Top 5 Mixfondsen neutraal: Nordea jaagt op Carmignac

Mixfondsen hebben de afgelopen tijd teleurstellend gepresteerd, maar toch bleef de instroom hoog. Dat kwam door één goed presterend fonds: Nordea Stable Return.

External Writer 30 maart, 2016 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

Mixfondsen, maar ook absolute-returnfondsen, hebben de afgelopen tijd - door de bank genomen - teleurstellende resultaten laten zien. Toch bleef de instroom hoog, vooral voor het Nordea Stable Return fonds.

Het gaat om de periode mei 2015 tot en met januari 2016 - inmiddels zijn de koersen op de financiële markten overigens weer fors hersteld. Toch staat binnen de categorie neutrale, wereldwijd beleggende mixfondsen year to date maar 1 fonds in de plus: het Stable Return van Nordea.

Dit Deense fonds staat bovenaan in de top 5 van deze week die in samenwerking met Morningstar tot stand is gekomen. De performance van het mixfonds is beleggers niet ontgaan. Over de afgelopen drie jaar bedroeg de instroom 9,3 miljard euro waarmee het totaal beheerd vermogen ruim boven de 10 miljard euro uitkomt.

'Hoofdbeheerder Asbjorn Trolle Hansen (foto) richt zich met zijn fonds voornamelijk op kapitaalsbehoud over een 3-jaars horizon en tracht binnen deze context het rendement te maximaliseren, rekening houdend met volatiliteit en consistentie van rendementen', licht Morningstar-analist Niels Faassen toe. 'Onlangs spraken de fondsanalisten van Morningstar uitgebreid met het team en is voornemens om binnenkort een Analyst rating uit te brengen voor dit fonds.'

Met afstand het grootste fonds in deze categorie blijft Carmignac Patrimoine met een vermogen onder beheer van ruim 24 miljard euro. Vorig jaar werd het fonds door Morningstar afgewaardeerd van 'silver' naar 'bronze'. 'De structuur van het beheerteam van Carmignac Patrimoine vindt Morningstar toereikend voor de top down benadering van het fonds, maar als het op de kwaliteit van aandelenselectie aankomt vindt het dat andere, vergelijkbare beleggingsfondsen betere papieren hebben.'

Defensieve insteek
Wat volgens de analist verder opvalt is dat de fondsen met een relatief defensieve insteek dit jaar relatief goed presteren. Zowel het fonds van Nordea, Banque de Luxembourg, Credit Suisse als het NN Lion Fund hebben een laag tot beneden gemiddeld risicoprofiel ten opzichte van hun 'peers'.

Het NN Lion Fund van NN Investment Partners is een door volatiliteit gedreven mixfonds waarbij men alloceert tussen relatief veilige assets en risicovolle beleggingen met een maximale volatiliteit van 10 procent. Faassen: 'Ewout van Schaick en Niels de Visser zijn sinds oktober 2011 formeel de beheerders. In de praktijk is de aanpak echter teamgericht. De beheerders maken deel uit van het Multi-Asset Strategies Team dat sinds 2010 onder leiding staat van Van Schaick. Dit team beheert ook de Dynamic Mixfondsen van NN IP dat drie genomineerden levert voor de Morningstar Awards, categorie mixfondsen.'

Rode-lantaarndrager binnen de categorie op basis van de performance sinds begin dit jaar is het Hof Hoorneman Value Fund met een verlies van bijna 10 procent. 'Het fonds heeft één van de hoogste risicoprofielen van de categorie, mede dankzij de relatief hoge blootstelling naar emerging markets en naar micro-, small- en midcaps.'

FN Top 5 week 13 Nordea mixfondsen vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties sinds het begin van dit jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten