

(Klik op tabel voor vergroting)

Op categorieniveau blijkt dat passieve producten voor grondstoffen, en dan met name edelmetalen, sterk in opkomst zijn. Maar de grootste instroom komt voor rekening van de categorie US Large-Cap Blend Equity met 9,382 miljard euro.

Bijna evenveel ging naar Global Large-Cap Blend Equity: 9,364 miljard euro. Het is daarbij goed om te beseffen dat deze wereldwijde categorie voor ruim de helft bestaat uit Amerikaanse aandelen.

Kijken we naar de laatste kolom van de tabel, die de groeipercentages aangeeft, dan valt op hoe sterk de categorie opkomende markten obligaties is gegroeid: 78%. Ook USD Corporate Bond en de aandelensector Financial Services boekten bovengemiddelde groeipercentages.

Uitstroom per categorie

Outflows cat 2017

(Klik op tabel voor vergroting)

Bij de top-10 van hoogste uitstroom prijkt de categorie Duitse large-cap aandelen bovenaan. Het Duitse economische wonder komt dus niet tot uitdrukking in aantrekkingskracht op de passieve belegger. Opvallend is dat de uitstroom van 1,115 miljard euro bijna het dubbele is van de nummer twee, EUR High Yield Bond die 655 miljoen euro moest prijsgeven. 

Verder is vermeldenswaardig dat energie-ETF's en passieve producten die gebaseerd zijn op exotische oorden zoals Australië en Nieuw-Zeeland veel uitstroom kenden.

Grootste ETF-aanbieders

Corr providers

(Klik op tabel voor vergroting)

Voor kenners van de ETF-wereld zal het geen verrassing zijn dat iShares opnieuw de marktleider is, gemeten naar de omvang van het beheerd vermogen. De BlackRock-dochter haalde 33 miljard euro aan nieuw geld op en is daarmee met afstand de nummer één. Want Xtrackers van Deutsche Bank volgt op afstand met 11 miljard euro.

De nummer drie, Lyxor, haalde weliswaar met 13 miljard euro méér nieuw geld op dan Xtrackers, maar dat bracht het beheerd vermogen nog niet hoger dan dat van Xtrackers.

De afstand tot nummer vier, UBS is vrij groot, maar vanaf die nummer vier ligt het qua beheerd vermogen weer wat dichter bij elkaar.

 

Lees meer over ETF's:

Strategic beta ETF's kiezen steeds vaker voor multi-factor strategie

Passieve beheerders mengen zich actief in duurzaamheidskwesties

John Bogle: 'Strategic beta ETF's doen valse belofte'

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten