We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Asset Flows augustus: obligaties en opkomende markten in trek

Obligaties en opkomende markten wisten Europese beleggers te verleiden in augustus, blijkt uit Morningstar’s asset flows rapport over de afgelopen maand. De trend van juli zet daarmee door.

Matias Möttölä, CFA 26 september, 2016 | 9:38
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers in Europa gingen afgelopen maand door met datgene wat ze in juli ook al deden: overstappen van aandelen naar obligaties. Uit het maandelijkse Asset Flows rapport van Morningstar blijkt dat de instroom in obligatiebeleggingsfondsen in augustus zelfs nog iets hoger was dan in juli.

Europese open-end fondsen wisten gezamenlijk in augustus 26,4 miljard euro aan instroom aan te trekken. Daarbinnen zagen aandelenfondsen 4,1 miljard euro wegstromen. Bijna alle aandelencategorieën kenden uitstroom, waardoor aandelenfondsen dit jaar tot dusver in totaal al 71,7 miljard euro aan vermogen hebben zien wegvloeien. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat het de actieve aandelenfondsen zijn die uitstroom kennen. Passieve aandelenfondsen daarentegen zagen juist geld naar zich toe komen en konden dit jaar al 10,6 miljard euro bijschrijven.

Opkomende markten
Binnen aandelenfondsen sprongen de opkomende-marktenfondsen eruit. Zij verwelkomden 3 miljard euro aan nieuw geld nadat deze categorie gedurende de zomermaanden sterke rendementen had laten zien. Sinds begin dit jaar is er al 9,6 miljard euro aan nieuwe geld in opkomende-marktenfondsen gestroomd, nadat deze in 2015 nog te kampen hadden met uitstroom. De meeste nieuwe inleg ging naar het Vanguard Emerging Markets Stock Index dat 1,1 miljard euro mocht bijschrijven.

Ook de wereldwijd in opkomende markten beleggende obligatiefondsen deden het goed, zowel de fondsen in harde als die in lokale valuta. Samen trokken ze 4,2 miljard euro aan nieuw geld aan in augustus.

Allocatiefondsen: Nordea in soft-close
Voor allocatiefondsen was augustus ook een sterke maand nadat deze categorie in juni nog leed onder uitstroom. Het populairste fonds was Nordea-1 Stable Return dat een Morningstar Analyst Rating ‘Bronze’ heeft. Er kwam meer nieuwe geld binnen dan dat beleggers er aan ontrokken en per saldo groeide dit fonds met 1,6 miljard euro. Daarmee steeg het beheerd vermogen van het fonds tot boven de 18 miljard euro, hetgeen de fondsbeheerders deed besluiten tot een soft-close per 7 september jongstleden.

Europe Flows 201608 Table 1 Broad Categories

(klik op tabellen voor vergroting)

Categorieën op fondsniveau
Obligatiefondsen stonden dermate breed in de belangstelling van beleggers dat 71 van de 93 Europese Morningstar Categorieën op het fondsniveau obligaties instroom kenden in augustus. Zelfs degene met de grootste uitstroom – high yield debt in dollars – bleef binnen de perken met 348 miljoen euro. De recente stroom van geld naar obligatiefondsen vind zijn oorsprong in de vlucht naar veiligheid als gevolg van de verrassende uitslag van het Brexit-referendum.

Ook speelt mee dat beleggers verwachten dat de rente voorlopig nog laag zal blijven en dat de centrale banken nog niet klaar zijn met het nemen van buitengewone maatregelen om de wereldwijde economische groei aan te jagen. Het flexibele obligatiefonds Pimco GIS Income heeft dit jaar al 4,2 miljard aan nieuw geld opgehaald, waarvan 1 miljard in augustus.

Europe Flows 201608 Table 2 Categories Largest Inflows

Beleggers bleven zich in augustus verder afkeren van actieve aandelenfondsen. De top-10 van fondsen met de meeste uitstroom bestaat op één na allemaal uit aandelenfondsen. De Brexit-nasleep trof vooral Europese aandelenfondsen en in het bijzonder de Morningstar Categorieën UK Large Cap Gemengd en UK Equity Income. Wel viel de uitstroom met 4,1 miljard euro nog mee in vergelijking met 13,2 miljard euro die in juli wegstroomde.

Europe Flows 201608 Table 3 Categories Largest Outflows

Fondshuizen
Door de genoemde sterke instroom in het Nordea-1 Stable Return fonds prijkt Nordea boven aan de lijst met fondshuizen met de meeste instroom. In de top-10 vallen verder HSBC en Swisscanto op. Voor beide was augustus een opluchting na een moeilijk 2015. HSBC profiteerde van zijn Japan- en obligatiefondsen en Swisscanto deed goede zaken met wereldwijde aandelen-indexproducten en tevens Zwitserse aandelen-indexvarianten. Zodoende komen beide fondshuizen dit jaar tot dusver nipt op een positief saldo uit.

Europe Flows 201608 Table 4 Providers Largest Inflows

Bij de verliezers gaat Franklin Templeton aan kop met 1,3 miljard weglekkend geld. Ook voor de stand dit jaar tot dusver is Franklin Templeton de grootste verliezer met 14 miljard euro.

Bij de kleinere fondshuizen valt Alken op met 3,4 miljard uitstroom, hetgeen voornamelijk wordt veroorzaakt door de magere prestaties van de Alken-fondsen in de afgelopen tijd. In twee jaar tijd is het beheerd vermogen van Alken zowat gehalveerd van 9,2 miljard naar 4,2 miljard euro.

Europe Flows 201608 Table 5 Providers Largest Outflows

Grootste fondsen
In de lijst met grootste fondsen kwam Nordea-1 Stable Return fonds met stip binnen door de fenomenale instroom van 10 miljard nieuwe instroom dit jaar. Nu de soft-close van het fonds van kracht is, zal het in elk geval niet verder meer groeien en is het de vraag welke plek op de lijst nog voor het fonds is weggelegd in de komende maanden.

Een andere sterke groeier is DWS Top Dividende dat een Morningstar Analyst Rating ‘Silver’ heeft. Het heeft zijn Morningstar Categorie verslagen in 2014, 2015 en ook dit jaar tot en met augustus. Dit dividendgerichte aandelenfonds kent dit jaar tot dusver 2,1 miljard euro nieuwe instroom.

Het M&G Optimal Income fonds kende opnieuw uitstroom, maar die was beduidend kleiner dan in de eerste maanden nadat de uitstroom begon, in april 2015.

Europe Flows 201608 Table 6 Largest Funds

Lees meer:

- In- en uitstroom april: obligaties gewild, aandelen uit de gratie

- Asset flows maart: obligaties in trek door ECB-beleid

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten