De interesse in allocatie-fondsen – zoals Morningstar de categorie aanduidt – houdt ook dit jaar aan. Dit is in lijn met de trend die sinds 2012 lijkt te zijn ingezet.
Dit jaar tot nu toe registreerde de fondsenvergelijker per saldo een instroom in de allocatie-categorie van 6,8 miljard euro. Alleen alternatieve fondsen, obligatiefondsen en grondstoffenfondsen wisten meer geld aan te trekken.
Aan aandelenfondsen en fondsen die beleggen in converteerbare obligaties werd juist geld onttrokken.
Volatiliteit
'Door de dalende rente is de inflow naar obligatiefondsen vooral in 2015 afgenomen, al zijn ze sinds begin dit jaar weer populair', zegt San Lie, hoofd research bij Morningstar Benelux. 'De volatiliteit op de aandelenmarkten heeft beleggers ook wat huiverig gemaakt om in aandelenfondsen te stappen.'
Het jaar 2016 kende een negatieve start voor met name de aandelenmarkten. Het herstel kreeg vervolgens verschillende tikken, de laatste kwam met de onvoorziene uitkomst van het referendum in het Verenigd Koninkrijk, waarin kiezers zich uitspraken voor uittreding uit de Europese Unie.
Spreiding
'Op zoek naar relatief stabiele rendementen zijn Europese beleggers de afgelopen jaren fors in zowel allocatie- als ook in alternatieve fondsen gestapt, waar de laatste voor het overgrote deel uit absolute return fondsen bestaat', aldus Lie. 'In 2015 stroomde er bijvoorbeeld 147,9 miljard euro naar allocatiefondsen en ETF's.'
Alternatieve fondsen trokken ruim 80 miljard euro aan. Hiermee waren ze gezamenlijk verantwoordelijk voor 65 procent van alle inflows in 2015, wijst de Morningstar-researcher.
Allocatie-fondsen beleggen in verschillende beleggingscategorieën. Het grootste deel bestaat standaard uit aandelen en obligaties, maar daarnaast kunnen de fondsen beleggen in liquiditeiten, vastgoed, grondstoffen en alternatieven.
Neutraal
Kijkend naar de fondsen die het meeste geld hebben aangetrokken, dan zijn dat volgens de fondsenvergelijker het Nordea-1 Stable Return Fund, het JP Morgan Global Macro Opportunities Fund en het Global Multi-Asset Income Fund van Pioneer Investments.
Op verzoek van Fondsnieuws zoomde Morningstar in op fondsen met een neutraal profiel. Deze beleggen tussen de 35 en 65 procent in aandelen en de rest vooral in obligaties.
Binnen deze sub-categorie komt op basis van het year-to-date rendement tot eind mei het Franklin European Income Fund als beste uit de bus met een rendement van 1,1 procent, gevolgd door Carmignac Portfolio Euro-Patrimone met een rendement van 1,0 procent.
ASN Duurzaam Mixfonds en SNS Euro Mixfonds staan op de plaatsen drie en vier.
Top 5 Allocatie-fondsen
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen data is gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind mei. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.