Op weg naar Mifid II: Wat is het beleggingsdoel?

Voor het bepalen van passende beleggingen is alleen een risico-analyse niet genoeg. De adviseur moet verder gaan en bekijken met welke strategie de financiële doelen van de eindbelegger te halen zijn. Dat kan door het punt vast te stellen dat de beste verhouding biedt tussen risico en rendement: de efficient frontier.

Robert van den Oever 24 juli, 2017 | 12:28
Facebook Twitter LinkedIn

In het vorige artikel hebben we gehamerd op het belang van een zorgvuldige bepaling van het beleggingsdoel, de tijdshorizon en het risicoprofiel. De vragenlijst die in kaart brengt welke risico’s een eindbelegger bereid is te lopen met zijn portefeuille, leidt tot een risico-score.

Die score stelt de adviseur in staat om zijn beleggende klant te plaatsen op een specifiek punt van de efficient frontier, de lijn die de best mogelijke verhouding tussen risico en rendement aangeeft. Die is weergegeven in de volgende afbeelding:

Goal Based Investing 1

(klik op afbeeldingen voor vergroting)

Maar die methode heeft zijn beperkingen. Want de vragenlijsten over risico leiden op basis van vragen over het verdienen of verliezen van geld tot een bepaalde beleggingsstrategie. Maar wat bepaalt nu echt de basis voor de strategie die het beste bij de eindbelegger past?

Goal Based aanpak
Daar komt de zogeheten Goal Based benadering van beleggen om de hoek kijken. Goal Based beleggen kijkt niet alleen naar risico, maar ook naar de financiële doelen die de belegger zich stelt. Ofwel, hoeveel moet het opleveren en wanneer? De beleggingsportefeuille en het risico moeten zodanig aangepast worden dat die doelen haalbaar zijn.

Dit is een belangrijk aspect voor Mifid II. Want Mifid II eist transparantie en betere bescherming van eindbeleggers. Adviseurs moeten dus altijd duidelijk kunnen maken waarom zij denken dat de gekozen strategie de beste is om de doelen van de eindbelegger te halen.

Goal Based Investing 2


Op basis van alleen risico-uitgangspunten is het doel vaak niet haalbaar, zo blijkt uit onderstaande afbeelding. Als we alleen de risico-indeling defensief, neutraal of offensief volgen, dan ligt de fout op de loer dat het vooraf gestelde doel buiten bereik blijft. Onderstaande afbeelding laat zien dat de belegger die op basis van de vragenlijst wordt aangemerkt als conservatief of defensief, uiteindelijk zijn doel nooit haalt.

Goal Based Investing 3
Op de een of andere manier moet u het omgekeerde doen. Aan de hand van het startkapitaal en de periodieke inleg die de belegger in zijn portefeuille stopt, kan hij het impliciete rendement berekenen dat hij daarmee op termijn kan behalen. Aan de hand daarvan kan hij het gekozen punt op de risico/rendementgrafiek afzetten tegen zijn doel. Dat leidt tot onderstaande grafiek die aangeeft of het doel gehaald wordt en of er eventueel sprake is van overrendement.

Goal Based Investing 4


Om het nog wat ingewikkelder te maken, geldt ook nog eens dat er geen absolute zekerheid is ten aanzien van het bereiken van het doel. De eindbelegger moet daar goed van doordrongen zijn. Het gaat hier om een methode die op basis van verschillende variabelen bij een vertrekpunt (beleggingshorizon, risiconiveau, startkapitaal, maandelijkse inleg) enig houvast biedt bij het inzichtelijk maken hoe waarschijnlijk het is dat de belegger zijn doelstellingen zal halen.

Download de gids

Wilt u meer weten over Mifid II en wat de veranderingen voor u betekenen? Lees dan de gids 'Making the Most of Mifid II', een handig naslagwerk waarmee u goed voorbereid bent op de komende veranderingen:

 

Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe Mifid II regels in uw organisatie. Neem daarom een kijkje op onze speciale Mifid II pagina waar u alles kunt vinden over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken:

 

Bekijk ook de video waarin Morningstar's Connor Sloman de veranderingen van Mifid II toelicht:

 

Lees eerdere artikelen over Mifid II:

Op weg naar Mifid II: Wat voor type belegger bent u?

Mifid II: kosten fundamenteel criterium bij keuze beleggingsfonds

Mifid II: Wat staat ons te wachten?

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten