De fondsanalisten van Morningstar die beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen volgen, bekeken de periode 2016 tot en met ultimo februari 2017, en dan de fondsen die verkrijgbaar zijn in Europa. Hun conclusie is dat Amerikaanse aandelen duur zijn, zeker op basis van de traditionele maatstaven, zoals koers/winstverhouding.
De S&P 500 index noteert per ultimo februari een k/w van 20,6 en de Russell 2000 Index, de benchmark voor smallcaps, laat 21,9 zien. Die niveaus liggen beduidend boven de 10-jaars historische gemiddelden van respectievelijk 16,4 en 17,4. Bovendien lijkt de Verenigde Staten als regio duurder dan andere regio’s, met name opkomende markten, Europa en het Verenigd Koninkrijk.
Waarde loopt uit op groei
De rally van Amerikaanse aandelen kwam op gang na de verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten op 8 november. Met name waarde-aandelen maakten een sprong en liepen vanaf de verkiezingsdag tot aan het eind van 2016 zo’n 10% uit op groei-aandelen.
De inhaalslag van waarde-aandelen komt goed tot uitdrukking in de Style Box. In onderstaande illustratie wordt duidelijk hoe de waardering voor de verschillende aandelenbeleggingsstijlen is opgelopen tussen 31 oktober 2016 en 31 december 2016. De Style Box voor december (rechts) laat zien dat large caps behoorlijk fair gewaardeerd zijn en dat small caps vrij duur aan het worden zijn.
(klik op tabel voor vergroting)
Financiële sector aan kop
In de afgelopen jaren waren belegger in hun zoektocht naar yield steeds meer naar defensieve en lage-beta sectoren gedreven, zoals consumentengoederen, nutsbedrijven, vastgoed en gezondheidszorg. Daardoor zijn de waarderingen in die sectoren nog verder opgelopen dan in meer cyclische sectoren. Consumentengoederen en vastgoed kennen nu de hoogste koers/winst verhouding in de S&P 500 index.
In de periode van de Trump-rally viel in het bijzonder de financiële sector op. Die sector geldt bij uitstek als een waarde-belegging en beleggers verwachtten dat banken kunnen gaan profiteren van Trumps nieuwe beleid. De financiële sector boekte afgetekend het hoogste rendement over de periode 9 november 2016 (de dag na de verkiezingen) tot en met 31 januari 2017, zo laat onderstaande grafiek zien. Duidelijk wordt ook dat de sectoren die het eerder goed deden, juist minder progressie boekten:
(klik op grafiek voor vergroting)
Small caps het overwegen waard?
Ook smallcaps profiteerden vanwege de vooruitzichten op nieuw beleid van de nieuwe president. De fondsanalisten van Morningstar gaan nog verder in op de small cap rally. Want een rally is het, aangezien small caps het sinds de verkiezingsdag tot aan 22 februari zo’n 7% beter hebben gedaan dan large caps. Beleggers zouden daardoor de neiging krijgen om in hun portefeuilles overweging in Amerkaanse small cap aandelen aan te brengen. Maar de Morningstar-analisten plaatsen daar enkele kanttekeningen bij.
Small cap aandelen zijn gemiddeld genomen volatieler dan large caps. De omvang van de bedrijven is kleiner, hun concurrentievoordelen (ofwel Economic Moat, in de terminologie van Morningstar) zijn geringer of ontbreken zelfs. Kortom, het risico is groter.
Risico wordt beloond
Nu wordt dat grotere risico op lange termijn wel beloond met een hoger rendement. Uit de data van Morningstar blijkt dat over de periode 1927-2012 small cap aandelen het 2,4% beter hebben gedaan dan large caps. Maar die periode kent wel grote uitslagen, zowel naar boven als naar beneden, zoals onderstaande grafiek laat zien:
(klik op grafiek voor vergroting)
Een tweede reden om voorzichtig te zijn is de opgelopen waardering. Zoals we boven al lieten zien, zijn small cap aandelen in waardering de large caps voorbijgestreefd. De Russell 2000 benchmark kende per januari 2017 een koers/winstverhouding van 22 en dat is hoger dan de 20,6 die de S&P 500 voor large caps laat zien. Kijken we naar de historische gemiddelden van beide over een periode van 16 jaar, dan komt de Russell 200 gunstiger uit: 17,6 tegen 18,1 voor de S&P 500. Met andere woorden: Amerikaanse small cap aandelen zijn momenteel aan de dure kant.
Die hoge waardering is bovendien lastig te verdedigen gezien het gebrek aan concurrentiekracht, merken de analisten op. Onder large cap aandelen zijn meer bedrijven met een concurrentievoordeel, ofwel Economic Moat. Uit Morningstar’s data blijkt dat onder de large cap-aandelen de bedrijven met een Narrow of Wide Economic Moat doorgaans beter presteren.
Het verschil in dit opzicht tussen small- en large caps komt tot uitdrukking in de maatstaf rendement op geïnvesteerd vermogen (return on invested capital, ROIC). De Russell 2000 laat voor deze maatstaf over januari een gemiddelde van 0,36% zien, terwijl de S&P 500 gemiddeld 12% toont.
Wel is het zo dat het rendement op het geïnvesteerd vermogen bij de small caps geleidelijk aan verbetert. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van ROIC van beide benchmark-indices, waarbij het oplopende cijfer voor de Russell 2000 duidelijk naar voren komt.
Lees meer:
- Top-5 aandelen VS Small Cap: Beleggers enthousiast door Trump
- Sector gezondheidszorg maakt inhaalslag bij Ultimate Stock Pickers
- Fonds van de Week: Legg Mason Royce US Small Cap Opportunity