Beleggen in frontier markets is beleggen is een drietal type landen. Ten eerste zijn het landen die qua economische ontwikkeling nog in de kinderschoenen staan, zoals Bangladesh en Trinidad & Tobago. Ten tweede omvatten frontier markets ook opkomende landen die niet groot genoeg zijn, qua economie en aandelenmarkt, om ook daadwerkelijk tot de emerging markets te worden gerekend, zoals Nigeria en Vietnam. Tot slot kunnen landen die ooit wel tot de emerging markets behoorden, maar door economische malaise zijn teruggeworpen, bijvoorbeeld Argentinië, tot deze groep worden gerekend.
Indexsamensteller MSCI beschikt over een index voor frontier markets, de MSCI Frontier Market index. Deze index omvat 30 landen. Veruit het belangrijkst binnen deze index zijn echter slechts 5 landen, namelijk Koeweit, Argentinië, Pakistan, Marokko en Vietnam. Gezamenlijk maken deze 5 landen 60,65% uit van de index per eind februari 2017.
Frontier markets zijn van nature kleine aandelenmarkten. Dat blijkt goed wanneer de MSCI Frontier Markets index wordt vergeleken met bijvoorbeeld de MSCI Emerging Markets index. De totale marktkapitalisatie van alle ondernemingen (124 in totaal) die onderdeel uitmaken van de MSCI Frontier Markets index bedraagt 108,8 miljard dollar. Ter vergelijking, de 832 bedrijven in de MSCI Emerging Markets index zijn samen goed voor een marktkapitalisatie van 4,3 biljoen dollar.
Kleinere ondernemingen
Niet alleen de totale marktkapitalisatie in frontier markets is kleiner, ook de ondernemingen zelf zijn een stuk kleiner. De grootste onderneming in de frontier markets is 6,7 miljard dollar groot en gemiddeld bedraagt de marktkapitalisatie 877 miljoen dollar. Voor emerging markets liggen deze bedragen op 168,6 miljard dollar en 5,1 miljard dollar.
De Morningstar categorie Aandelen Frontier Markets is dan ook niet verrassend een relatief kleine categorie. Beleggers in Europa hebben gezamenlijk 5 miljard euro belegd in fondsen die beleggen in frontier markets. Wel was er de afgelopen sprake van een positieve en aansterkende instroom van nieuw beleggersgeld. Sinds 2007 was er alleen in 2015 sprake van een jaar met per saldo onttrekkingen, overigens net als voor het grotere broertje Emerging Markets.
Overzichtelijk aanbod
De Nederlandse belegger heeft de keuze uit een overzichtelijk aanbod van 12 fondsen. Daarvan worden er 11 actief beheerd en is er slechts één ETF. Binnen de top 5 van deze week voor frontier market fondsen staat die laatstgenoemde ook direct bovenaan op basis van het rendement van eind december 2016 tot en met eind februari 2017. Maar deze ETF presteert ook over de afgelopen drie jaar het beste.
db x-trackers S&P Select Frontier is een swap-based ETF uit de stal van Deutsche Asset Management. De ETF volgt de S&P Select Frontier Index, die bestaat uit de grootste en meest liquide aandelen uit de frontier markets. Om voor de Index in aanmerking te komen, moet een bedrijf een voor free float gecorrigeerde marktkapitalisatie van ten minste 100 miljoen dollar hebben, moet de over zes maanden verhandelde Gemiddelde Dagwaarde meer dan 2 miljoen dollar bedragen en moeten de aandelen in elk van de afgelopen zes maanden tijdens ten minste 15 dagen verhandeld zijn.
De index bestaat uit de 40 aandelen met de hoogste marktkapitalisatie die aan deze criteria voldoen. Het zorgt uiteindelijk voor een sterke overweging van Argentinië (28% versus bijna 8% voor de MSCI Frontier Markets index), hetgeen dit jaar een belangrijke reden is waarom de ETF zo goed presteert. Argentinië is met een rendement in euro’s van bijna 19% over de eerste twee maanden van dit jaar één van de best presterende markten wereldwijd.
De fondsen van Charlemagne, Schroders en East Capital hebben hier ook alle drie de vruchten van geplukt, aangezien zij, hoewel in mindere mate dan de db x-tracker, ook overwogen zijn in het Zuid-Amerikaanse land. Het vijfde fonds in de top 5, HSBC GIF Frontier Markets, had niet de rugwind van een overweging in Argentinië aangezien de weging hier redelijk in lijn met de index is.
Vier actieve fondsen
De vier actief beheerde fondsen hebben gemeen dat ze alle vier een redelijk gespreide portefeuille hebben, met tussen de 52 en 63 posities. Charlemagne en East Capital kennen we daarnaast als in opkomende landen gespecialiseerde fondshuizen. Aan die specialisatie hangt blijkbaar wel een prijskaartje, want de fondsen van deze twee partijen zijn behoorlijk aan de prijs. De lopende kosten bedragen 2,72% en respectievelijk 2,32% per jaar. Dat is hoog voor een distributievergoedingvrije aandelenklasse. Dit terwijl fondsen van HSBC en Schroder ook al niet goedkoop zijn. Dit is zeker een punt waar beleggers rekening mee dienen te houden wanneer zij in frontier markets willen beleggen.
Top-5 grootste in Europa genoteerde strategic beta ETF's
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement year-to-date. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.