De berg oninbare leningen dreigde een abrupt einde te maken aan de eeuwenoude historie van de Toscaanse bank Monte dei Paschi di Siena, maar de bank werd op het laatste moment gered dankzij een kapitaalinjectie.
Op dezelfde dag werden de resultaten van de stresstest van de Europese Bankenautoriteit (EBA) bekend gemaakt, waarbij de bank net als in 2014 als slechtst gekapitaliseerde Europese bank uit de bus kwam. Het schetst de onzekere situatie in de financiële sector, die met argusogen kijkt naar signalen van de Amerikaanse centrale bank over het te voeren rentebeleid.
Indexweging
Met een rendement van min 3,1% voor de MSCI World/Financials is de sector na gezondheidszorg de slechtst presterende sector over de eerste acht maanden van 2016. Hiermee blijft het 5,5% achter bij de MSCI World Index.
De prestaties van de financials index kunnen niet langer meeliften op het positieve sentiment in de vastgoedsector, wijst Morningstar-analist Jeffrey Schumacher. Deze voormalige industriegroep werd begin deze maand door MSCI gepromoveerd tot volwaardige sector en zijn dus niet langer onderdeel van de index.
Vastgoedaandelen hadden op het moment van deze wijziging een weging van 14,5% in de MSCI World/Financials. De MSCI World/Real Estate Index staat per eind augustus 7,2% in de plus, waarmee de sector dus een lichtpunt was in vergelijking met de prestaties van banken en verzekeraars, die respectievelijk 6,2% en 4,3% verloren.
Banken uit
Binnen de bankensector zijn het overduidelijk de Europese banken die het zwaar hebben. De MSCI USA/Banks laat de MSCI Europe/Banks met 11,7% achter zich per eind augustus 2016. Schumacher wijst op de Italiaanse banken Unicredit en Unione di Banche Italiane, die met verliezen van meer dan 50% zwaar te lijden hadden onder het slechte sentiment.
Maar ook RBS, Commerzbank, Barclays en Lloyds verloren tientallen procenten dit jaar, voegt hij eraan toe. De Scandinavische banken Danske Bank, Swedbank en DNB behoren tot de best presterende bankaandelen, terwijl ING en ABN Amro daar niet ver vandaan zitten.
Bepalend voor hun resultaat was dan ook hoe beleggingsfondsen die zich richten op de financiële sector zijn in de afgelopen jaren verschillend omgegaan met hun blootstelling naar banken. 'Jupiter Global Financials had medio vorig jaar 40% belegd in banken, maar heeft dat teruggeschroefd tot beneden 20% per augustus 2016', weet de Morningstar-analist. 'Het fonds verkocht veel van haar posities in banken uit de periferie en opkomende landen. Het heeft momenteel 11 banken in de portefeuille, waaronder Citigroup, Bank of America en diverse regionale Europese banken.'
Verzekeraars in
Over de nummer een van de top 5 zegt Schumacher: 'NN Financials Fund schaalde ook de beleggingen in banken terug, van 47% in januari 2015 naar 38% per augustus 2016. Citigroup is hier ook present en is met een belang van 4% de grootste belegging per eind augustus.'
Het fonds heeft de vrijgekomen middelen ingezet om het belang in verzekeraars op te hogen. 'Waarbij ASR, Chubb en RSA Insurance Group voorbeelden zijn van posities die dit jaar werden toegevoegd', aldus de fondsanalist.
Tegenover Fondsnieuws waarschuwde Paul Vrouwes in juni voor de tik die Britse banken van een Brexit zouden krijgen. In augustus zei hij Europese banken toen nog steeds niet koopwaardig te vinden.
Er zijn ook fondsen die meer tegen de stroom in zwemmen. Schumacher noemt bijvoorbeeld het BGF World Financials Fund. 'Dit fonds verhoogde zijn allocatie naar banken van 50% in 2015 naar 68% per eind augustus. Tegelijkertijd werd de allocatie naar verzekeraars flink afgebouwd, en is deze met 12% de laagste binnen de sectorfondsen die zich richten op financials.'
'Het fonds vergrootte zijn belang in JP Morgan, BNP Paribas en Intesa Sanpaolo, terwijl Bank of America eind vorig jaar werd toegevoegd.'
Top 5 Financiële sectorfondsen
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.