Beleggen gaat gepaard met pieken en dalen. Soms kunnen die dalen echter zeer diep zijn en kan de daling langer aanhouden dan voorzien. Het zijn situaties waarin bepaalde regio’s, landen, sectoren of beleggingsstijlen impopulair zijn en massaal worden verkocht en genegeerd. Hoewel deze koersdalingen soms terecht zijn, kan het ook interessante kansen bieden voor beleggers met een lange horizon die vinden dat de markt in een overdrijvingsfase is en verwachten dat het negativisme omslaat. Een golfbeweging die door de waardebelegger Benjamin Graham in zijn boek The Intelligent Investor is getypeerd als de pendule die de gemoedstoestand van de manisch depressieve “Mr. Market” aangeeft, die heen en weer swingt tussen zeer pessimistisch en te optimistisch.
De irrationaliteit van de markt biedt contraire beleggers die een lange adem hebben de mogelijkheid om via tegendraadse beleggingen ondergewaardeerde aandelen te kopen en te verkopen wanneer het sentiment weer draait. Het klinkt makkelijk op papier, maar de praktijk wijst anders uit. Het vereist veel moed en geduld om tegen de rest van de markt in te gaan en te wachten totdat de onderwaardering ongedaan wordt gemaakt. Veel fondsbeheerders durven dat niet aan. Uit hoofde van baanzekerheid is het namelijk makkelijker uit te leggen dat de hele markt fout zat, dan dat je de enige bent die zo stom was om tegen de grote stroom beleggers in te gaan. Het zou echter volstrekt logisch moeten zijn dat wanneer een belegger een dergelijke mogelijkheid identificeert, hij er ook naar handelt.
Koopjesjagen
Beleggers zouden wat dat betreft net zo moeten investeren zoals ze ook hun boodschappen doen in de supermarkt. Want koopjesjagen doen we daar wel. We speuren de reclamefolders door om te kijken welke artikelen er in de aanbieding zijn, we Hamsterééééén bij de AH, we gaan prat op de laagste prijsgarantie van Jumbo en we laden onze boodschappenkar vol bij de ”Alles in de tent 50%”-actie van de Plus. Maar wanneer segmenten van de aandelenmarkt in de aanbieding zijn wil niemand erin beleggen. Voor een waardebelegger zijn dit echter de uitgelezen kansen om een positie op te bouwen. Wie een marktcorrectie door een waardebril bekijkt, ziet iets heel anders dan de rode beursschermen en de paniek die veel andere beleggers zien. Jason Zweig omschreef het treffend in zijn aanvullend commentaar op hoofdstuk 8 van Benjamin Grahams’ The Intelligent Investor:
“Stocks are crashing, so you turn on the television to catch the latest market news. But instead of CNBC or CNN, imagine that you can tune in to the Benjamin Graham Financial Network…”
“…the image that fills your TV screen is the facade of the New York Stock Exchange, festooned with a huge banner reading: “SALE! 50% OFF!”…Then the anchorman announces brightly, “Stocks became more attractive yet again today, as the Dow dropped another 2.5% on heavy volume-the fourth day in a row that stocks have gotten cheaper. Tech investors fared even better, as leading companies like Microsoft lost nearly 5% on the day, making them even more affordable. That comes on top of the good news of the past year, in which stocks have already lost 50%, putting them at bargain levels not seen in years. And some prominent analysts are optimistic that prices may drop still further in the weeks and months to come”.
Contraire kansen?
Op dit moment zijn er ook segmenten in de markt die a langere tijd onder druk staan. Grondstoffen, opkomende landen en waarde-aandelen zijn impopulair en blijven sterk achter bij de bredere markt. Beleggers trekken er hun handen vanaf, getuige de (forse) uitstroom waar veel fondsen die zich richten op deze segmenten mee zijn geconfronteerd. Voor contraire beleggers worden deze segmenten echter steeds aantrekkelijker. Er zijn voor fondsbeleggers diverse goede fondsen te koop die beleggers blootstelling kunnen geven naar deze thema’s. Onze favorieten, gebaseerd op de Morningstar Analyst Rating op een rij.
Grondstoffen
De olieprijs is sinds vorig jaar september aan een stevige duikvlucht begonnen, waardoor een vat WTI-olie op niveaus noteert die we sinds de crisis in 2008 niet meer hebben gezien. Goldman Sachs schetste in 2008 nog een scenario waarin olieprijs naar US$ 200 per vat kon klimmen, maar in september 2015 stuurden ze een rapport uit waarbij ze een nul hebben weggehaald van hun voormalige prijsdoel. Zo snel kan het gaan. De scherpe daling biedt kansen voor beleggers die een herstel in de olieprijs verwachten, waardoor de oliesector de harde klap te boven kan komen. Een goede optie voor fondsbeleggers is BGF World Energy, dat een Silver rating heeft.
Niet alleen de oliesector had het zwaar te verduren. De zorgen om een groeivertraging in China zette de prijs van (edel)metalen flink onder druk. Mijnbouwers hebben het moeilijk en stellen investeringen uit of brengen hun productie terug om de grondstofprijzen te stabiliseren. De underperformance van mijnbouwaandelen is echter al jaren aan de gang, wat ervoor heeft gezorgd dat beleggers hun geld uit deze sector hebben gehaald. BGF World Mining had per eind 2007 nog 11 miljard euro onder beheer, maar daar is mede vanwege een uitstroom van 1,4 miljard per eind augustus nog 3,1 miljard van over. We geloven echter nog steeds dat het fonds een solide keuze is voor beleggers, en geven het een Silver rating. Beleggers die de voorkeur geven aan edelmetalen kunnen het met een Gold rating gewaardeerde BGF World Gold overwegen. Er zijn ook fondsen die de verschillende grondstoffensectoren met elkaar combineren, zoals First state Global Resources (Silver) en JPM Global Natural Resources (Bronze).
Emerging Markets
Eens bestempelt als de wereldnaties van de toekomst, maar dit jaar behoren opkomende landen tot de minst populaire beleggingscategorie. Per ultimo augustus stroomde er 10,2 miljard euro uit wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen. Beleggers die de uittocht uit deze landen zien als een aantrekkelijk investeringsmoment kunnen kiezen uit een aantal fondsen waar de analisten van Morningstar veel vertrouwen in hebben. Skagen Kon-Tiki en Comgest Growth Emerging Markets zijn in het bezit van een Gold rating. Andere aantrekkelijke beleggingsfondsen die zich richten op wereldwijde opkomende markten zijn Vontobel Emerging Markets, Robeco Emerging Stars Equities en Aberdeen Global Emerging Markets Equities, die een Silver rating hebben.
Beleggers met een voorkeur voor Chinese aandelen hebben met Robeco Chinese Equities (Silver), Schroder ISF China Opportunities (Silver), Fidelity China Focus (Bronze), Allianz China Equity (Bronze) en GAM Star China Equity genoeg mogelijkheden om een contraire positie in te nemen. Beleggers die hun allocatie naar Latijns-Amerika willen vergroten kunnen opteren voor Charlemagne Magna Latin American Fund (Bronze) of Aberdeen Global Latin America (Bronze).
Waarde-aandelen
Waardebeleggen is uit. Beleggers hebben vandaag de dag een voorkeur voor groeiaandelen, waar de opkomst van biotechnologie en internet/technologiebedrijven illustratief voor zijn. In de afgelopen vijf jaar presteren groeiaandelen structureel beter dan waarde-aandelen. Op de langetermijn zijn waarde-aandelen echter superieur geweest aan groeiaandelen. De onderstaande grafiek toont de kapitaalgroei van een initiële investering van 10.000 euro in de MSCI World Value index tegenover de kapitaalgroei van dezelfde investering in de MSCI World Growth index.
Over de periode van 40 jaar is de investering van 10.000 euro in de MSCI World Value index gegroeid tot 416.662 euro, terwijl de waarde van portefeuille die geïnvesteerd was in de MSCI World Growth index blijft steken op 255.767 euro. Op jaarbasis bedraagt het geannualiseerde rendement voor de waarde-aandelen 9,95 procent, tegenover 8,21 procent voor de groeiaandelen. Die 1,74 procent verschil in jaarlijks gemiddeld rendement resulteert over een dergelijke periode dus in een verschil van 160.895 euro.
De Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde herbergt een aantal interessante beleggingsfondsen, voor wie verwacht dat waarde-aandelen na jaren van underperformance weer in het vizier van beleggers komen. Franklin Mutual Global Discovery, SKAGEN Global, Schroder ISF QEP Global Active Value en Schroder ISF QEP Global Blend zijn allemaal gewaardeerd met een Bronze rating.