Nu kan je achteraf stellen dat veel biotech-aandelen de afgelopen jaren misschien wel heel fors zijn opgelopen, en misschien niet altijd op basis van fundamentals, maar soms op meer speculatieve redenen, waaronder mogelijke overnames. Tegelijkertijd heeft de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, de gezondheidssector een boost gegeven. Hierbij profiteerden biotech-bedrijven onder andere van aflopende patenten van grote farmaceuten, waardoor de noodzaak voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen toenam.
Als ik de huidige commentaren van analisten lees, dan kan ik geen eenduidige reden vinden voor de recente koersdalingen. De een wijst op de forse koersstijgingen en opgelopen waarderingen van de afgelopen jaren, een ander wijst op de risk-off omgeving waarin we momenteel zitten, en ik lees iets over de wat terneergeslagen stemming tijdens de JP Morgan Healthcare conferentie van begin januari, met name aangezien men weinig fusies en overnames ziet voor 2016.
Tsja, daar moet je het als belegger dan maar mee doen. Ben je net ingestapt, omdat de sector zo in het middelpunt van de belangstelling staat en je niet wilt bekennen dat je deze rally hebt gemist, word je genadeloos afgestraft met koersdalingen van meer dan 50% sinds begin dit jaar (waarbij het gemiddelde biotech-beleggingsfonds dus 26% verloor). Wat doet u in zo’n geval? Blijft u zitten, koopt u bij (op zwakte), of neemt u uw verlies?
Ik zou in zo’n geval nog eens teruggaan naar het moment waarop u besloot in deze sector in te stappen, en te bekijken of de redenen die u toen overtuigden om in te stappen, nog steeds opgeld doen. Zo ja: bijkopen. Zo nee: kijken naar andere kansen.
San Lie
Head of Research Morningstar Benelux