De sectoren die toen bovenaan stonden, gezondheidszorg, niet-duurzame consumentengoederen, duurzame consumentengoederen en informatie technologie, staan per eind mei 2016 stevig in de onderste helft van de lijst.
Olie en goud
Met een year-to-date rendement van 8,8 procent voor de MSCI World/Energy Index is deze sector dit jaar vooralsnog koploper. Aandelen uit de energiesector doen het daarmee over het algemeen veel beter dan de brede MSCI World Index, die per eind mei op een rendement van 0,7 procent negatief staat.
'Daar zag het in het begin van 2016 overigens niet naar uit', herinnert analist Jeffrey Schumacher van fondsenvergelijker Morningstar zich.
De zeer volatiele start van het jaar, als gevolg van de onzekerheid over China en de wereldwijde economische groei, zette de olieprijs verder onder druk. In januari zakte de prijs van een vat Brent olie onder de 30 dollar, waardoor veel bedrijven in de oliesector verder in de problemen kwamen.
'Dividenden werden geschrapt, investeringsplannen op de lange baan geschoven en bedrijfsonderdelen werden in de etalage gezet', aldus de fondsanalist, die op verzoek van Fondsnieuws een nadere blik op sectorspecifieke aandelenfondsen wierp. 'De focus ging op overleven.'
Maar sinds medio januari heeft de olieprijs zich hersteld en is het prijsniveau weer opgeklommen tot 50 dollar per vat. Schumacher: 'Dat geeft oliebedrijven, en niet te vergeten het huishoudboekje van olieproducerende landen, weer wat lucht.'
Amerikaanse indexzwaargewichten Exxon Mobil en Chevron stegen met dubbelcijferige percentages. Bedrijven actief in het 'upstream' segment van exploratie en productie profiteerden nog meer. Southwestern Energy en Range Resources zagen hun koersen met respectievelijk 88 en 69 procent oplopen.
Glencore
Voor de sector basismaterialen was een slechtere start van het jaar haast niet voor te stellen. In januari ging er 10 procent van de sectorindex af, maar dankzij fors herstel van de mijnbouwsector resulteert een mooie plus van 6 procent per eind mei. Veel is te danken aan de goudproducenten, die flink profiteerden van een oplopende goudprijs.
Kinross Gold Corp, Yamana Gold en Barrick Gold stegen allemaal meer dan 100 procent in vijf maanden tijd. In het kielzog van goud veerden ook de prijzen van basismaterialen op en verraste ijzererts, mede gedreven door Chinese speculatie, met een fors prijsherstel. Voormalige beursverschoppelingen als Anglo American en Glencore staan onderhand al weer tientallen procenten hoger.
Dat de materialen sectorindex niet hoger staat komt door de underperformance van chemie-aandelen, wijst analist Schumacher.
De prestaties binnen de nutssector waren gelijkmatiger verdeeld. In zowel februari en april noteerde de index weliswaar een min van 0,9 procent, maar in januari, maart en mei werd een plus van 2 procent of meer gerealiseerd.
Net als de nutssector kende de telecomsector qua performance een redelijk stabiele start van het jaar. Kleine plusjes in de eerste drie maanden, een kleine min in april, gevolgd door een plus van 3,2 procent in mei. Zwaargewichten AT&T en Verizon trekken hier de kar.
Fondsprestaties
'Wanneer we kijken naar wereldwijde aandelenfondsen, dan zien we de effecten van de sectorperformances terug in de relatieve prestaties van fondsen', zegt de Morningstar-analist.
Als hij kijkt naar fondsen met een focus op dividend, valt hem het herstel van M&G Global Dividend op. Dit fonds heeft een allocatie van 13,5 procent naar energieaandelen, tegen 5,5 procent voor het gemiddelde fonds in de Morningstar-categorie. 'De sector materialen is ten opzichte van het categoriegemiddelde zelfs drie keer zo zwaar aanwezig, maar de blootstelling aan de mijnbouwsector is per eind 2015 afgebouwd en de huidige posities binnen materials zijn beperkt tot chemiebedrijven.'
'De hoge grondstoffenblootstelling zorgde voor een underperformance van 10,2 procent ten opzichte van het categoriegemiddelde in 2015, waarmee het achterbleef bij 95 procent van de categoriegenoten. In 2016 noteert het fonds echter per eind mei in het eerste deciel en wordt het categoriegemiddelde met 3,7 procent verslagen', aldus Schumacher. Hierbij speelt volgens hem ook de selectie binnen de sectoren financials en cyclische consumentengoederen mee.
Een achterblijver in 2016 is Schroder ISF Global Equity Yield, vervolgt de analist. Per eind mei staat dit fonds 2,6 procent in het rood. Het fonds is onderwogen naar de sectoren energie en materialen, en heeft een forse weging in financials in vergelijking met categoriegenoten. Hierbinnen zijn banken, maar vooral verzekeraars overwogen, terwijl vastgoed niet in de portefeuille aanwezig is.
Banken en verzekeraars behoren tot de minst presterende sectoren, terwijl vastgoed in de eerste vijf maanden bovengemiddeld presteerde. Ook verloor het fonds door zijn aandelenselectie in de nutssector.
Ranking sectoren year-to-date
Bron: Morningstar, MSCI, total return year-to-date in procenten per eind mei 2016, gemeten in euro's.
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen data is gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind mei. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.