Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het vierde kwartaal 2016

Het jaar 2016 zit er weer op, maar we blikken nog eenmaal terug naar de veranderingen in de Morningstar Analyst Ratings in het voorbije kwartaal. De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal wederom de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het vierde kwartaal van 2016.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 januari, 2017 | 17:17
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de rating is gebaseerd: het beheerteam, het proces, het fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de fondsen die wij in het vierde kwartaal van 2016 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten. Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan.

Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het vierde kwartaal van 2016 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Upgrades
In de afgelopen drie maanden werd de Morningstar Analyst Rating van zes beleggingsfondsen verhoogd. Vijf fondsen gingen van Bronze naar Silver, en een van Negative naar Neutral.

Fidelity US High Yield Fund is een van onze grootste overtuigingen binnen zijn categorie. Het fonds profiteert van de significante ervaring van Harley Lank die dit fonds sinds 2003 beheert. Zijn ervaring bij Fidelity reikt veel langer en begint in 1996, een periode van 20 jaar waarin hij zich altijd met high yield heeft bezig gehouden. De ondersteuning van een team van 20 high yield credit analisten geeft hem de middelen om diepgaand onderzoek te doen voor deze bottom-up strategie. Een effectieve uitvoering van het beleggingsproces heeft aan onze toenemende overtuiging bijgedragen. De solide resultaten onderstrepen dit, wat een upgrade naar Silver rechtvaardigt.

Templeton Emerging Markets raakte verlost van zijn Negative rating en heeft nu een Neutral oordeel. Het fonds heeft over de langere termijn teleurstellende resultaten geleverd, maar een vernieuwd team en beleggingsproces geven ons meer vertrouwen, ondanks de hoge kosten. We denken dat het bijeenbrengen van verschillende fondsen onder de paraplu van een beleggingsstrategie en de reductie van concentratierisico zinnige verbeteringen zijn. Met de aanstelling van Chetan Sehgal en Carlos Hardenberg als leiders voor Templeton’s emerging market strategie hebben wij er vertrouwen in dat het overzicht goed wordt bewaakt, waarbij beheerders Dennis Lim en Tom Wu het dagelijks beheer in handen hebben.

Hoger lager Q4 2016 tabel 1 upgrades

(klik op tabel voor vergroting)

Downgrades
In het vierde kwartaal van 2016 werden er twaalf fondsen in rating achteruitgezet. Vijf fondsen verloren hun Silver rating, zes gingen er van Bronze naar Neutral en een fonds werd van Neutral gedegradeerd naar Negative.

Skagen Kon-Tiki werd wederom in rating teruggezet. De ontwikkelingen rondom dit fonds baren ons zorgen. Het fonds heeft in oktober 2016 een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het beheerteam, zoals we eerder hebben gemeld. Na 14 jaar legde Kristoffer Stensrud in oktober 2016 zijn taak als hoofdbeheerder neer en hij focust zich vanaf nu alleen nog op beleggingsideeën en aandelenselectie.

Hilde Jenssen, die sinds 2013 deel uitmaakte van het team, heeft binnen Skagen een andere functie gekregen. Hierdoor houdt het fonds vier beheerders over. Hiermee wordt Knut Harald Nilsson volledig verantwoordelijk voor de portefeuillesamenstelling. Hoewel we de lange ervaring van Stensrud en Nilsson waarden, vinden we de omloop zorgwekkend.

Twee fondsen van NNIP zagen hun beoordeling eveneens achteruitgaan. NN Global Real Estate ging van Silver naar Bronze. Reden is dat het fonds zijn benchmark structureel niet weet te verslaan, terwijl passieve alternatieven voor beleggers juist steeds relevanter worden door de opkomst van ETF’s, ook in de vastgoedsector. Wel houden we nog steeds vertrouwen in de beheerders en het toegepaste proces. Meer achtergrond over de beweegredenen voor de verandering in rating leest u hier.

NN (L) European High Dividend ging van Neutral naar Negative. Wij volgen dit fonds al geruime tijd, maar het heeft ons nooit weten te overtuigen. We vinden dat het proces op papier prima in elkaar steekt, maar dat de uitvoering van de strategie over diverse perioden teleurstellend is geweest. We hebben hier in eerdere rapporten al op gewezen, maar we zien te weinig signalen die duiden op een verbetering. Het fonds heeft tegenwind gehad van de sterke voorkeur voor waarde-aandelen, maar heeft ook niet weten te overtuigen in de korte perioden dat de waarde-stijl wel relatief beter presteerde. Dit is mede het gevolg van diverse dividend-traps waar het fonds in de loop der jaren tegenaan is gelopen. Het zorgt ervoor dat de prestaties van het fonds consequent achterblijven bij zowel actieve als passieve peers. Dat heeft ons doen besluiten om het fonds op Negative te zetten.

Hoger lager Q4 2016 tabel 2 downgrades

(klik op tabel voor vergroting)

Under Review, Ex Under Review
Er zijn in de afgelopen drie maanden geen fondsen teruggekeerd van hun Under Review. Wel zijn er enkele fondsen Under Review geplaatst, omdat dat passend was in het licht van de gebeurtenissen rond die fondsen. Zo was daar de overname van het Italiaanse Pioneer door de Franse vermogensbeheerder Amundi. Die maakt een einde aan veel speculaties omtrent de toekomst van Pioneer, dat als onderdeel van UniCredit opereerde. Door de overname is de toekomst van Pioneer minder onzeker geworden. Toch blijven er nog een aantal cruciale zaken onzeker, in ieder geval gedurende de integratiefase van beide bedrijven. Die onzekerheden behelsen beide bedrijven en betreffen de vestigingsplek en samenstelling van de teams, de mogelijke rationalisatie van het fondsenaanbod, de kostenstrategie en de structuur van de incentives voor beleggingsprofessionals. Klik hier voor de visie van Morningstar op deze overname.

Een andere Under Review valt samen met de beëindiging van Nederlands oudste beleggingsfonds Robeco NV. Het fonds verloor eerder al zijn Bronze rating en zakte naar Neutral. De reden voor het afgenomen vertrouwen zijn de gevolgen van het aanhoudende veranderproces bij het fonds. De portefeuille wordt meer geconcentreerd. Dat vereist een doeltreffende aandelenselectie, maar die overtuigt nog niet. Morningstar heeft door de achterblijvende prestaties van de afgelopen jaren minder vertrouwen in de effectiviteit van het proces en daarom ging de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral. Kort daarop kondigde Robeco een herziening van de beleggingsstrategie aan, waarbij er tevens veranderingen in het beheerteam werden doorgevoerd en het fonds een nieuwe naam krijgt. Hierdoor komt er een einde aan 83 jaar historie en staat het fonds nu Under Review. Een terugblik op 83 jaar Robeco NV leest u hier. Een verdere toelichting op de Under Review leest u hier.

Hoger lager Q4 2016 tabel 3 under review

(klik op tabel voor vergroting)

Nieuwe fondsen
Ten slotte zijn er 24 fondsen die in het vierde kwartaal van 2016 voor het eerst werden beoordeeld. Elf fondsen kregen een positief oordeel, waarvan twee een Gold rating. de overige fondsen begonnen met Neutral.

Hoger lager Q4 2016 tabel 4 nieuw

(klik op tabel voor vergroting)

Lees ook eerdere kwartaaloverzichten met op- en afwaarderingen:

- Hoger, lager over het derde kwartaal 2016

Hoger, lager over het tweede kwartaal 2016

Hoger, lager over het eerste kwartaal 2016

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten