Beleggingsfonds van de week: Aberdeen Global - Latin American Equity

De zwakke beursprestaties van Latijns-Amerika in het algemeen en Brazilië in het bijzonder, zal weinig belegger enthousiast maken om daar te beleggen. De belegger die vertrouwen houdt in de belofte van het grootste land van dit werelddeel kijkt misschien wel over deze teleurstellende prestaties heen. Aberdeen Global – Lating American Equity, dat van Morningstar de waardering Bronze, is hiervoor een prima keuze.

Ronald van Genderen 30 juli, 2015 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Aberdeen Global - Latin America Equity in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral


Latijns-Amerika is wellicht het brekebeentje onder opkomende landen. Op het eerste gezicht, want dat oordeel wordt met name bepaald door de teleurstellende ontwikkeling van Brazilië. De verwachtingen voor het land waren hoog. Niet in de laatste plaats door zijn plek in het bekende acroniem BRIC. Hetgeen ooit symbool stond voor de vier groeibriljanten uit de opkomende wereld: Brazilië, Rusland, India en China. Hoewel India weer wat kracht lijkt te herwinnen hebben alle vier de sterren de afgelopen jaren wel aan glans verloren. Brazilië lijkt haar potentie zelfs nooit helemaal te hebben waargemaakt.

Voor beleggers is dat zeer relevant, want beleggen in Latijns-Amerika betekent vooral beleggen in beleggen in Brazilië. Binnen de MSCI EM Latin America Index heeft Brazilië een gewicht van 52,86 procent. Slechts vier andere landen zorgen vullen het geheel aan: Mexico (31,63 procent), Chili (8,56 procent) , Colombia (4,11 procent) en Peru (2,83 procent). Brazilië is gemeten naar diverse maatstaven het grootste en meest dominante land in Latijns-Amerika. Het heeft de meeste inwoners, kent het hoogste bbp en trekt de meeste aandacht in de financiële media.

De prestaties van de MSCI-ndex voor Latijns-Amerika wordt voor een groot deel beïnvloed door het wel en wee op de Braziliaanse beurs. En dat beeld is niet rooskleurig. Over de afgelopen vijf jaar bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement min 8,36 procent. Daarmee is het van de vijf eerder genoemde landen die deel uitmaken van de MSCI EM Latin America Index de slechtst presterende beurs. Het land is daarmee tegelijkertijd een blok aan het been voor de prestaties van de MSCI-index. Brazilië is immers goed voor meer dan de helft van de samenstelling. Mexico lijkt over vijf jaar de positieve uitzondering, met een rendement van 7,31 procent op jaarbasis. En ook Peru hield de voeten droog, al was het maar nipt met een plus van jaarlijks 0,68 procent. Chili en Colombia vormen gezamenlijk de middenmoot met minnen tussen 3 en 4 procent.

Uiteindelijk is Brazilië er hoofdzakelijk voor verantwoordelijk dat de MSCI EM Latin America Index een jaarlijks negatief rendement behaalde van 4,01 procent. Dit steekt schril af tegenover de prestatie van de wereldwijde opkomende markten, de MSCI EM index steeg namelijk over dezelfde vijf jaar met 5,11 procent. Over het algemeen was het sentiment dus best positief.

Bewezen beleggingsproces
Voor beleggers die overwegen te investeren in Latijns-Amerika is Aberdeen Global – Lating American Equity een prima keuze. Het beleggingsfonds heeft een stabiel en ervaren beheerteam onder leiding van Devan Kaloo (foto). Het beleggingsproces heeft zich bewezen en wordt consistent uitgevoerd. Het resulteert in een sterk track record op de lange termijn. De analisten van Morningstar kennen Aberdeen Global – Lating American Equity een Analyst Rating Bronze toe.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor juiste formaat)




Beheerteam
Eén van de sterke punten van Aberdeen Global - Latin America Equity zit in de diepte van de analytische middelen. Het fonds wordt beheerd door een 16-koppig aandelenteam voor wereldwijde opkomende markten, onder leiding van de doorgewinterde belegger Devan Kaloo. Binnen het team deelt het hoofd Braziliaanse aandelen Nick Robinson beheerverantwoordelijkheden van het fonds met senior investment manager Fiona Manning. Al moet elk besluit door het hele team worden goedgekeurd voordat het in de portefeuille wordt uitgevoerd.

De in Sao Paulo gevestigde Nick Robinson trad in in 2000 dienst bij Aberdeen en werd vijf jaar geleden onderdeel van het aandelenteam voor wereldwijde opkomende markten, na eerst een aantal jaren te hebben gewerkt voor het Noord-Amerikaanse aandelenteam.
Fiona Manning is in Londen gevestig en werkt sinds 2005 aan de strategie voor wereldwijde opkomende markten en Latijns-Amerika.

Morningstar krijgt vertrouwen uit de jarenlange ervaring van beheerders Robinson en Manning met Latijns-Amerikaanse aandelen. Zij worden verder ondersteund door de in Londen gevestigde beheerder Mubashira Bukhari en assistent-beheerder Catriona Edmond en de in Sao Paulo gevestigde assistent-beheerders Brunella Isper en Eduardo Figueiredo.

De aanpak in het beheerteam is collegiaal en het onderzoek wordt uitgevoerd door de beheerders. Onderzoeksnotities worden beoordeeld door senior-teamleden en besproken tijdens de wekelijkse vergadering met het hele team voor wereldwijde opkomende markten, voordat een beslissing wordt genomen over mogelijke opname in de portefeuille van Aberdeen Global - Latin America Equity.


Fondshuis
Aberdeen Asset Management ging met een bescheiden basis van start: in 1983 werd een beleggingstrust van GBP 50 miljoen geïntroduceerd. De onderneming is inmiddels een wereldwijde vermogensbeheerder met beleggingskantoren in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Het fondshuis heeft per juni 2014 meer dan GBP 320 miljard aan vermogen onder beheer. De groei werd autonoom verwezenlijkt en ook via een aantal overnames waaronder in het recente verleden ook vastgoedfondsen.

Verstandige, strategische overnames hebben de beleggingsbasis van Aberdeen gediversifieerd. Het beschikt nu over 15 procent aan vastgoed en 30 procent aan vastrentende inkomsten. Het resterende gedeelte is in aandelenproducten belegd. Daarnaast werd het door Hugh Young, hoofd van het Aziatische team, ontwikkelde beleggingsproces wereldwijd overgenomen.

Beslissingen voor de fondsportefeuille worden collegiaal genomen en Aberdeen tracht het fenomeen van 'sterrenstatus' onder zijn fondsbeheerders te vermijden. De beheerders van Aberdeen ontvangen een enigszins unieke vergoeding met een grotendeels subjectief element. Hoewel de belangen van beleggers directer overeen zouden stemmen met die van de fondsbeheerders indien de beheerders werden betaald op basis van geleverde prestaties, heeft de beloningsstructuur en de algemene beleggingsbenadering van Aberdeen de beleggers in de afgelopen dertig jaar goed bediend.


Beleggingsproces
Aberdeen Global - Latin America Equity volgt Aberdeens beproefde en geteste wereldwijde beleggingsproces. De teamleden investeren op de vooronderstelling dat de aandelenkoersen op lange termijn de onderliggende kernactiviteiten van een onderneming weerspiegelen, zodat ze uitsluitend beleggen in aandelen die met succes een kwaliteitstoets doorlopen en voldoen aan de strikte waarderingscriteria.

De groep beoordeelt de kwaliteit van een onderneming op basis van helderheid van haar business model en de uitvoering daarvan door een ervaren topmanagement. Sterkte van de balans, de transparantie van de winst (met name vrije kasstroom en groei van de onderliggende activiteiten, exclusief buitengewone posten) en het streven naar aandeelhouderswaarde zijn andere eigenschappen die ze zoeken. Bedrijven worden geacht aantrekkelijk gewaardeerd te zijn als ze goedkoop lijken te handelen ten opzichte van de waarderingen van vergelijkbare ondernemingen.

Deze focus op kwaliteit en waardering leidt ertoe, dat het beheerteam niet bereid is om te veel te betalen voor groei of het achtervolgen van momentum. Het betekent ook, dat het bereid is tegen de stroom in te gaan en in sectoren of bedrijven te beleggen die uit de gratie zijn. Als het team deze bedrijven heeft opgenomen in de portefeuille van het fonds dan heeft het de neiging om ze te houden, tenzij er een significante verandering plaatsvindt in de onderliggende fundamentals. Deze langetermijnaanpak leidt tot een lage omloopsnelheid van de portefeuille van Aberdeen Global - Latin America Equity, wat helpt om de transactiekosten te beperken.


Rendement
Sinds de oprichting van Aberdeen Global - Latin America Equity begin februari 2011 tot eind en met juni 2015 heeft het fonds zowel de MSCI EM Latin America 10/40 Index als de Morningstar-categorie 'Aandelen Latijns-Amerika' verslagen met een gemiddelde outperformance van respectievelijk 1 en 2 procentpunten per jaar. Rendementen waren in het verleden afkomstig van de aandelenselectie.

Aberdeen Global - Latin America Equity heeft zich ook relatief goed gehouden in periodes van marktstress, zoals in 2011 toen de voorkeur voor kwaliteitsbedrijven die voldoende kasstroom genereren heeft geholpen. Het fonds eindigde 2012 voor op zijn index als gevolg van een zeer sterk derde kwartaal. Toen profiteerde het van het niet hebben van blootstelling aan de nutssector in Brazilië op een moment dat overheidsingrijpen een brede uitverkoop veroorzaakte van aandelen van nutsbedrijven.

De prestaties waren zwak in 2013, met een aantal op consumenten gerichte aandelen in Brazilië stelde Aberdeen Global - Latin America Equity teleur. In 2014 bleef het fonds ook aanzienlijk achter op de index en vergelijkbare fondsen, vooral als gevolg van de slechte aandelenselectie in defensieve consumentengoederen en basismaterialen. De overweging in mijnbouwer Vale was de belangrijkste negatieve bijdrage als gevolg van dalende prijzen van ijzererts. In 2015 (tot 30 juni) profiteert Aberdeen Global - Latin America Equity tot dusver van een sterke aandelenselectie in Mexico en Chili.


Kosten
De lopende kosten van Aberdeen Global - Latin America Equity van 1,32 procent zijn in lijn met de mediaan van de Morningstar-categorie 'Aandelen Latijns-Amerika'.

Lees ook de fondsanalyse  van Aberdeen Global - Latin American Equity Fund X2 USD Cap >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Latijns-Amerika' (klik op tabel voor vergroting).

 

Eerdere beleggingsfondsen van de week:

Franklin Mutual European Fund 

T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity

Robeco BP Global Premium Equities

BlackRock Global Allocation

Invesco Bond Fund

Pictet-Premium Brands

BlackRock World Energy

Fidelity China Focus Fund

W.P. Stewart Holdings

Schroder ISF European Special Situations



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten