We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top 5 Sector Biotechnologie: SPDR ETF aan kop

De biotechnologiesector is een sector van uitersten. Een snelgroeiende industrie, die gedreven wordt door innovatie, prijszettingskracht en een stijgende levensverwachting van mensen. Naast de dynamiek die de sector zelf herbergt, is het politieke landschap ook een belangrijke factor die het sentiment rondom biotechaandelen bepaalt. Een volatiele sector die vraagt om diepgaande expertise bij fondsbeheerders om hier de juiste keuzes te kunnen maken.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 december, 2017 | 10:04
Facebook Twitter LinkedIn

De biotechsector kan grofweg verdeeld worden in twee kampen. Aan de ene kant de bedrijven die met hun medicatie nog in de testfase zitten, veel geld verbranden en geen omzet realiseren en aan de andere kant de gevestigde bedrijven die (een deel van) hun producten al commercialiseren en op basis van langdurige patenten soms miljarden per jaar aan omzet genereren per medicatie.

De kleine biotechbedrijven kunnen een portefeuille dus blootstelling geven aan de continue innovatie die de sector kenmerkt, terwijl de gevestigde namen stabiliteit en degelijke groei kunnen bieden zolang ze hun patenten en productenpijplijn goed managen.

Lange weg
De weg naar een pil die de blockbuster-status kan bereiken is lang en zeker niet zonder risico. Pas wanneer de preklinische fase en fase I, II en III van het testproces succesvol doorlopen zijn mag een product op de markt gebracht worden. In die testperiode wordt de werking van het product en de effectiviteit ervan zorgvuldig en uitgebreid onderzocht, waarbij de kans in het beginstadium van dit traject groot is dat een medicatie wordt afgekeurd.

Voor jonge biotechnologiebedrijven vertaalt zich dat vaak in een zeer volatiel koersverloop, waar grote euforie over het bereiken van een nieuwe mijlpaal in het onderzoek net zo makkelijk wordt afgewisseld met een grote afstraffing wanneer de testresultaten niet aan de verwachtingen voldoen.

Het analyseren van klinische data, het therapeutische landschap, de karakteristieken van een medicijn en het goed kunnen inschatten van het marktpotentieel is cruciaal om in deze binaire sector het verschil te kunnen maken als fondsbeheerder.

De Top 5

SPDR S&P Biotech ETF
De top 5 biotechfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Biotechnologie, gebaseerd op het totaalrendement van 2017 tot en met oktober, wordt aangevoerd door de SPDR S&P Biotech ETF. Deze ETF geeft beleggers blootstelling aan de kleinere biotechnologiebedrijven in de sector. Gevestigde namen met miljarden aan marktkapitalisatie zoals Gilead, Amgen, Celgene en Biogen hebben hier slechts een weging van minder dan 2%, terwijl deze biotechreuzen in de andere fondsen vaak een dominantere positie innemen.

Het percentage small-caps is met 53% aanzienlijk ten opzichte van het categoriegemiddelde van 21%, en zorgt er ook voor dat de gemiddelde marktkapitalisatie uitkomt op 3,8 miljard euro ten opzichte van 22,8 miljard euro voor het gemiddelde fonds in de categorie.

Met ongeveer 100 posities kent de ETF een bredere spreiding dan de meeste fondsen in deze categorie, wat onderstreept wordt door de top-10 concentratie die 25% bedraagt, waar dit voor concurrenten doorgaans tussen de 40 en 50% ligt. De focus op kleinere biotechbedrijven komt zoals gezegd met een hoger risico, en dat vertaalt zich hier ook in een grilliger prestatieverloop, dat bijna net zo binair is als de biotechsector zelf.

First Trust NYSE Arca Biotech ETF
Op de tweede plaats treffen we wederom een ETF, dit keer de First Trust NYSE Arca Biotech ETF. Ook de gemiddelde marktkapitalisatie van deze ETF is doorgaans iets lager dan voor categoriegenoten. De ETF, die in de eerste 10 maanden van 2017 met ruim 20% in waarde steeg, belegt slechts in 30 namen die gelijkgewogen zijn en ieder kwartaal geherbalanceerd worden. Gemiddeld genomen wegen de aandelen in de portefeuille dus 3,33%, maar de grootste positie per 28 november is Nektar Therapeutics met een weging van 7,33%.

Het aandeel verdubbelde in de maand november na sterke financiële resultaten en positieve testresultaten van een nieuwe medicatie op het gebied van kankerbestrijding. Zo hard kan het gaan in de biotechsector.

Candriam Equities Biotechnology
Op de vierde plaats treffen we een fonds aan dat volgende de analisten van Morningstar al geruime tijd zijn waarde voor beleggers heeft bewezen. Candriam Equities Biotechnology staat sinds oprichting in 2000 onder leiding van de zeer ervaren biotechnologiebelegger Rudy van den Eynde. Zijn aanpak kenmerkt zich door een bottom-up focus waarbij de portefeuille een balans is van enerzijds gevestigde namen en anderzijds kleine veelbelovende en innovatieve biotechbedrijven die zich doorgaans bevinden in Fase II van de klinische testen.

Van den Eynde, ondersteund door twee analisten die uitgebreide ervaring hebben in de biotechnologie, zoekt op basis van een diepgaande analyse van de klinische data naar kansrijke mogelijkheden in de sector en gaat nauwgezet te werk in het onderzoeken van de karakteristieken en het commerciële potentieel van nieuwe medicaties.

Het fonds heeft een zeer consistent langetermijn track record opgebouwd, waarbij het in de afgelopen 10 jaar consequent in de bovenste helft van zijn Morningstar categorie wist te eindigen op basis van de behaalde rendementen. Op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen behoort dit fonds tot de beste in de categorie, wat Morningstar heeft doen besluiten om het fonds in september van dit jaar op te waarderen van Bronze naar Silver.

Top 5 Sector Biotechnologie

FN Top 5 week 49 Biotechnologie tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten