Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenindices zijn in de voorbije maanden zodanig gestegen, dat de markt als geheel overgewaardeerd is geraakt. De waardering van Morningstar's Large Cap Global Core Pick List echter is een stuk aantrekkelijker dankzij selectie van aandelen waar nog opwaarts potentieel in zit. Bekijk de lijst voor januari.

Robert van den Oever 15 januari, 2018 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per 31 december 2017 op 88% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 104% noteren. Een maand geleden was dat respectievelijk 91% en 104%. De koersstijgingen van afgelopen maand was gering: de S&P 500 steeg 0,98% in december. De 104% indiceert dat de markt lichtjes overgewaardeerd is.

De sector met de laagste waardering is wederom gezondheidszorg die noteert op 82% van zijn Fair Value, en dat is dezelfde waardering als een maand geleden. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook aantrekkelijke waardering in de sectoren consumer discretionary, energie, industrie, vastgoed, nutsbedrijven en telecommunicatie, die allemaal op minder dan 90% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnt Under Armour ten gunste van Twenty-First Century Fox. Morningstar-analist Neil Macker licht de wijziging toe:

'Twenty-First Century Fox bezit een brede waaier aan mediabedrijven wereldwijd. Het heeft sterke concurrentievoordelen dankzij zijn wereldwijde kabelnetwerk, in combinatie met zjn film en televisiestudio's. Die produceren elk jaar wel een aantal hits die zeer populair en winstgevend worden. De sterke film franchise en tv-productiestudio's zijn belangrijker voor de toekomst, want controle over kwaliteitscontent wordt de sleutelfactor. Door de eigen productie en distributie heeft Twenty-First Century Fox zelf de macht. Zo'n 70% van de content die wordt uitgezonden op prime time, zowel op de eigen kanalen als die van derden, is afkomstig uit eigen productie.'

Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen Reckitt Benckiser Group en Procter & Gamble om plaats te maken voor Unilever en Anheuser-Busch Inbev. Analist Philip Gorham over de keuze voor Unilever:

'Voor het eerst in jaren doet Unilever een goed georganiseerde inspanning om de winstgevendheid op te krikken, en wij hebben vertrouwen in het bereiken van een hogere winstmarge. Ondanks grote veranderingen bij consumenten en in de retail denken wij dat Unilevers Wide Moat solide is en dat er voldoende margin of safety is. Na een strategische herorientatie in voorjaar 2017 heeft het management zich verbonden aan het doel van 20% operationele marge en 100% vrije kasstroom conversie in 2020. Ook moet het aandeelhoudersrendement omhoog via dividend en aandeleninkoop en door intenstievere overnameactiviteit. Wij denken dit dit alles haalbaar is.'

Energie
In de energiesector moet Energy Transfer Equity wijken voor Enbridge

Financials
In de financiële sector verdwijnt Canadian Imperial Bank of Commerce en daarvoor in de plaats komt Mitsubishi UFJ Financial Group.

Morningstar-analist Mari Kumagai: 'MUFG heeft een goede franchise strategie die voortbouwt op de lokale merkwaarden die aansluiten bij de diverse klantengroepen. In Japan had de bank het moeilijk, door de moeizame economie, hoge rentes en dienovereenkomstige lage vraag naar leningen. Daardoor waren de resultaten in Japan lager dan die van concurrenten. De bank kijkt echter ook naar andere landen in Azië en probeert mee te liften op de groei daar. Dat doet het door niet alleen Japanse bedrijven buiten Japan te bedienen, maar ook nieuwe niet-Japanse klanten in andere landen. Dat zal de groei de komende tijd aanwakkeren.'

Grondstoffen
In de grondstoffensector verdwijnt Mosaic van de lijst en daarvoor in de plaats komt CRH.

Drie wissels bij IT
In de IT-sector vinden we twee wisselingen: Microsoft  en Alphabet gaan eruit en Skyworks Solutions en Qorvo komen erin.

Telecom
De sector telecommunicatie services verwelkomt KDDI en neemt afscheid van CenturyLink. Een maand geleden was dat nog andersom.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor januari:

LCGCPL 01 2018 tabel 1
LCGCPL 01 2018 tabel 2

LCGCPL 01 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - januari

Luxe-goederen sector is overgewaardeerd door inprijzen toekomstige groei

Beveiligingsbranche klaar voor groeispurt dankzij technologie

Zo kan Royal Dutch Shell omgaan met een aanhoudend lage olieprijs

Deze belangrijke stappen zette Amazon in 2017

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten