Top 5 aandelen wereldwijd: SSGA aan kop

De wereldwijde indices stonden in het tweede kwartaal tussen hoop en vrees. Hoop om de aantrekkende economie in de VS en het glooiende herstel in opkomende markten. Vrees om een mogelijke rentestap door de Fed, maar vooral vanwege de kans op een Brexit.

External Writer 19 juli, 2016 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

Juist op het moment dat de mogelijkheid van een Brits vertrek door de markt als gering werd beschouwd, besliste het volk anders. Een schokgolf volgde en de volatiliteit die de beurzen ook in januari had gekenmerkt, keerde in alle hevigheid weer terug. Nu de uitslag is bezonken, kijken beleggers weer vooruit en zien ze, getuige de oplopende koersen en nieuwe recordstanden op de Amerikaanse beurzen, de toekomst weer wat positiever in.

In het tweede kwartaal behaalde de MSCI World Index een rendement van 3,61 procent, waarmee het verlies van 5,01 procent in het eerste kwartaal wat werd teruggedrongen.

Comeback opkomende markten
Weinig verassend is dat Europa achterblijft, wat mede te relateren is aan de uitslag van het Britse referendum. De MSCI Europe Index staat per 30 juni op een verlies van 7,23 procent, versus een plus van 1,19 procent in euro’s voor de S&P 500 Index. Japan staat eveneens onder druk, maar opkomende markten maken na enkele moeilijke jaren een comeback.

De MSCI EM Index plust 4,05 procent over de eerste zes maanden, waarbij vooral Latijns-Amerika (+22,69 procent) en Zuid-Afrika (+13,07 procent) smaakmakers zijn. 'Frontier Markets' hebben het per saldo lastiger, waarbij vooral de Afrikaanse landen onder aanvoering van Nigeriaanse aandelen het zwaar hebben.

Waarde versus groei
In termen van beleggingsstijlen is 2016 vooralsnog het jaar waarin waarde-aandelen beter presteren dan groei-aandelen. In het tweede kwartaal versloeg de MSCI World Value Index de MSCI World Growth Index met 82 basispunten. Beleggers in small-caps bleven beleggers in large-caps gemiddeld genomen voor.

Beleggers in dividendaandelen en low-volatility strategieën konden echter rekenen op het beste rendement. De MSCI World High Dividend Yield Index kon in de eerste twee kwartalen 4,49 procent bijschrijven, terwijl de MSCI World Minimum Volatility Index op een positief rendement van 8,82 procent staat.

Energiesector
Uit een kort rondje langs de sectoren blijkt aan dat de sector energie dankzij een herstellende olieprijs koploper is, met een plus van 13,65 procent voor de MSCI World/Energy Index. Nutsbedrijven volgen dankzij een sterk tweede kwartaal met een rendement van 10,93 procent. Vastgoed is een andere categorie die er met een plus van 6,17 procent goed bij ligt.

De sector Materials komt niet in de top drie voor, maar dat is te danken aan de achterblijvende prestaties van chemiebedrijven. De mijnbouwers behoren namelijk year-to-date tot de best presterende industrie. Met een plus van 32,50 procent staat de al jaren onder druk staande sector in 2016 fier bovenaan.

Onderaan de rendementslijstjes staat de bankensector, waar de penibele situatie omtrent Italiaanse banken de sector verder in het rood duwt. Ook verzekeraars ontkomen niet aan de malaise, terwijl voormalig beurslieveling biotech met een verlies van 15,25 procent gas terug moet nemen.

Wereldwijde aandelenfondsen
'Wanneer we kijken naar de Morningstar-categorie "Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd", dan zien we dat de underperformance van het gemiddelde fonds in deze categorie is opgelopen van 38 basispunten in het eerste kwartaal naar 2,47 procent over het eerste halfjaar van 2016', zegt analist Jeffrey Schumacher van de fondsenvergelijker. 'Een onderweging van de sectoren energie, vastgoed en nutsbedrijven pakte slecht uit, evenals een onderweging van Amerikaanse aandelen ten faveure van Europese aandelen.'

Het best presterende fonds is SSGA Global Managed Volatility Equity Fund, met een rendement van 8,39 procent. Onderaan treffen we nog steeds Harris Associates Global Equity Fund, met een verlies van 13,22 procent.

SSGA Global Managed Volatility Equity Fund
De Top-5 in deze categorie bestaat uit dezelfde namen als aan de eind van het eerste kwartaal, maar per 30 juni staat SSGA Global Managed Volatility Equity Fund dus bovenaan. 'Hoewel het fonds geen posities heeft in energieaandelen, heeft het een forse allocatie naar nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen. De overweging van telecom en de forse onderweging van financials en cyclische consumentengoederen zorgde voor een goed resultaat in de eerste zes maanden van het jaar.'

De nummer 1 na het eerste kwartaal, Morgan Stanley Global Discovery Fund, is teruggevallen naar plek drie met een plus van 7,65 procent. Schumacher: 'Het fonds bestaat pas sinds november 2014 en staat onder leiding van Burak Alici. Het kleine fonds dat slechts 5,3 miljoen euro onder beheer heeft, focust zich op zowel gevestigde als opkomende bedrijven van hoge kwaliteit met een aantrekkelijke cash flow yield en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen. Op basis van een bottom-up analyse wordt een schatting gemaakt van de kwaliteit van het businessmodel, de kwaliteit van de groei en de verhouding tussen risico en rendement. Duurzame concurrentievoordelen (economic moats) spelen hierbij een sleutelrol.'

Het fonds wordt met grote overtuiging beheerd, aldus de Morningstar-analist. De portefeuille bestaat uit slechts 38 posities, waarbij de top-10 posities 60 procent van de portefeuille uitmaken. Manitowoc Foodservice, Christian Dior en United Technologies Corp. zijn de drie grootste posities in het fonds.

Top-5 Global Large-Cap Blend Equity

FN Top 5 week 29 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind juni. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten