Aandelen kennen in het lopende jaar vooralsnog een volatiel verloop. 2016 begon wereldwijd met flinke verliezen. Zo bereikten wereldwijde aandelen, de MSCI World index, medio februari een tussenstand van een verlies van 15 procent in euro's. Daarna trad echter ook een stevig herstel in.
Per eind april resteert voor het jaar nog een verlies van 4 procent. Een verlies dat op het eerste gezicht vrij breed wordt gedragen met minnen van 4 procent voor de VS (MSCI USA index), ruim 5 procent voor Europa (MSCI Europe index) en 5 procent voor de regio Asia Pacific (MSCI AC Asia Pacific index). Opkomende landen presteren ligt beter met een kleine plus van net geen 1 procent.
Op landenniveau zijn er echter vrij grote verschillen waarneembaar, zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen. Dat verklaart ook waarom de regio’s Latijns-Amerika en Opkomend Europa het dit jaar bijzonder goed doen.
'Onder de best presterende landen dit jaar vinden we op de posities 1 tot en met 3 een drietal landen uit de regio Latijns-Amerika. Peru (+36,81 procent), Brazilië (+34,54 procent) en Colombia (+23,29 procent) veren alle drie dit jaar fors op, nadat vorig jaar de aandelenbeurzen aldaar donkerrood gekleurd waren. Met name indexzwaargewicht Brazilië zorgt er voor dat de Latijns-Amerikaanse MSCI index dit jaar op een plus van bijna 20 procent staat. Vorig jaar bedroeg het verlies daar nog 23 procent en daarmee zijn de verliezers van vorig jaar, de winnaars van dit jaar', aldus de analist.
Emerging Europe
Die vlieger gaat ook op voor Turkije, vervolgt hij. Vorig jaar verloor de MSCI Turkey index nog 24 procent, maar dit jaar plussen aandelen in Turkije met een stevige 20 procent. Dit verklaart grotendeels waarom de MSCI Emerging Europe per eind april op een winst van 12 procent staat. Die stijging wordt echter ook gedragen door landen als Rusland (+18 procent) en Hongarije (+15 procent), beide landen zetten daarmee de positieve ontwikkelingen uit 2015 voort (+16 procent, respectievelijk +52 procent).
'Waar al deze opkomende landen dit jaar schijnen, verbleken de grote rijzende sterren onder de opkomende landen China en India. India staat op een verlies van 7 procent, terwijl Chinese aandelen bijna 10 procent dalen. Het geeft aan hoe divers het performance-plaatje dit jaar binnen opkomende landen is.'
Binnen de ontwikkelde wereld is dat beeld veel stabieler, aldus Van Genderen. 'De meeste landen kenden een positief 2015 en een licht negatief 2016. Een negatieve uitschieter is echter Italië, waar de index over de eerste vier maanden bijna 14 procent inlevert.'
Top 5 best presterende landenindices, rendementen in procenten
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen indices zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind april. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.