Top 5 financials: Polar Capital aan kop

Financials zijn 2016 slecht begonnen. Met een rendement sinds begin dit jaar van -16,37 procent (per 16 februari 2016) is het de slechtst presterende sector. Daarmee blijven financials bijna 6 procent achter bij de MSCI World Index.

External Writer 23 februari, 2016 | 15:38
Facebook Twitter LinkedIn

De oorzaak van de scherpe daling ligt vooral bij banken die worden geraakt door een combinatie van factoren.

Zo weegt de aanhoudende lage rente op hun winstgevendheid en moeten ze mogelijk hogere voorzieningen treffen voor slechte leningen als gevolg van afnemende economische groei. Vooral banken die krediet hebben verstrekt aan de grondstoffensector, zullen met dat laatste te maken krijgen, is de verwachting.

Ook de toenemende regelgeving en veranderende businessmodellen speelt banken parten.

Meer dan banken en verzekeraars
Het universum van financials-fondsen reikt echter verder dan de traditionele financiële waarden. Banken en verzekeraars maken 'slechts' tweederde van de MSCI World/Financials Index uit. Er is daarnaast ook blootstelling naar vastgoed, financieringsmaatschappijen, beurzen, brokers en asset managers.

Het rendement van verzekeraars (-13,06 procent) is iets minder slecht dan dat van banken (-17,41 procent), maar de vastgoedsector hield het verlies (-7,86 procent) het meest beperkt.

Bovenaan in de top 5 staat het Polar Capital Global Insurance Fund. Polar Capital is een Britse fondsboutique met zo'n 12 miljard dollar onder beheer. Het sectorfonds belegt, zoals de naam al zegt, voornamelijk in verzekeraars.

'De eerste plaats is vanuit dat opzicht niet heel vreemd, maar de performance is wel duidelijk beter dan die van de MSCI World/Insurance Index', licht Morningstar-analist Jeffrey Schumacher toe. 'De top 3 holdings die gezamenlijk 20 procent van de portefeuille uitmaken, presteerden duidelijk beter dan gemiddeld: ACE (-3,51 procent), Arch Capital Group (-4,12 procent) en Marsh (+0,08 procent).'

Winnaars en verliezers
NN Financials blijft met een min van 15,52 procent de benchmark nog net voor. 'De hang naar Noord-Amerikaanse namen, die ongeveer 50 procent van de portefeuille beslaan, heeft het fonds iets geholpen', zegt Schumacher. 'Desondanks kreeg het wel enkele tikken van bijvoorbeeld Citigroup (-26,66 procent), Prudential (-24,04 procent) en MetLife (-22,44 procent).'

Ook Fidelity Global Financial Services presteert iets beter dan de benchmark. 'Het fonds heeft vier aandelen die dit jaar een positief resultaat wisten neer te zetten, met +5,40 procent voor Scentre Group als beste performer. Maar daar staan ook vier aandelen tegenover die meer dan 30 procent in waarde daalden, met -39,65 procent voor het geplaagde Credit Suisse als slechtste', aldus de fondsanalist.

FN Top 5 week 8 financials tabel vrijstaand

(rendementen in %, klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten