Fonds van de Week: BlackRock Global High Yield Bond Fund

BlackRock Global High Yield Bond Fund heeft een voorsprong op zijn concurrenten genomen en kunnen behouden met een aanpak die een flexibiliteit biedt die andere fondsen ontberen. Reden voor Morningstar om de in Europa verkrijgbare variant van het fonds te upgraden naar Bronze.

Robert van den Oever 14 december, 2017 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Global High Yield Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

BlackRock Global High Yield Bond Fund

De beheerders van BlackRock Global High Yield Bond Fund hebben bewezen dat ze in hun categorie een voorsprong kunnen behouden op hun concurrenten. De aanpak van het fonds biedt een flexibiliteit die andere fondsen in deze categorie niet hebben, en de beheerders weten die goed te benutten, oordeelt fondsanalist Niels Faassen. Ze weten dankzij de flexibiliteit het meeste te halen uit verschillende marktomstandigheden en per saldo werkt de flexiblele aanpak vaker voordelig dan nadelig.

Toch werkt de eclectische beleggingsstijl soms tegen het fonds, zoals in 2015 met de aandelenselectie die minder goed uitpakte, terwijl het fonds wel goed wegbleef van energiebeleggingen. Maar desondanks verslaat het fonds in de periode 2009 tot nu ruim 90% van zijn concurrenten. Voor fondsanalist Faassen alles bij elkaar voldoende reden om het fonds een upgrade te geven naar een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Die geldt voor de in Europa verkrijgbare fondsvariant. De in de Verenigde Staten verkrijgbare variant heeft een Silver rating, omdat die variant lagere kosten kent.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 50 BGF Global High Yield Bond D2 USD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Tot aan juli 2017 werd het fonds beheerd door vijf portefeuillemanagers: Jimmy Keenan, Dave Delbos, Mitch Garfin, Michael Phelps en Jose Aguilar. Phelps zal het fondshuis eind 2017 verlaten. Samen met Aguilar was hij verantwoordelijk voor de Europese aandelenselectie. Stephen Gough is aan het team toegevoegd om Phelps te vervangen. We betreuren het vertrek van Phelps, aangezien hij een van de meest seniore managers aan Europese zijde was. Niettemin zorgen de blijvende betrokkenheid van Jimmy Keenan en het ervaren team in onze optiek voor continuiteit en daarom blijven we bij ons positieve oordeel op de People Pillar.

Keenan is een veteraan met bijna twee decennia ervaring en hij is medio 2007 hoofdbeheerder op dit fonds geworden. Phelps kwam er medio 2009 bij. In 2015 volgden drie andere beheerders: Garfin die al bijna twee decennia bij BlackRock werkte in diverse credit research en portefeuillemanagement rollen; Delbos die in 2002 bij het fondshuis kwam als credit analist voordat hij in 2012 portefeuilles ging beheren; en Aguilar die in 2009 bij BlackRock kwam.

Sinds Keenan de rol van global head of fundamental credit oppakte in 2014, is zijn rol veranderd naar het geven van top down macro visies, terwijl Delbos en Garfin het dagelijkse management op zich namen. Het team wordt ondersteund door 14 credit analisten in de Verenigde Staten en 12 in Europa waarmee het een van de best toegeruste teams is.

Fondshuis
Met 5 biljoen (5.000 miljard) dollar aan vermogen onder beheer is BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Het fondshuis is niet perfect – na jaren worstelen met zijn actieve aandelen deskundigheid, is het die tak van de firma al voor de tweede keer aan het reorganiseren. Dochter iShares heeft enkele nieuwe, trendy ETF’s gelanceerd. Maar het bedrijf heeft goede voortgang geboekt bij het aanmoedigen van zijn fondsbeheerders om in dezelfde lijn als de eindbeleggers te beleggen en het productenaanbod te verbeteren.

Het fondshuis is snel gegroeid, grotendeels dankzij de kracht van iShares en de actieve obligatie- en multi-asset business, evenals de groeiende institutionele business die meest index-gebaseerde strategieën omvat. BlackRock’s solide stewardship van kapitaal komt grotendeels voort uit het besluit om verantwoordelijk te handelen als een goed presterende fiduciary om succesvol te kunnen zijn als publiek verhandelde vermogensbeheerder. Het fondshuis gebruikt zijn schaal en technologische capaciteiten om dit doel te bereiken.

