Hoge instroom in Europese fondsen houdt onverminderd aan

De sterke instroom in beleggingsfondsen houdt aan in maart. Vooral obligatiefondsen zijn in trek. Met name de categorieën flexibele obligaties en opkomende markten wisten veel nieuw geld aan te trekken. Bij aandelenfondsen kennen de actieve fondsen een terugval.

Ali Masarwah 01 mei, 2017 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

Al een paar maanden op rij is de netto-instroom in Europese open-end beleggingsfondsen beduidend hoger dan in de tweede helft van 2016. Optimisme over de groeiperspectieven van de Europese economieën heeft beleggers ertoe aangezet om weer meer in fondsen te gaan beleggen. De cijfers over de maand maart laten zien dat die trend zich voortzet.

Alle Europese fondsen tezamen haalden per saldo 38,5 miljard euro op. Dat was weliswaar iets lager dan een maand eerder, maar nog altijd het op een na hoogste niveau in één maand sinds mei 2015.

Het meest in trek zijn overduidelijk de obligatiefondsen met 25,6 miljard euro. Allocatiefondsen deden het ook goed met 10,9 miljard euro instroom, het hoogste sinds mei 2015.

Daartegenover staat een negatieve ontwikkeling bij aandelenfondsen. Per saldo stroomde daar 4 miljoen euro uit. Dat is nagenoeg een stabilisatie, maar dat saldo bestaat uit een duidelijke plus en een duidelijke min. De min komt van actieve aandelenfondsen die 3,3 miljard euro zagen wegstromen. In contrast daarmee staan de open-end indexfondsen die 3,3 miljard euro binnenhaalden. Dat zijn afgeronde cijfers, waartussen zich dus een miniem negatief saldo van 4 miljoen euro bevindt.

Voor alle duidelijkheid; de cijfers in dit flowrapport beslaan alleen open-end fondsen. In dit rapport zijn dus geen exchange traded funds meegenomen. Wel merken we op dat aandelen-ETF's 6,2 miljard euro aan netto-instroom kenden. Dit ter verduidelijking dat er een beweging van actieve fondsen naar passieve producten gaande is.

Bekijk hier de tabel met flow-cijfers per brede categoriegroep:

Fund Flows Europe Mar 2017 Broad

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Uit het overzicht van de in- en uitstroom per fondscategorie wordt duidelijk dat obligatiefondsen de boventoon voeren. De categorie Global Flexible Bond boekte per saldo de meeste instroom met 4,6 miljard euro. Het grootste deel daarvan, ofwel 3,9 miljard euro, ging naar één fonds: Pimco GIS Income.

Prominent aanwezig in de categorieën zijn de opkomende markten. De categorie Global Emerging Markets Bond in lokale valuta had sinds januari 2013 niet meer zoveel nieuw geld opgehaald in één enkele maand. De fondshuizen die het grootste deel van dat geld binnenhaalden zijn BlackRock, GAM en HSBC.

Hoewel aandelenfondsen in het algemeen minder in trek waren, onderscheidde de categorie Global Large-Cap Blend Equity zich door juist in de top van de winnaars tevoorschijn te komen.

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund Flows Europe Mar 2017 Cat Inflows

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Veel obligatiecategorieën wonnen afgelopen maand, maar niet de Diversified Bond fondsen die in euro's noteren. Die categorie voert de lijst met hoogste uitstroom aan. Dat is voor een deel te wijten aan de uitstroom uit het Pioneer-fonds Euro Aggregate Bond, dat 430 miljoen euro zag wegvloeien. Dit fonds kampt met weglopende beleggers sinds enkele senior fondsbeheerders in december 2016 bij het fonds zijn vertrokken. Van een top van 5,3 miljard euro aan beheerd vermogen per maart 2015 is het fonds intussen gezakt naar 2,6 miljard euro vermogen.

Euro-genoteerde Diversified Bond fondsen hebben in algemene zin te lijden onder het negatieve sentiment rond Europese staatsobligaties waar zij eerder nadrukkelijker in zijn gaan beleggen.

De uitstroom uit Europese large-cap aandelenfondsen laat zich wat minder makkelijk verklaren, want de aandelenmarkt als geheel draait juist naar Europese aandelen toe. De uitstroom in de categorie komt voornamelijk op het conto van fondsen als Fidelity FAST Europe, BGF European, Henderson Horizon Pan European Equity en UBS (Lux) ES European Opportunity Unconstrained waar beleggers afscheid van nemen wegens tegenvallende prestaties. De redenen daarvoor verschillen per fonds, maar het lijkt erop dat overweging in defensieve sectoren en onderweging in meer cyclische sectoren deze fondsen rendement heeft gekost.

Bekijk in onderstaande tabel de uitstroom-data per fondscategorie:

Fund Flows Europe Mar 2017 Cat Outflows

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco wist in maart per saldo het meeste nieuwe geld op te halen. De 4,9 miljard euro instroom brengt het beheerd vermogen per eind maart op 19,3 miljard euro. Dat staat in schril contrast met de vloedgolf aan uitstroom in 2014 en 2015 na het vertrek van mede-oprichter en boegbeeld Bill Gross.

Ook BlackRock maakt een nieuwe opmars nadat het vorig jaar kampte met wegvloeiend vermogen. Bij obligaties deden de opkomende-marktenfondsen het heel goed, terwijl ook de sterk opererende actieve aandelenfondsen beleggers wisten aan te trekken, en dat is tegen de algemene markttrend in.

Amundi profiteert van sterke distributie van zijn obligatie- en allocatiefondsen en neemt de derde plaats in. Bekijk hier de instroomcijfers per fondshuis:

Fund Flows March 2017 inflow providers

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Pioneer heeft het moeilijk dit jaar tot dusver en zag alleen al in maart 1,5 miljard euro aan vermogen verdwijnen. Tweederde daarvan werd onttrokken aan obligatiefondsen en eenderde aan aandelenfondsen. Het zal geen verrassing zijn dat het vooral de fondsen waren die voorheen onder leiding stonden van Tanguy Le Saout, de fondsbeheerder die in december 2016 is vertrokken.

Axa is tweede op de lijst vanwege uitstroom uit zijn dollar-genoteerde high yield obligatiefondsen, en dat is in lijn met de marktontwikkelingen.

Fidelity had het ook niet makkelijk; de allocatiefondsen van dit fondshuis kenden hoge instroom, maar dat was onvoldoende om de uitstroom uit obligatie- en aandelenfondsen te compenseren.

Onderstaande tabel toont de uitstroom per fondshuis:

Fund Flows March 2017 outflow providers

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

De lijst met grootste fondsen toont Pimco GIS Income op de derde plaats en die dankt het aan een enorme instroom in de afgelopen maanden. In de voorbije 12 maanden haalde het fonds 15,3 miljard euro op en daarmee is het goed voor 80% van alle inflow bij Pimco. Het fondsvermogen staat per ultimo maart op 28,5 miljard euro.

Vermeldenswaardig is ook Templeton Global Total Return Fund, want dat kende voor het eerst sinds december 2014 weer instroom. Die was met 68 miljoen euro nog bescheiden, maar het is een duidelijke trendbreuk na de sterke uitstroom de laatste paar jaar. Beleggers keerden zich toen af van de volatiliteit die dit fonds van beheerder Michael Hasenstab op korte termijn kan laten zien.

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind maart 2017:

Fund Flows March 2017 largest funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Optimisme over groeiperspectief stuwt instroom Europese fondsen

Hoop op economisch herstel stuwt Europese fondsstromen

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten