Zemmouri was sinds 2010 werkzaam bij Delta Lloyd als medebeheerder van het renteteam. Begin 2016 werd hij nog gepromoveerd tot hoofd van dit team, als opvolger van Sandor Steverink. Daarvoor was Zemmouri werkzaam bij Shell Asset Management Company als beheerder voor obligaties voor opkomende markten.
Met deze achtergrond was het Zemmouri die een belangrijke rol speelde bij de uitbreiding van het beleggingsuniversum voor de obligatiefondsen van Delta Lloyd door off-benchmark te beleggen, zoals in obligaties in andere valuta dan de euro en obligaties uitgegeven door opkomende landen, zoals Mongolië en Marokko. De blootstelling aan deze exoten is in de afgelopen jaren geleidelijk afgenomen, als gevolg van het team zijn gematigde centrale economische scenario met lage economische groei.
Gelet op de aanstaande overname van Delta Lloyd door NN Group en de daaropvolgende te verwachte integratie van de beleggingsfondsen verwachten we niet dat er een vervanger voor Zemmouri zal worden aangetrokken. Zijn beheertaken zullen worden overgenomen door de overige leden van het renteteam.
Lange reeks vetrokken beheerders
Zemmouri’s vertrek is het zoveelste in een inmiddels behoorlijk lange reeks van prominente fondsbeheerders die het fondshuis verlaten. Eerder concludeerde Morningstar al dat de Amsterdamse vermogensbeheerder door dit personeelsverloop flink aan kwaliteit heeft ingeboet.
Het begon met CEO/CIO Alex Otto die in 2014 vertrok, gevolgd door hoofd Aandelen Jack Jonk in 2015. Hierna vertrokken nog eens drie beheerders die betrokken waren bij de Deelnemingen-strategieën. Maar ook de obligatieteams bleken niet immuun voor instabiliteit. Zo baarde het vertrek van Sandor Steverink, hoofd van het renteteam, begin 2016 nog het nodige opzien. Hij werd destijds opgevolgd door Zemmouri. Steverink’s vertrek viel samen met de benoeming van Arnold Gast, tot dan hoofd van de bedrijfsobligaties, als hoofd van Delta Lloyd Investment Office.
Wee Mien Cheung werd benoemd tot opvolger van Gast om het credit team te leiden. Cheung verliet het fondshuis echter plotseling in de zomer van 2016. Arnold Gast besloot bovendien Delta Lloyd afgelopen februari te verlaten. Samen met voormalig hoofd van het renteteam Sandor Steverink was hij de drijvende kracht achter Delta Lloyd’s ooit zo succesvolle obligatieteam.
Teams krap bezet
Na het vertrek van Sandor Steverink begin 2016 verlaagde Morningstar al hun rating voor de pillar beheerteam naar Negative voor die fondsen die door het renteteam beheerd werden. De Morningstar Analyst Ratings voor deze fondsen werden eveneens verlaagd van Bronze naar Neutral.
Door het personele verloop zijn de teams vrij krap bezet naar onze mening, zeker met het oog op de brede waaier aan fondsen en mandaten en hun ruime definitie van het beleggingsuniversum. Na het vertrek van Zemmouri handhaven wij onze Neutral rating voor de obligatiefondsen waar hij direct bij betrokken was.
Prestaties in lijn met benchmarks
Ondanks alle onrust bij Delta Lloyd liggen de prestaties van de fondsen redelijk in lijn met hun benchmarks. Dit is mede te danken aan de doorgaans lage kosten van Delta Lloyd’s obligatiefondsen. Wij hebben dus niet de verwachting dat deze fondsen aanzienlijk slechter zullen presteren dan hun categoriegenoten.
Desondanks vinden wij het ongekende personele verloop binnen Delta Lloyd’s obligatieteam teleurstellend en zorgwekkend. Delta Lloyd bewijst beleggers daarmee een slechte dienst. Morningstar is dan ook van mening dat er betere opties beschikbaar zijn voor beleggers.
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- Arnold Gast verlaat Delta Lloyd Asset Management
- Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management
- Morningstar verlaagt fondshuis rating Delta Lloyd Asset Management naar Negative