Top 5 emerging market debt: T. Rowe-veteraan aan kop

Sinds maart 2016 zien obligaties uit opkomende markten (EMD) eindelijk weer netto instroom. In de categorie EMD harde valuta gaat dit jaar een van de langst zittende beheerders aan kop.

External Writer 29 augustus, 2016 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

2015 was juist nog een moeilijk jaar voor EMD. Tegenvallende macrocijfers in China, mogelijke afbouw van monetaire stimulus van de Fed en de dalende grondstof en energieprijzen dreven beleggers uit deze asset class.

De fondsen in de categorieën harde valuta (hard currency), lokale valuta (local currency) en bedrijfsobligaties (emerging corporates) verloren dat jaar ruim 12 miljard euro aan assets ofwel ruim 7 procent van het totale vermogen.

Begin dit jaar keerde het sentiment voor EMD, mede door het herstel van de grondstof- en energieprijzen. Daarnaast leiden de aanhoudende monetaire stimuleringen tot lage en zelfs negatieve marktrentes in ontwikkelde markten. Dit maakt de extra risicopremie die wordt geboden op EMD het voor beleggers een aantrekkelijke categorie. Vanaf maart dit jaar tot eind juli stroomde bijna 16,5 miljard euro de diverse categorieën in. Harde valuta fondsen profiteerden het meeste en kenden een instroom van ruim 11,4 procent.

Michael Conelius
De top 5 wordt deze week aangevoerd door een fonds van T. Rowe Price. De Luxemburgse versie heeft geen Morningstar Analyst Rating. Het Amerikaanse variant echter wel, en dat is een 'Bronze' rating. Het beheer is in handen van Michael Conelius die de Amerikaanse variant sinds inceptie in 1994 beheerd. Conelius is tevens hoofd van T. Rowe’s EMD-team.

'Wij waarderen de omvang en ervaring van het team. De beheerder richt zich voornamelijk op hard currency obligaties maar in tegenstelling tot zijn categoriegenoten heeft Conelius wel de vrijheid om in ruime mate uit te wijken naar emerging corporates (max. 35 procent) en local currency obligaties (max. 25 procent). Morningstar is verder positief over de relatief lage kosten, het solide beleggingsproces gecombineerd met een consistent track record', licht analist Niels Faassen van de fondsenvergelijker toe.

Rob Drijkoningen
Het Neuberger Berman-fonds heeft een 'Silver' rating. Dit fonds wordt beheerd door Bart van der Made en Mike Reyes. Het EMD-team staat onder leiding van Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta. Begin 2013 waagden zij met een aantal andere beheerders de overstap van NN Investment Partners naar Neuberger Berman. Zowel Drijkoningen, Urquieta en Van der Made werkten al bij NN IP sinds 2000 samen op deze strategie.

Faassen: 'Deze beheerders gelden als zeer ervaren en beschikken over een sterk track record. Het team is grotendeels intact gebleven na de overstap naar Neuberger Berman zowel qua omvang als samenstelling, wat bijdraagt aan de relevantie van de langetermijnresultaten. Het proces dat de beheerders hanteren bij Neuberger Berman is identiek aan het proces dat zij al geruime tijd bij NN IP met succes toepasten. Ook bij Neuberger Berman weten ze dat kunstje te herhalen, over de afgelopen drie jaar blijven ze nipt achter bij hun benchmark maar weten ze hun categoriegenoten in ruime mate voor te blijven.'

Year to date droeg de overweging naar Brazilië en Ecuador positief aan het resultaat bij, evenals het niet belegd zijn in de Filipijnen en Libanon.

Diliana Deltcheva
Het Candriam Bonds Emerging Markets fonds krijgt ondanks het sterke track record slechts een 'Neutral' rating. Het heeft namelijk de nodige beheerderswisselingen gekend, geeft de Morningstar-analist als verklaring.

'Sinds juni 2015 staat Diliana Deltcheva aan het roer, zij werkte eerder voor het EMD-team van NN IP en meer recent bij BMO. Zij beschikt echter niet over een track record als hoofdbeheerder. Positief zijn wij wel over de relatief lage kosten van het fonds. In tegenstelling tot veel peers is het beleggingsproces puur bottom-up gedreven', aldus Faassen.

Top 5 EMD Hard Currency

FN Top 5 week 35 EMD hard currency tabel vrijstaand

Getoonde rendementen zijn geannualiseerd en in procenten

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten