Flexibele obligatiefondsen zijn wapen in stijgende renteomgeving

Met een stijgende rente kunnen er uitdagende tijden aanbreken voor obligatiebeleggers. Flexibele obligatiefondsen bieden mogelijk uitkomst. Morningstar licht drie flexibele obligatiefondsen met een positieve Analyst Rating toe.

Niels Faassen 20 april, 2017 | 16:30
Facebook Twitter LinkedIn

Met renteverhogingen door de Fed, de Europese Centrale Bank die positievere geluiden laat horen over de economische groei en een toenemende inflatie zijn allemaal ingrediënten voor een recept voor een stijging van de lange rentes. Deze pakken doorgaans negatief uit voor traditionele obligatiefondsen. Stijgende rentes leiden immers tot dalende obligatiekoersen.

Hoe anders was dit beeld de afgelopen decennia. Obligatiehouders wisten te profiteren van relatief hoge rendementen die voor een groot deel ingegeven waren door de structurele daling van de rente sinds de jaren tachtig. Terwijl de Duitse tienjaars rente begin jaren tachtig nog circa 10% bedroeg, is die tegenwoordig nog slechts 0,20%.

Ruimer arsenaal aan mogelijkheden
Hoe kunnen obligatiebeleggers zich het beste wapenen in een stijgende renteomgeving? Flexibele obligatiefondsen - ook wel 'unconstrained' obligatiefondsen genoemd - worden vaak aangemerkt als de oplossing voor stijgende rentes. In tegenstelling tot traditionele obligatiefondsen hebben beheerders van flexibele fondsen doorgaans een ruimer arsenaal aan beleggingsmogelijkheden tot hun beschikking.

Zo worden ze vaak niet tegen een benchmark afgezet, maar kennen ze een absolute rendementsdoelstelling, hebben ze doorgaans minder beperkingen ten aanzien van hun beleggingsbeleid en kan de duratie van het fonds, de rentegevoeligheid, flexibel ingezet worden. Sommige fondsen kunnen zelfs overgaan tot een negatieve duratie.

Obligatiefondsen met een hogere duratie/rentegevoeligheid zullen meer rendement verliezen bij een stijgende rente, terwijl fondsen met een negatieve duratie zullen profiteren van een stijgende rente. Onderzoek van Morningstar onder Amerikaanse fondsen wijst uit dat flexibele obligatiefondsen in een stijgende renteomgeving gemiddeld genomen beter presteren dan traditionele obligatiefondsen. Deze flexibele obligatiefondsen vertonen echter een hogere correlatie met risicovollere beleggingen, zoals aandelen en high yield obligaties. Waardoor het renterisico eigenlijk wordt ingeruild voor een hoger kredietrisico. Daarom zijn deze fondsen volgens Morningstar niet geschikt als kernbelegging van de obligatieportefeuille.

Geen ultieme oplossing
De beleggingsvrijheden van flexibele obligatiefondsen maakt deze fondsen niet gelijk tot de ultieme oplossing voor stijgende rentes. Het gaat er vooral om of een manager deze vrijheden effectief weet in te zetten om over een volledige cyclus waarde toe te voegen voor zijn beleggers.

De rendementen van flexibele obligatiefondsen verschillen bovendien onderling behoorlijk. Dit maakt het er voor beleggers niet makkelijker op om de juiste beheerder te selecteren. De fondsanalisten van Morningstar kennen aan drie flexibele obligatiefondsen een positieve Analyst Rating toe: Jupiter Dynamic Bond, Kames Strategic Global Bond en BGF Fixed Income Global Opportunities.

Jupiter Dynamic Bond
Hoofdbeheerder Ariel Bezalel beheert deze strategie sinds 2008. Deze flexibele benadering profiteert van Bezalel’s uitvoerige ervaring als obligatiebeheerder. Zo heeft hij eerder bij Jupiter diverse obligatiemandaten beheerd met solide resultaten. Het fonds kent een uitgebreid beleggingsinstrumentarium variërende van staats- en bedrijfsobligaties en derivaten die tot bovengemiddelde rendementen hebben geleid ten opzichte van categoriegenoten.

2017 04 20 NF column flex Jupiter

(klik op tabel voor vergroting)

Kames Strategic Global Bond
Het beheerteam bestaat uit vier ervaren beheerders waaronder hoofd obligaties David Roberts en hoofd van Kames’ investment grade team Philip Milburn. De beheerders vullen elkaar goed aan qua obligatie-expertise en wij waarderen de stabiliteit van het team. Daarnaast zijn wij ook positief op het beleggingsproces dat top-down inzichten combineert met bottom-up obligatieselectie. Over de afgelopen vijf jaar wist het fonds het categoriegemiddelde voor te blijven.

2017 04 20 NF column flex Kames

(klik op tabel voor vergroting)

BGF Fixed Income Global Opportunities
Dit fonds is in de capabele handen van Rick Rieder, die de Amerikaanse variant van dit fonds beheert sinds 2010 en het Europese vehikel sinds mei 2013. Bob Miller en Scott Thiel complementeren het beheerteam. De managers richten zich voornamelijk op de top-down positionering terwijl ze voor de bottom-up selectie ondersteuning krijgen van BlackRock’s sectorspecialisten. Onder hoofdbeheerder Rieder outperformde het fonds zijn categoriegenoten.

2017 04 20 NF column flex BGF

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer columns van Niels Faassen:

Het staat niet altijd in de sterren geschreven

Drie obligatiebeheerders die hun index wél verslaan

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten