Top 5 wereldwijd vastgoed: Skagen aan kop

Wereldwijd vastgoed kan zich dit jaar verheugen over warme belangstelling van beleggers. Vooral Aziatisch vastgoed rendeert goed. Ook presteren kleinere vastgoedondernemingen dit jaar beter dan grotere. Skagen M2 profiteert hiervan.

External Writer 26 september, 2016 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

Eind 2015 hadden Europese beleggers 18,5 miljard euro belegd in wereldwijde vastgoedfondsen. Ondanks een uitstroom van 105 miljoen euro in februari hebben zij dit jaar per eind augustus per saldo 1,5 miljard euro meer aan wereldwijd vastgoed gealloceerd dan eind vorig jaar, oftewel een groei van het vermogen onder beheer van ruim 8% door instroom van nieuw geld.

In de twee jaar daarvoor haalden beleggers juist geld van de tafel met een uitstroom van 109 miljoen euro in 2014 en 594 miljoen euro in 2015.

'Waarschijnlijk had dit alles te maken met onzekerheid over de houdbare renteniveaus wereldwijd en het meest specifiek in de VS', analyseert fondsanalist Ronald van Genderen van Morningstar. 'Dit was zeer zeker het geval voor de uitstroom in januari. Onzekerheid over het beleid van de Fed zond koersen van vastgoedbedrijven begin dit jaar wereldwijd omlaag en medio februari werd de bodem bereikt, waarna er een fors herstel optrad aangezien een maand later de koersen weer op het niveau van begin dit jaar lagen.'

Opvallend was volgens hem dat Aziatisch vastgoed (uitgezonderd Japan) het hardst werd getroffen en gemiddeld bijna 18% (in euro’s) in waarde daalde. Het herstel liep daarna achterop bij de rest van de wereld, maar sinds eind juni heeft de regio een inhaalslag gemaakt en inmiddels (per 21 september) staat Aziatisch vastgoed fier bovenaan de rendementslijstjes met een plus van bijna 12%.

Amerikaans vastgoed liet een soortgelijk beeld zien. En ook vastgoedbedrijven uit continentaal Europa bewogen mee in dit patroon. Waarbij we opzettelijk de nadruk leggen op continentaal, want de grote dissonant dit jaar binnen wereldwijd vastgoed is overduidelijk het Verenigd Koninkrijk.

Brexit
Na de dip in februari was het herstel daaropvolgend eigenlijk al matig, maar na de Brexit in juni maakten de koersen een ware duikvlucht en verloren Britse vastgoedbedrijven gemiddeld 27% in een paar dagen tijd (mede dankzij een verzwakking van het Britse pond). De koersen veerden daarna weliswaar nog wat op, maar desondanks resteert er per heden nog een min van 23%.

Niet verwonderlijk is daarom dat de fondsen die in onderstaande top 5 worden vermeld, welke gebaseerd is op het rendement dit jaar per eind augustus, vrijwel allemaal een onderweging hadden in het Verenigd Koninkrijk in vergelijking tot andere fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Onroerend Goed – Wereldwijd Indirect.

Daarnaast speelt mee dat kleinere vastgoedondernemingen dit jaar over het algemeen beter presteren dan de grotere spelers. Dit is een ontwikkeling waar Skagen M2 duidelijk van heeft weten te profiteren aangezien het fonds nauwelijks belegd in large-caps, maar zich vrijwel volledig richt op mid- en small-caps.

Verder wordt dit jaar gekenmerkt door het feit dat vastgoedaandelen die vorig jaar slecht presteerden dit jaar juist positieve rendementen behalen, terwijl het omgekeerde ook in veel gevallen waar is. Op fondsniveau heeft dit echter een wisselende uitwerking gehad. Dit is niet alles bepalend geweest in de rangschikking van de top 5.

Top 5 Wereldwijd vastgoed indirect

FN Top 5 week 39 Aandelen property tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten