Obligaties: een veerkrachtig 2016 na een woelig 2015 - deel 2

Voor veel obligatiebeleggers was 2015 een moeilijk jaar. Maar begin 2016 zette het herstel in en dat houdt vooralsnog aan. Morningstar neemt u in een driedelige reeks mee door het obligatielandschap. Onze obligatie-analisten laten zien hoe Morningstars favoriete obligatiefondsen in de categorieën high yield, emerging market debt en flexibele obligaties hebben gepresteerd in deze moeilijke marktomstandigheden. Vandaag deel 2: Emerging market debt fondsen.

Niels Faassen 02 november, 2016 | 17:13
Facebook Twitter LinkedIn

Economische perikelen in China en Brazilië, uitzicht op een mogelijke renteverhoging van de Fed, en de marktcorrectie van grondstoffen en energie misten hun impact op obligaties uit opkomende markten niet in 2015. Gemeten in de oorspronkelijke valuta boekten alle Morningstar categorieën gericht op obligaties uit opkomende landen negatieve rendementen. Geholpen door de sterke Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro wisten beleggers uit de eurozone hun verliezen deels te compenseren.

De rollen keerden in 2016 om doordat de risicobereidheid onder beleggers verbeterde en hard getroffen landen als Brazilië en Argentinië herstelden. In het lopende jaar is het beeld dan ook totaal anders dan in 2015. In de periode tot en met eind oktober behoorden de emerging market debt categorieën tot de best presterende obligatiecategorieën, met als koploper obligaties uit opkomende landen in lokale valuta.

De door Morningstar met een positieve rating beoordeelde fondsen leverde gemengde prestaties. Vier van de zeven medaillisten wisten beter te presteren van het categoriegemiddelde over 2015 en 2016 (tot en met eind oktober).

NF bond study oct 2016 tabel 3 vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

De onderstaande grafiek toont de rendementen van de verschillende Emerging Market Debt categorieën:

NF bond study oct 2016 graph 3 (9)

(klik op grafiek voor vergroting)

Blootstelling aan lokale valuta doorslaggevend in 2015
In 2015 wisten de meeste van de door Morningstar als positief gewaardeerde fondsen binnen de categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets hun categoriegenoten voor te blijven. Deze categorie bestaat overigens overwegend uit obligatiefondsen in harde valuta. De off-benchmark allocatie naar lokale valuta’s bleek een grote impact te hebben op de relatieve performance van diverse medaillisten.

Zo behoorde het Bronze beoordeelde fonds Pictet-Global Emerging Market Debt tot één van de outperformers in 2015. In de tweede helft van 2015 nam de beheerder een substantiële short positie in in een mandje van lokale valuta, ter grootte van 30% van de portefeuille, nadat deze valuta en masse door beleggers van de hand werden gedaan.

Het door Michael Hasenstab beheerde Templeton Emerging Markets Bond, met een Bronze rating, profiteerde in 2015 van zijn grote overweging naar Oekraïne. Het met schulden overladen en door oorlog verscheurde land bereikte een schuldovereenkomst die verrassend gunstig uitpakte voor zijn schuldeisers. De overweging naar Oekraïne, wist beleggers echter niet te compenseren voor de overweging naar lokale valuta. Hierdoor belandde het fonds uiteindelijk in het derde rendementskwartiel van zijn categorie.

Overweging Braziliëe en Argentinië loont in 2016
In 2016 (tot eind oktober) belandde het door Rob Drijkoningen beheerde Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency (Silver) in het hoogste rendementskwartiel. Het fonds profiteerde van de gunstige landenallocatie door de overwegingen in de herstellende landen Brazilië en Argentinië.

Templeton Emerging Markets Bond stelde wederom teleur. Het fonds landde in het laagste rendementskwartiel door short posities in Amerikaans staatspapier en de Japanse yen.

Brazilië zowel zegen als vloek voor lokale valuta fondsen
Voor emerging markets debt fondsen in lokale valuta was 2015 een moeilijk jaar. Zo ook voor de fondsen met een positieve Morningstar rating die alle in mineur het jaar eindigden. Alleen het met een Bronze rating gewaardeerde Pictet-Emerging Local Currency Debt presteerde beter dan zijn categoriegenoten. Het werd geholpen door een substantiële short positie in een mandje met lokale valuta in de tweede helft van 2015.

Investec GSF Emerging Local Currency Debt (Bronze rating) bleef daarentegen achter bij zijn categorie en landde in het vierde rendementskwartiel. De overweging naar Zuid-Afrika en Brazilië en de onderweging in het sterk herstellende Rusland droegen negatief bij.

Dalende inflatie in Indonesië in 2016
In 2016 (tot en met eind oktober) presteerde het Bronze beoordeelde Julius Baer Local Emerging Bond beter dan categoriegenoten door een overweging in het herstellende Brazilië. Ook de positieve kijk van de beheerder op Indonesië droeg positief bij, doordat de dalende inflatie een gunstig effect had op lokale obligaties.

Investec GSF Emerging Local Currency Debt (Bronze) underperformde en landde wederom in het laagste rendementskwartiel als gevolg van de defensieve valutapositionering van het fonds.

Lees ook deel 1 uit de serie over obligaties:

- Een veerkrachtig 2016 na een woelig 2015: high yield obligaties

Binnenkort meer over het obligatielandschap in 2015 en 2016 in het derde en laatste deel uit de reeks. Wilt u in de tussentijd meer lezen over obligatiebeleggen? Lees dan deze eerdere artikelen van Morningstar:

Waarom een obligatie met een negatief rendement kopen?

Obligatiemarkt verschuift van actieve naar passieve fondsen

Thema: beter beleggen in obligaties

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten