ABN Amro: sterke nationale speler met goede kostencontrole

ABN Amro is tegenwoordig een nationale speler die de kosten goed onder controle heeft en de efficiency flink verbeterd heeft. Volgens Morningstar zijn de fundamentals gezond en worden ze steeds beter. Een nieuwe Morningstar-analist neemt de bank stevig onder de loep.

Robert van den Oever 02 oktober, 2017 | 15:52
Facebook Twitter LinkedIn

De woelige tijden liggen achter ABN Amro. De bank heeft zich onder de Nederlandse Staat als eigenaar na de financiële crisis omgevormd tot een nationale speler. De beursgang bijna twee jaar geleden, in november 2015, was de belangrijkste mijlpaal in de periode na de financiële crisis en daarin is de bank druk doende geweest om zijn efficiency en winstgevendheid te verbeteren.

Morningstar buigt zich over ABN Amro omdat het volgen van het aandeel sinds kort is overgegaan naar een nieuwe aandelenanalist. Derya Guzel heeft nieuwe waarderingen en calculaties voor het aandeel ABN Amro gemaakt en komt tot een Fair Value van 27 euro per aandeel.

ABN Amro koers

(aandelenkoers in euro's sinds beursgang op 20 november 2015, klik op grafiek voor vergroting)

Hypotheken belangrijk
Tegenwoordig komt 80% van de omzet van de bank uit Nederland en daarvan komt weer bijna de helft uit de retailactiviteiten. ABN Amro heeft veel kapitaal in hypotheekactiviteiten zitten. Zo’n 55% van alle leningen betreft hypotheken. Dat grote gewicht van hypotheken in de activiteitenmix zou een risico kunnen vormen in het licht van de eisen uit Basel IV, maar analist Guzel acht de kapitaalpositie van de bank sterk genoeg om kortetermijnrisico’s het hoofd te bieden.

Bovendien blijkt uit een recente studie van De Nederlandsche Bank dat Nederlandse hypotheken minder risicovol zijn dan eerder gedacht; slechts een klein deel is volgens DNB aan te merken als slechte leningen met een scheve verhouding tussen leenbedrag en actuele onderliggende waarde.

Kosten onder controle
Bij ABN Amro was het kostenniveau altijd een bron van zorg, maar daar is de bank op de goede weg, vindt analist Guzel. In de afgelopen jaren heeft de bank veel gedaan aan kostenbesparingen, onder meer via het besparingsprogramma Tops 2020. Ook maakte toenemende digitalisering het mogelijk om banen te schrappen en het effect daarvan is duidelijk zichtbaar in de cijfers. In totaal wil de bank voor 700 miljoen euro aan kosten besparen.

Het doel van ABN Amro zelf is om de kosten stabiel te houden op het niveau van 2015. De bank streeft naar een kosten/omzet verhouding van 58%. Dat lijkt analist Guzel nog wat te ambitieus. Zij gaat uit van een kosten/omzet verhouding van 60% voor 2018 in het geval niet alle beoogde banenreducties kunnen worden doorgevoerd. Mocht dat wel het geval zijn, dan kan de verhouding in de buurt van 56% komen.

Nieuwe managementstructuur
Onderdeel van de optimalisatie ook dat het management is ingekrompen en per 2017 een nieuwe structuur heeft gekregen. Dat is volgens Guzel een goede zaak en het zal de bank nog efficiënter en slagvaardiger maken. Sinds 1 januari 2017 is Kees van Dijkhuizen de nieuwe CEO als opvolger van Gerrit Zalm, de oud-minister van Financiën die door de Staat aan het hoofd van de bank werd gezet bij de nationalisatie in 2008 om de bank door de crisis heen te leiden.

De verbetering van de winstgevendheid zal volledig uit kostenverlaging moeten komen, want hogere marges zitten er bij de huidige lage rentestand nog niet in. Zo’n 70% van de omzet wordt gedreven door rente-inkomsten. Dat betekent wel dat, wanneer de rentes weer gaan stijgen, ABN Amro daar bovengemiddeld van zal kunnen profiteren.

