Dit blijkt uit een ranking van fondsen die beleggen in aandelen van Europese vastgoedbedrijven. Van de top 5 fondsen in dit segment staat er niet een in de plus voor dit jaar.
VK valt van top
'2016 is vooralsnog niet het jaar van Brits vastgoed', zegt Morningstar-analist Ronald van Genderen in een toelichting. Hij wijst er hierbij op dat, terwijl de Europese door indexprovider FTSE en vastgoed brancheorganisatie EPRA samengestelde index voor vastgoedaandelen (FTSE EPRA NAREIT Europe) al een min noteert van 2,19 procent, de Britse deelindex (FTSE EPRA/NAREIT UK) hier dik onder duikt met een min van maar liefst 12,86 procent in euro's per 30 maart.
Van Genderen: 'Kijkend naar de aandelen met een gewicht van meer dan 1 procent in de FTSE EPRA/NAREIT Europe index dan valt op dat alle Britse aandelen een negatief rendement laten optekenen in de dubbele cijfers. Zo noteren de twee grootste ondernemingen British Land en Land Securities een verlies van 14,56 procent respectievelijk 12,58 procent. Daar staat tegenover dat geen enkele aandeel met een groter indexgewicht dan 1 procent uit continentaal Europa een negatief rendement kent van meer dan 10 procent. Integendeel, indexzwaargewicht Unibail-Rodamco staat zelfs op een plus 6,59 procent.'
Correctie gezond
De terugval volgt op een reeks jaren waarin de rendementen op Britse vastgoed er niet om logen. 'Sinds 2011 overtrof het rendement van het Verenigd Koninkrijk dat van geheel Europa in ieder kalenderjaar', weet de Morningstar-analist.
In 2001 was er nog een kleine min van 5,6 procent, maar in de jaren daarna waren de rendementen positief en in de dubbele cijfers: 33,8 procent in 2012, 20,7 procent in 2013, 30,0 procent in 2014 en 17,7 procent in 2015. Londen is intussen gestegen naar de top van de lijst duurste wereldsteden.
Ook Europees vastgoed was in die jaren in trek, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,3 procent. Toch is dat beduidend minder dan het jaarlijks gemiddeld rendement van 13,7 procent voor het Verenigd Koninkrijk. 'In dat licht bezien zijn de afgelopen drie slechte maanden voor het Verenigd Koninkrijk een logische en gezonde correctie', stelt Van Genderen.
Onderweging VK
Het zal niet verbazen dat de top 5 Europees vastgoed wordt gedomineerd door fondsen met onderweging in de portefeuille voor het Verenigd Koninkrijk. Het meest uitgesproken is daarbij, zoals de naam doet vermoeden, SSGA Europe ex-UK Index Real Estate. 'Dat belegt dus helemaal niet in het VK', aldus Van Genderen. 'De enige uitzondering is DD Property Fund dat een lichte overweging kent.'
Een andere in het oog springende 'tilt' van de fondsen in de top 5 is de overweging naar largecap-ondernemingen. Zowel Kempen, SSGA als SNS hebben dit afwijkende portefeuille-accent, wijst de fondsanalist. 'Niet in de laatste plaats wordt dit veroorzaakt door de grote overweging die deze drie fondsen kennen in Unibail-Rodamco, wat dan ook direct een belangrijke verklaring is waarom deze drie fondsen zich nestelen in de top 5 van best presterende Europese vastgoedfondsen dit jaar.'
Onderliggend speelt volgens hem ook de trend dat juist de grotere ondernemingen zich dit jaar relatief positief onderscheiden. In voorgaande jaren waren het juist de wat kleinere aandelen die bovengemiddeld presteerden.
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over het eerste kwartaal. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.