Koploper is Nordea met hun Stable Return Fund. Morningstar kende het fonds eerder dit jaar een 'bronze' rating toe.
'Het fonds kent een gedisciplineerde benadering voor asset allocatie, uitgevoerd door een ervaren en stabiel team. Dit ondersteunt onze positieve beoordeling van dit fonds', zegt Morningstar-analist Niels Faassen.
Het Stable Return Fund wordt sinds 2005 beheerd door Asbjørn Trolle Hansen, Claus Vorm, en Kurt Kongsted die deel uit maken van Nordea's multi asset team dat uit 40 beleggers bestaat. 'Met deze goed doordachte en risicobewuste aanpak hebben de beheerders sterke relatieve rendementen behaald in verschillende marktomstandigheden. Het fonds wist deze bovengemiddelde rendementen te behalen tegen relatief lage risico’s. Gecorrigeerd voor risico’s belandde het op 10-jaars basis in het hoogste rendementsdeciel van de categorie moderate allocation global', aldus Faassen.
Het fonds heeft mede dankzij die prestaties een ongekende groei doorgemaakt. Zo verwelkomde het dit jaar tot en met eind november ruim 10,7 miljard euro aan nieuw vermogen. Het totale fondsvermogen onder beheer komt hiermee uit op ruim 18,6 miljard euro. De enorme populariteit van het fonds noopte Nordea in september van dit jaar tot een 'soft close', waardoor het fonds niet meer toegankelijk is voor nieuwe beleggers.
Pimco
Op enige afstand van het Nordea-fonds volgt het Pimco Income Fund. Dit flexibele obligatiefonds wist dit jaar tot en met november 6,8 miljard euro aan nieuwe vermogen binnen te halen. Faassen: 'Het beleggingsproces is een combinatie van top-down en bottom-up calls met een focus op yield met een voorkeur voor non-agency residential mortgage backed securities (combinatie van Prima, Alt-A en sub prime). Morningstar volgt de Amerikaanse evenknie van dit Europese fonds met een 'Silver' rating.'
De toegenomen populariteit van het fonds in combinatie met zijn voorkeur voor obligatiesectoren die steeds kleiner worden is één van de redenen voor de fondsbeoordelaar geweest om de 'Silver' rating te handhaven in plaats van een upgrade naar 'Gold'.
Op plek 4 staat het fonds Carmignac Portfolio Sécurité. In gesprek met Fondsnieuws zei fondsmanager Keith Ney in november dat hij met een duration van rond de nul gepositioneerd is voor een 'bear market' in obligaties.
ETF
Hekkensluiter is de iShares core S&P 500 dat netto 3,5 miljard euro aan nieuwe instroom bij mocht boeken. Het biedt beleggers blootstelling aan de S&P 500 tegen slechts 7 basispunten per jaar. Deze ETF heeft een 'Gold' rating mede door de lage kosten, de representatieve index die het volgt en de sterke rendementen (hoogste rendementskwartiel over 3 en 5 jaar). Daarnaast waardeert Morningstar het solide proces bij iShares en het ervaren beheerteam.
'Op zich is de populariteit van deze tracker geen verrassing gelet op de toegenomen vraag naar passieve fondsen voor Amerikaanse aandelen. In 2014 boekten passieve fondsen in de categorie US Large-cap Blend al voor het eerst meer instroom dan hun actieve concurrenten. Deze trend heeft zich daarna alleen maar doorgezet. Het marktaandeel van passief bedraagt voor deze categorie al bijna 60 procent', zo besluit de Morningstar-analist.
Top 5 fondsen met grootste instroom
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de instroom sinds het begin van dit jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.