ABN Amro versus Stoxx 600

(koers ABN Amro afgezet tegen Stoxx 600 sinds beursgang op 20 november 2015. ABN Amro maakt sinds juni 2016 deel uit van Stoxx 600 index. Klik op grafiek voor vergroting)

Een 'No Moat' rating
Alle inspanningen tot kostenbesparingen ten spijt is het kostenvoordeel niet dermate groot dat ABN Amro er een voorsprong op zijn concurrenten door heeft. Daarom geeft Guzel de bank een ‘No Moat’ rating mee. We zijn de ‘switching costs’ een factor van belang, want het Nederlandse bankenlandschap is zo geconcentreerd met een top 3 die samen 90% van de markt in handen heeft, dat de toetredingsdrempel voor nieuwe concurrenten heel hoog is. Voor de consument is overstappen dus nog niet zo gemakkelijk.

De Moat Trend die Guzel aan ABN Amro meegeeft is ‘Stable’. Zij verwacht dat de besparingen zullen doorgaan en dat de efficiency op zijn minst stabiel blijft en in de toekomst zelfs verder zal verbeteren.

Helft aandelen in staatshanden
De Nederlandse Staat heeft nog altijd 56% van de aandelen ABN Amro in bezit. Sinds de beursgang in november 2015 waarin de Staat de eerste tranche aandelen naar de publieke markt bracht, zijn er stapsgewijs nieuwe tranches gevolgd. Guzel verwacht dat de geleidelijke verkoop van tranches aandelen nog een jaar of vijf zal doorgaan.

Het duurt dus nog wel even voordat de Staat er helemaal uit is, maar de timing van de tranches blijft lastig te voorspellen. Want zoals ook bij andere Europese banken waar overheden zich over hebben ontfermd, zal ook de Nederlandse Staat alleen op het juiste moment willen verkopen; het moment dat het zijn eerdere investering kan terugverdienen.

ABN Amro M

Bulls & Bears
Morningstar zet de sterke en zwakke kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer Bulls & Bears. Voor ABN Amro luiden die als volgt:

Bulls

  • De kwaliteit van ABN Amro’s assets is vergelijkbaar met die van zijn concurrenten. Gezien de huidige staat van de Nederlandse economie verwachten we geen verslechtering van de kwaliteit van de assets.
  • ABN Amro genereert kapitaal op stabiele wijze en zal dat blijven doen, hetgeen de reeds sterke Tier 1 kapitaalratio van 17% verder zal versterken. Wij beschouwen de huidige kapitaalpositie van de bank als comfortabel.
  • Het grote marktaandeel van 20-25% in Nederland in credit cards, hypotheken en sparen ondersteunt de winstgevendheid.

Bears

  • Risico kan voortkomen uit de hypothekenportefeuille en de slechte leningen daarin, net als bij banken in de Scandinavische landen.
  • We juichen de inspanningen op het gebied van kostenbesparing en efficiencyverbetering toe, maar ABN Amro is met zijn kosten/omzet ratio en besparingen nog niet op het niveau van zijn concurrenten. Dat geldt ook voor de digitalisering.
  • ABN Amro is sterk afhankelijk van de rente-inkomsten, aangezien die 73% van de omzet uitmaken. Dat maakt de bank erg gevoelig voor de rentestand. Bij Zweedse banken ligt de rente/omzet ratio gemiddeld veel lager op 56%.

 

Meer informatie over ABN Amro vindt u op de overzichtspagina op de Morningstar-website. Daar vindt u de actuele aandelenkoers, resultaatscijfers van de afgelopen jaren en nog veel meer:


Lees meer over aandelen:

Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers

- Ultimate Stock Pickers zijn op zoek naar koopjes

Sectoranalyse testen en inspectie: drie wereldspelers domineren

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten