RobecoSAM is de duurzame dochter van Robeco. Het beleggingsbeleid kent volgens Morningstar een uitgesproken en volledig geïntegreerd duurzaamheidsbeleid. De fondsmanagers richten zich in hun selectie op een 'best in class'-principe. Dat betekent dat belegd wordt in bedrijven die goed op duurzaamheid scoren zonder daarbij specifieke sectoren volledig uit te sluiten.
Binnen de top 5 voor Aandelen Europe Large-Cap Waarde blijkt dat de overige vier fondsen geen uitgesproken duurzaamheidsmandaat kennen. Al heeft NN wel duurzaamheid in haar aandelenonderzoek geïntegreerd, hetgeen zeer waarschijnlijk bijdraagt aan de hoge score van NN (L) European Equity Opportunities.
Andere fondsen in deze top 5 zijn het Pioneer European Equity Fund, het BGF European Value Fund en het Parvest Equity Europe Value Fund. Zonder uitzondering hebben de fondsen year-to-date negatief gepresteerd, met rendementen tussen de -3,36 en -9,49 procent.
In de categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd komt wel een duurzaam fonds van NN IP terug in de top 5. Dit fonds wordt beheerd door het team dat onder leiding staat van Hendrik-Jan Boer. Dit team is tevens verantwoordelijk voor het beheer van het wereldwijde aandelenfonds NN Duurzaam Aandelen Fonds.
Opmerkelijk binnen deze top 5 is dat alle vijf de fondsen een specifiek duurzaam mandaat hebben, vier van de vijf brengen dit ook tot uitdrukking in hun naam, zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen. Alleen de naam van het SNS Euro Aandelenfonds doet dit niet vermoeden, maar beheerder Actiam past wel een duurzaamheidsbeleid toe binnen haar productaanbod. Deze vijf fondsen maken in de optiek van Morningstar de duurzame belofte aan beleggers waar.
Binnen de categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei is er geen enkel fonds aan dat zich expliciet laat voorstaan op een duurzaamheidsbeleid. Aan kop in deze top 5 staat Comgest Growth Europe, waarover de analisten van Morningstar zeer enthousiast zijn. Weliswaar speelt voor dit fonds duurzaamheid een rol, maar dominant is het niet. Het fonds focust vooral op de kwaliteit van de bedrijven, en het management, in de portefeuille.
Nieuwe duurzaamheidsrating
De Morningstar Sustainability Rating is door Morningstar eerder dit jaar gelanceerd en helpt beleggers om de mate van duurzaamheid van een fonds (of tracker) te bepalen. Men doet dat op basis van twee stappen. Men stelt een Portfolio Sustainability Score vast. Deze score is een activa-gewogen gemiddelde van de genormaliseerde ESG-scores op individueel bedrijfsniveau. Dit is de zogenoemde Portfolio ESG Score, waarbij geldt hoe hoger hoe beter, zegt Van Genderen.
Daarnaast vindt er een aftrek plaats voor de controverses waar de bedrijven uit de portefeuille mee te maken hebben. Dit is de Portfolio Sustainability Score, waarbij geldt hoe lager hoe beter.
Het saldo van de twee scores is de Portfolio Sustainability Score, legt Van Genderen uit. De Morningstar Sutainability Rating wordt uiteindelijk bepaald door de Portfolio Sustainability Score van een fonds te vergelijken met die van zijn categoriegenoten uit de betreffende Morningstar Categorie, waarbij een verdeling over vijf normaal gedistribueerde groepen wordt gehanteerd.
(klik op tabellen voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind april. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.