Einde BRIC?

Nu Goldman Sachs de stekker uit hun BRIC-fonds trekt is het de vraag hoeveel van dergelijke fondsen er over 1 à 2 jaar nog bestaan.

San Lie 11 november, 2015 | 17:43
Facebook Twitter LinkedIn

Jim O’Neill
Het was een ‘lekker bekkende’ naam die de toenmalige Goldman Sachs econoom Jim O’Neill eind november 2001 de wereld inslingerde: “BRICs” als acroniem voor de vier opkomende landen Brazilië, Rusland, India en China, die in hun ogen in de daaropvolgende 10 jaar een belangrijke rol in de wereldeconomie zouden gaan spelen.

Sindsdien is het een term geweest die wijdverspreid werd en veel gebruikt werd om de (economische) successen van de opkomende markten te portretteren. O’Neill – wel wat overvallen door het eigen leven dat de door hem bedachte term ging leiden - had zoveel vertrouwen in deze (vier) landen dat hij zelfs de vlaggen van de landen op zijn bureau had staan.

Critici
Tegelijkertijd waren er ook critici die zich afvroegen wat deze vier landen nu precies met elkaar te maken hadden. Voor hen was de term BRIC meer een marketing gimmick dan een concept dat ook maar enige fundamentele basis had.

BRIC-fondsen
Het duurde niet lang voordat het BRIC-concept commercieel werd uitgenut. Een aantal reeds bestaande emerging market fondsen werd omgevormd tot BRIC-fonds, andere fondshuizen lanceerden een BRIC-fonds, waar beleggers miljarden in stopten.

Beleggers in deze fondsen hebben zowel goede als slechte tijden gekend, en ook erg volatiele tijden, met zowel hele grote plussen (bijvoorbeeld 2009), maar ook hele grote minnen (bijvoorbeeld 2008). Per saldo kan je echter zeggen dat de rendementen zijn tegengevallen en dat de fondsen niet gebracht hebben wat er van verwacht mocht worden. Kijken we bijvoorbeeld naar het gemiddelde rendement van de categorie Aandelen BRIC sinds januari 2002, dan blijft het rendement van 4,7% achter bij een breder gespreide categorie als Aandelen Emerging Markets (7% geannualiseerd), of die van de nieuwe generatie opkomende markten Aandelen Frontier Markets (6,39%), tegen een hoger risico gemeten in standaarddeviatie. Nu moet ik hierbij wel aantekenen dat O’Neill schreef over economische groei, en niet over aandelenrendementen.

Wie volgen er na Goldman Sachs?
Goldman Sachs laat haar BRIC-fonds nu opgaan in haar wereldwijd gespreide Emerging Market fonds. De vraag is wat de andere fondshuizen die ook dergelijke fondsen aanbieden gaan doen. Te denken valt dan aan fondshuizen als Allianz, Candriam, HSBC, Parvest en Schroders. Mijn inschatting is dat de meeste het voorbeeld van Goldman Sachs gaan volgen. Of we daar erg rouwig om moeten zijn is de vraag. Vlak na de lancering van het begrip BRIC kwamen critici al met een andere uitleg van de term, namelijk “Bloody Ridiculous Investment Concept”.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten