Ultimate Stock-Pickers benutten koopkansen bij financials

De Ultimate Stock-Pickers zijn enthousiaster geworden met hun aankopen. De terughoudendheid van begin dit jaar is omgeslagen in een actiever koopgedrag, gedreven door aantrekkelijke waarderingen. Vooral de zo afgestrafte financiële sector was weer in trek.

Robert van den Oever 23 mei, 2016 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

De volatiliteit op de aandelenmarkten van de laatste maanden bood koopkansen voor de Ultimate Stock-Pickers, de groep fondsbeheerders die Morningstar hoog aanslaat. Zij gebruikten de volatiliteit in het eerste kwartaal om koopjes te jagen en kansen te benutten. Dat deden ze vooral met aandelen van financials. Aandelen zoals Bank of America, Citigroup, PayPal en American Express voeren de lijst van High- Convinction Purchases, ofwel aankopen uit overtuiging aan.

Bovendien werden ze gekocht door meerdere fondsen van Morningstar’s Ultimate Stock-Pickers lijst. Velen van hen hadden al posities in de genoemde aandelen en breidden die tegen gunstige koersen uit. Daarbij gingen ze wel voor kwaliteitsaandelen, getuige de zogeheten ‘economic moat-ratings’, ofwel de mate van concurrentiekracht. Nagenoeg de hele lijst bestaat uit aandelen met een narrow of een wide moat.

Over de redenen om Citigroup bij te kopen, zegt Steven Romick van FPA Crescent: 'We hebben stresstesten gedaan op Citi, en ook al komt een deel van de leningenportfeuille niet terug, dan nog zijn de kapitaalratio's solide. Citi noteerde toen wij bijkochten, in een correctie, 40% onder de minimumwaarde die wij berekenen. Dat is een koopje.'

USP 05 2016 1 high conviction

(klik op tabel voor vergroting)

Er zit één opvallende non-financial tussen: Apple. Die staat eveneens hoog op de lijst van New-Money Purchases, ofwel aankopen waar fondsen voor het eerst in stappen. Verderop gaan we dieper in op de redenen waarom het aandeel Apple interessant is.

New-Money aankopen
Over het geheel genomen is het beeld bij de New-Money Purchases wat magerder en ook veel diverser wat type bedrijven betreft. Verzekeraar Aetna is het meest gekocht, gevolgd door Apple, maar ook Medtronic, Microsoft, Total en Pfizer maken deel uit van de Top 10. Een zeer versnipperd beeld dus.

Microsoft is het aandeel dat bij de meeste Ultimate Stock-Pickers in portefeuille zit: 17 van de 26 gelauwerde fondsbeheerders.Hun argumenten om Microsoft te kopen zijn: gezonde groei op korte en middellange termijn, succesvolle overgang van pakketten naar clouddiensten, gebruiksvriendelijkere nieuwe producten en een scherper functionerend bedrijf. Ceo Satya Nadella heeft volgens de fondsbeheerders de juiste beslissingen genomen om Microsoft om te vormen naar een cloudgedreven bedrijf, met het Azure platform als uithangbord, terwijl eerder nog de vrees leefde dat de gigant achter zou blijven bij de snelle ontwikkelingen op dat vlak.

USP 05 2016 2 new money

(klik op tabel voor vergroting)

Wat verder opvalt aan beide lijstjes is dat er meer bedrijven bij zijn gekomen met een hogere Fair Value Uncertainty. Bijna de helft van de bedrijven heeft een Fair Value Uncertainty van Medium of High. Dat geeft aan dat de stock pickers erin geloven, ondanks het gebrek aan inzichtelijkheid in de te verwachten resultaten op de korte en middellange termijn.

Apple scoort op beide lijstjes
Op zowel High-Conviction als New-Money Purchases scoort Apple hoog. Het aandeel is al een tijdje favorite bij Morningstar, zoals we eerder hebben uiteengezet. En het blijkt nog steeds ondergewaardeerd te zijn, zodat de fondsbeheerders afgelopen maanden hun kans grepen.

De techgigant heeft voor de korte termijn te maken met een tegenzittend macro-economisch beeld en ook valuta-effecten werken negatief door, maar voor de langere termijn is Morningstar-analist Brian Colello nog steeds overtuigd van Apple.

De iPhone-verkopen zijn nog steeds sterk en zullen dat blijven, al zal de groei geleidelijk aan wat afzwakken, simpelweg omdat de markt al verregaand verzadigd door de spectaculaire eerste verkopen die we in de afgelopen jaren zagen. Ofwel, iedereen heeft al een smartphone en daarom moet het nu vooral van vervangingsvraag komen. Ook daarvoor is Apple goed gepositioneerd, denkt Colello. De concurrentiepositie is sterk en de klantentrouw is hoog. Colello verwacht dat de verkopen van de iPhone dit najaar weer een flinke boost zullen krijgen als de nieuwe iPhone generatie 7 op de markt komt.

Wel verschuift de resultatenmix van Apple dus. Het zwaartepunt ligt in de toekomst wat minder op de iPhone-business en andere producten binnen het iOS-ecosysteem worden belangrijker. Apples taak is om klanten dat ecosysteem binnen te trekken en hen voor alles wat ze doen een Apple-device te verkopen: iPhone, tablet, Apple Watch enzovoort.

Meer over de Ultimate Stock-Pickers
Ultimate Stock-Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

Wat alle beheerders van aandelenfondsen vinden is voor ons echter minder interessant dan de mening van de beste en meest toonaangevende aandelenbeleggers. Zodoende houden wij een lijst aan van 26 fondsbeheerders die we de moeite waard vinden om te volgen (klik op de link om te zien wie we tot de Ultimate Stock-Pickers rekenen). Deze - Amerikaanse- fondsbeheers en beleggers hebben hun sporen verdiend en Morningstar bewondert hun visie en rendement. De bekendste onder hen is superbelegger Warren Buffett.

Nu de meeste beheerders van institutionele beleggingsfondsen verplicht zijn om hun posities op kwartaalbasis te rapporteren aan de Securities and Exchange Commission (SEC), en Morningstar maandelijkse updates ontvangt van veel beheerders van particuliere beleggingsfondsen, kunnen wij een lijst samenstellen van participaties van de 26 topfondsmanagers en belangrijke veranderingen in hun aandelenposities volgen.

Zodra dat achter de rug is, beoordelen wij de relatieve aantrekkelijkheid van elk afzonderlijk aandeel op basis van het aantal fondsen dat het aandeel aanhoudt en kijken we of er al dan niet aan de positie werd toegevoegd. Ook bekijken we het percentage dat elk aandeel vertegenwoordigt in de portefeuilles van iedere beheerder in de lijst, om het overtuigingsniveau voor een bepaald aandeel te bepalen op basis van het bedrag dat ze eraan toegekend hebben (high-conviction en new money aankopen).

Hierdoor kunnen wij een lijst van topaankopen en topverkopen samenstellen, die we vervolgens via een controleproef vergelijken met onze eigen aandelenwaarderingen. Zo bepalen we of een aandeel nog steeds verkocht wordt tegen een waardering die aantrekkelijk genoeg is om verder onderzoek te rechtvaardigen. Het doel is om aantrekkelijke beleggingsideeën op te doen. We willen een beeld krijgen van hoe de ultieme aandelenbeleggers hun geld aan het werk zetten om een goed rendement te genereren.

Lees ook eerdere artikelen over de Ultimate Stock-Pickers:

- Ultimate Stock-Pickers: Top 10 aan- en verkopen begin 2016

- Ultimate Stock-Pickers overtuigd van creditcardbedrijven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten