Ik zal u niet vermoeien met mijn bespiegelingen over hetgeen gebeurd is, het is immers slechts een van de vele meningen, maar het is allemaal wel vrij bizar wat er op dit moment in de wereld om ons heen plaatsvindt.
De vraag die je je als belegger in dit soort situaties dient te stellen, is in hoeverre dit nu fundamenteel van invloed is op je lange termijn strategie. Zullen alle geschetste doom and gloom scenario’s daadwerkelijk gaan plaatsvinden, of waren deze ook gebaseerd op (lichte?) verdraaiingen van de werkelijkheid?
De geschiedenis leert dat veel van de ingrijpende historische gebeurtenissen uit het verleden uiteindelijk slechts een kleine rimpeling betekenden in de lange termijn koersontwikkelingen van de financiële markten. Angst is in dit soort gevallen vaak een slechte raadgever gebleken. De beste rendementen zijn juist gemaakt door diegenen die contrair handelden en op dit soort momenten juist instapten, maar ook diegenen die gewoon zijn blijven zitten en vast hebben gehouden aan hun lange termijn strategie.
Dit laatste klinkt misschien pijnlijk als je vorige week zwaar in de (Britse) banken belegd was en klappen van -25% om je oren kreeg, maar de koersen lijken (gelukkig) alweer wat te herstellen. Al zou het natuurlijk zomaar kunnen zijn dat – mede afhankelijk van wat er de komende weken en maanden gaat gebeuren – ze wederom geraakt worden. Gelukkig zijn de breedst gespreide fondsen en ETF's veel minder hard geraakt en heeft de diversificatie voor een dempende werking gezorgd.
Zonder nu alle problemen in de wereld te willen bagatelliseren en u in slaap te willen sussen onder het mom dat er niets aan de hand is, zou ik u wel willen vragen nog eens goed na te denken over uw beleggingsdoelstelling en –horizon alvorens al dan niet ‘iets’ aan uw portefeuille te doen.
San Lie
Head of Research Morningstar Benelux