BlackRock is continu in ontwikkeling en heeft zich afgelopen jaren gericht op technologie om verder te kunnen groeien, inclusief het verkopen van zijn zelfontwikkelde risicobeheer systeem Aladdin aan concurrenten en het ontwikkelen van een uitgeklede variant voor adviseurs. De recente aankondiging om 30 miljard dollar in actieve aandelenproducten om te zetten in quant-gedreven strategieën toont de bereidheid om meer op technologie te vertrouwen bij het beheren van portefeuilles.

Proces
Een veelzijdige aanpak die het meest haalt uit BlackRock’s deskundigheid op het gebied van corporate credit en risico-management verdient een positief oordeel op de Proces pijler. Fondsbeheerder Jimmy Keenan stelt de top-down thema’s voor de portefeuille vast op basis van input vanuit het high yield team plus inzichten vanuit de bredere, fundamenteel georiënteerde obligatie- en aandelenteams van het fondshuis. Co-beheerders Dave Delbos, Mitch Garfin, Jose Aguilar en Stephen Gough werken met de handelaren en research analisten van de teams samen om de portefeuille volgens een bottom-up strategie op te bouwen.

BlackRock heeft 45 miljard dollar onder beheer in high yield en daardoor is het fonds groter dan zijn concurrenten. Het belegt voornamelijk in de grotere, meer liquide uitgiftes in de markt, en het kan een uitdaging zijn voor het team om macro thema’s snel en efficient te spelen in de cash obligatiemarkt. Het proces probeert die beperkingen teniet te doen door zijn palet aan mogelijkheden uit te breiden met andere sectoren, investment grade corporate bonds te wisselen voor BB papier en aandelen in portefeuille te nemen in plaats van CCC papier, tot een maximum van 10%.

Het team beheerst de liquiditeit en de markt- en industrieblootstellingen via een mix van high yield ETF’s, credit default swaps en total return swaps. Een risico-comité bekijk regelmatig de portefeuilleposities om het niveau van het marktrisico te beoordelen, ofwel beta, en te bekijken waar het fonds eventueel te veel risico neemt in termen van marktcorrelatie, industrie en individueel aandeel blootstelling.

Prestaties
Sommige high yield fondsen houden vast aan een voorkeursplek in het credit kwaliteitsspectrum, hetgeen voor of tegen hen kan werken afhankelijk van of risico nemen wordt bestraft of beloond. Dit team echter pakt het flexibeler aan. Zo hielp een grotere allocatie naar CCC papier het fonds in 2010 naar een hoger rendement dan 90% van zijn concurrenten in het toenmalige risk-on klimaat, terwijl een defensieve draai uit energienamen hielp om in 2014 beter stand te houden dan de meeste andere fondsen.

Op andere momenten bleek het besluit om een stap verder te gaan dan investment grade obligaties naar investment grade corporates en gedurfde aandelenkeuzes profijtelijk te zijn, zoals in 2013 en 2017. Voor 2017 tot en met september heeft de selectie van investment grade corporates geholpen om 75% van zijn rivalen te outperformen.

Het team heeft zijn keuzes helaas niet altijd perfect getimed. In 2015 bijvoorbeeld betekende de allocatie naar aandelen in plaats van CCC papier een rem op het rendement, terwijl een voorzichtige risicobenadering het fonds dichtbij het gemiddeld hield in 2016. Over het geheel genomen echter heeft de flexibiliteit van het fonds vaker wel dan niet voordeel opgeleverd. Met een rendement van gemiddeld jaarlijks 9,77% in dollars over de periode juli 2009 tot en met september 2017 heeft de aandelenklasse D2 ruim 90% van zijn concurrenten verslagen, zonder dat het fonds volatieler was en dat ondersteunt ons positieve oordeel op de prestatiepijler.

Kosten
Met 0,86% per september 2017 zijn de lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse D2, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, hoger dan de mediaan voor vergelijkbare aandelenklassen de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield. Het fonds komt uit in het op een na duurste kwintiel en dat is teleurstellend gezien het volume van de high yield assets die BlackRock onder beheer heeft. Wij zijn van mening dat het fondshuis meer moet doen om de schaalvoordelen die het heeft door te geven aan zijn eindbeleggers. Daarom krijgt het fonds een negatief oordeel op de kostenpijler.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global High Yield Bond Fund D2 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 50 BGF Global High Yield Bond D2 USD  tabel vrijstaand versie 2

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Parvest Equity Russia

Fidelity Greater China Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten