Fondsstromen trekken weer aan in oktober

De instroom in beleggingsfondsen is in oktober weer aangetrokken. Daarmee lijkt de terugval van augustus en september vooralsnog een tijdelijke dip te zijn. Vooral de allocatie- en aandelenfondsen deden het duidelijk beter.

Ali Masarwah 24 november, 2017 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese open-end beleggingsfondsen is in oktober weer aangetrokken, nadat de maanden augustus en september een opvallende dip hadden laten zien. In oktober werd 45,6 miljard euro aan nieuw geld ingelegd na 38,8 miljard in september.

Het waren de alternatives die het sterkst opveerden. Beleggers richtten zich met name op multistrategy en long-short debt fondsen. Ook allocatie- en aandelenfondsen deden het weer duidelijk beter. Aandelenfondsen profiteerden van een hernieuwde interesse in actieve fondsen die 12,5 miljard euro aan netto-instroom verwelkomden, het op een na hoogste niveau in één maand in de afgelopen vier jaar.

Aan de andere kant moesten obligatiefondsen een flinke veer laten en zagen de instroom uitkomen op het laagste niveau in 10 maanden. Dat kwam met name door afnemende vraag naar wereldwijde opkomende markten obligatiefondsen, in het bijzonder die in lokale valuta, evenals naar high yield obligatiefondsen. 

Met nog twee maanden te gaan in 2017 is het totale vermogen in Europese open-end beleggingsfondsen al gestegen tot boven de 600 miljard euro, en dat betekent een autonome groei van 10%, met name dankzij de aanhoudende stijging van de aandelenmarkten, ondanks enkele bewogen periodes.

Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:

Fund Flows oct 2017 table 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

De categorieën met de hoogste instroom laten een gemengd beeld zien: flexibele obligaties gaan aan kop, net als een maand geleden. Opkomende-marktenobligaties staan nu op plek drie, waar dat een maand geleden nog de tweede plek was.

Daar heeft zich nu Global Large Cap Blend Equity tussen genesteld. De 2,8 miljard nieuwe instroom ging met name naar Union Investment, Mercer en Swedbank.

De fondshuizen in opkomende-marktenobligaties die profiteerden waren Franklin Templeton, Neuberger Berman en Northern Trust.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund Flows oct 2017 table 2 Cat Largest Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De grootste uitstroom was te noteren bij EUR diversified bond. Daar zagen vooral de fondsen van Amundi meer geld wegstromen dan andere fondsaanbieders, in het bijzonder Pioneer Euro Aggregate Bond fonds. Ook Delta Lloyd en Allianz Global Investors behoorden tot de achterblijvers.

De categorie Other op de tweede plek refereert in dit geval ook aan Amundi, en wel hun short-term bond fondsen.

De derde plek is voor Zwitserse Large-Cap Equity fondsen die de sterkeste instroom in zeven maanden meemaakten. De open-end indexfondsen van UBS en Credit Suisse kregen dit het meest te verduren. 

Opvallend was verder de enorme uitstroom uit Spaanse aandelenfondsen. die verloren in oktober zowat 6% van hun beheerd vermogen. De 580 miljoen euro die wegstroomde was het hoogste cijfer sinds 2008. Dit heeft onmiskenbaar te maken met de onrust in Catalonië vanwege de afscheidingsperikelen. Beleggers stapten daardoor uit La Caixa en ook uit EDM en Santander.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Fund Flows oct 2017 table 3 Cat Largest Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco blijft nog altijd het fondshuis met de meeste instroom. Er kwam netto 4,7 miljard euro aan nieuwe inleg binnen, waarvan het leeuwendeel (4,2 miljard) naar het Pimco GIS Income Fund ging. Dit beeld is al maanden achtereen zichtbaar bij Pimco en de categorie flexibele obligaties. Van de 45,8 miljard euro inleg dit jaar tot dusver, is 35,3 miljard naar dit ene fonds gegaan.

De nummer twee is opnieuw BlackRock en dat is te danken aan hun actieve fondsen. De fondsen die het meest in trek waren, zijn BGF Euro Short Duration Bond en BGF Fixed Income Global Opportunities.

Bekijk hier de instroom per fondshuis:

Fund Flows oct 2017 table 4 Prov Largest Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Standard Life zag vermogen wegvloeien uit alle vermogenscategorieën, maar vooral de alternatives fondsen moesten het ontgelden: 899 miljoen euro vloeide weg uit die fondsen, het hoogste niveau sinds april.

Carmignac werd ook behoorlijk geraakt. Er ging in oktober meer geld uit dat in enige andere maand sinds mei 2014. Vooral de obligatiefondsen liepen leeg, waarbij Carmignac Sécurité netto 780 miljoen zag wegvloeien. Maar ook de allocatie en alternatives fondsen kampten met uitstroom.

Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:

Fund Flows oct 2017 table 5 Prov Largest Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

Pimco GIS Income blijft aanhoudend hoge instroom binnenhalen en daardoor is het ook in oktober het grootste fonds. De instroom in oktober bedroeg 4,2 miljard euro, het op twee na hoogste niveau in één maand.

JP Morgan Global Income, een moderate-allocatie fonds, kende in oktober de beste maand sinds maart 2015 met een netto-instroom van 700 miljoen euro.

Het M&G Optimal Income fonds, dat een Morningsatr Analyst Rating van Silver heeft, boekte voor de elfde maand op rij instroom. De EUR aandelenklassen droegen het meest bij aan de instroom in dit fonds. Zij brachten 4,5 miljard van de in totaal 5,1 miljard euro binnen.

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind oktober 2017:

Fund Flows oct 2017 table 6 Largest Funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Nieuwe duurzame fondsen groeien flink in 2017

- Beleggersvriendelijke kosten

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten