Passief populair voor duurzaam beleggen in large cap aandelen

Beleggers die duurzaam beleggen willen opnemen in hun portefeuille, doen dat vooral via passieve strategieën, blijkt uit onderzoek van Morningstar naar in Europa verkrijgbare fondsen met een duurzaam mandaat.

Thomas Furuseth 13 oktober, 2016 | 12:00
Facebook Twitter LinkedIn

Hoe geven Europese beleggers die duurzaamheid willen opnemen in hun beleggingsportefeuille die wens vorm via de keuzes die ze maken? Dat vroeg Morningstar zich af en zocht het uit.

Om na te gaan hoe Europese beleggers het aanpakken, selecteerden we om te beginnen alle in Europa verkrijgbare fondsen uit de drie wereldwijde Large Cap Morningstar Categorieën: large waarde, large groei en large gemengd. Die selectie beperkten we vervolgens door er de fondsen uit te pikken die een duurzaam mandaat hebben. Tot slot filterden we daar weer de indexfondsen uit, om het onderscheid te kunnen maken tussen actieve en passieve strategieën.

Tot onze verrassing blijken de grootste fondsen met een duurzaam mandaat passieve strategieën te volgen, waaronder KLP AksjeGlobal, Handelsbanken Global Index Criteria en SEB Ethical Global Index.

Het totale beheerd vermogen van fondsen met een duurzaam mandaat bedroeg omstreeks 37 miljard euro per ultimo augustus 2016, en dat betekent een marktaandeel van 8% in de categorie wereldwijd large cap. Van die 37 miljard euro is zo'n 45% passief beheerd. Dat is een veel groter marktaandeel dan in de bredere groep van large cap aandelenfondsen, waar passief slechts 15% van het beheerd vermogen uitmaakt. Gevolgtrekking is dat duurzaam georiënteerde beleggers indexbeleggen beduidend méér omarmen dan we in het bredere large cap landschap zien.

Sommige indexers, zoals het Noorse KLP, beheren hun indexfondsen met in eigen huis ontwikkelde filters en gaan de dialoog aan met bedrijven uit hun portefeuille om hun duurzame prestaties te verbeteren. KLP kondigde onlangs aan dat het zich terugtrekt uit kolen producerende en consumerende bedrijven. Het Noorse Petroleum Fund, dat 890 miljard dollar beheert, deed kort daarna eenzelfde aankondiging.

Flows socially concious

(klik op grafiek voor vergroting)

Een voorbeeld van een actief beheerd beleggingsfonds met een duurzaam mandaat is het Robeco fonds, het boegbeeld van het gelijknamige Nederlandse fondshuis. Het Robeco fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze en en beheerd vermogen van 2,8 miljard euro. Daarmee behoort het tot de 2% grootste fondsen uit het universum dat we onder de loep hebben genomen. Het fonds heeft echter de afgelopen jaren te kampen gehad met uitstroom van vermogen en de uitstroom in het afgelopen jaar was een van de hoogste onder de fondsen met een duurzaam mandaat. Dit jaar tot en met augustus is er al 439 miljoen euro aan het fonds onttrokken. De magere prestaties zijn waarschijnlijk een belangrijkere factor in het verklaren van die uitstroom dan het duurzame mandaat. 

ESG en Indexen: beste vrienden?
Is het logisch dat beleggers tegelijkertijd indexbeleggen en duurzaamheid omarmen? Morningstar's director of passive research Ben Johnson schreef in de mei-uitgave van Morningstar ETF Investor:

'Index-gekoppelde beleggingen zoals ETF's lenen zich goed voor het soort positieve (het selecteren van bedrijven die pro-actief duurzaamheid aanpakken) en negatieve (het uitsluiten van tabaksbedrijven, vuurwapenfabrikanten, casino's, enzovoort) beoordelingen die ten grondslag liggen aan veel beleggingsmandaten die op duurzaamheid gericht zijn. Echter, dergelijke strategieën worden van oudsher beheerd op een op de klant toegesneden manier via privé-rekeningen om tegemoet te komen aan de specifieke eisen van - meestal - institutionele klanten. Recent hebben sommige van zulke instellingen de handen ineen geslagen met ETF aanbieders om ETF's te ontwikkelen en op de markt te brengen die zijn gekoppeld aan ESG benchmarks.'

'Demografische trends zijn ook de drijfveer achter de opkomst van nieuwe ETF's met duurzaamheidsmandaten. Een onderzoek uit 2015 onder individuele beleggers door het Morgan Stanley Instituut voor Duurzaam Beleggen toonde dat 84% van de beleggende millennials geïnteresseerd is in duurzaam beleggen. Daarnaast bleek uit de ETF beleggers enquête van Charles Schwab uit 2015 dat ETF's goed zijn voor een groter deel van de portefeuilles van millennials (41%) dan bij welke andere generatie dan ook.'

'Bovendien verwacht 61% van de millennials hun beleggingen in ETF's in de loop van het volgende jaar te vergroten, en dat is bijna twee keer zoveel als de eerstvolgende generatie (Gen X met 33%). Aangezien millennials een steeds groter deel van het totaal aantal beleggers zullen gaan uitmaken in de komende decennia, denk ik dat het redelijk is om te veronderstellen dat het aanbod van ESG-gerichte ETF's zal blijven toenemen.'

Passieve beleggingen, maar niet passieve beleggers
Professor Donald B. Keim van de Wharton School gaf onlangs een lezing tijdens de jaarlijkse conferentie van Norges Bank Investment Management. Keim en zijn co-auteurs hebben onderzoek gepubliceerd dat erop duidt dat passieve instrumenten meer druk uitoefenen op het beleid van bedrijven dan actief beheerde fondsen: 'Onze bevindingen laten zien dat passieve beleggingsfondsen de beleidskeuzes van het ondernemingsbestuur beïnvloeden en dat resulteert in onafhankelijker bestuurders, verwijderen van beschermingsconstructies tegen overnames en meer gelijke stemrechten. Passieve beleggers lijken hun invloed uit te oefenen via hun omvang en hun volume weegt mee bij stemmingen. Ook zien we dat passief beleggen wordt gerelateerd aan de verbetering van de langetermijnprestaties van een bedrijf en dat is conform met de eerder genoemde beleidsveranderingen die waarde toevoegen bij bedrijven.'

Goede redenen voor groei
Er zijn verschillende goede redenen voor passieve beleggingsfondsen om in duurzaamheid te beleggen, dus het moet geen verrassing zijn dat beleggers geld via deze isntrumenten aan het werk zetten. Niet alleen maakt indexbeleggen al een significant deel uit van duurzaam beleggen, beleggingsfondsen met een duurzaam mandaat winnen ook marktaandeel ten opzichte van wereldwijde aandelenfondsen in het algemeen.

De Morningstar Sustainability Rating
Bekijk ook deze video waarin fondsanalist Ronald van Genderen meer vertelt over de achtergrond van de Morningstar Sustainability Rating en hoe u die kunt gebruiken:

 

Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:

Ecologiefondsen doorgelicht op duurzaamheid

Alle nieuwe duurzame fondsen op een rij

Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?

Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat

Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten