Franklin Mutual European Fund in het kort:
Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral
De Europese economie laat nog weinig overtuigende tekenen van herstel zien en Griekenland alweer maandenlang de nieuwspagina's. Desondanks hebben de Europese aandelenmarkten een fraai eerste halfjaar achter de rug. En volgens Nederlandse (zelfstandige) vermogensbeheerders zit er nog meer in het vat. Uit een onderzoek van vakwebsite Fondsnieuws blijkt dat deze groep vooral een opwaartse trend ziet voor Europese aandelen. De helft van de door Fondsnieuws ondervraagde vermogensbeheerders denkt dat de index Eurostoxx 50 de komende drie maanden zal stijgen.
Het gemiddelde op Europese large-cap aandelen gerichte beleggingsfonds rendeerde in de eerste zes maanden van dit jaar een kleine 14 procent. Hierbij deden de op groei gerichte aandelenfondsen het met een rendement van gemiddeld 16,3 procent beter dan de op waarde-aandelen gerichte aandelenfondsen, die een gemiddelde winst van 13,8 procent boekten. Europese mid-cap-aandelen deden het met een gemiddeld rendement van 19,5 procent nog een stapje beter, maar de ranglijst wordt aangevoerd door Europese small-caps die gemiddeld 20,4 procent plusten.
Volgens de eerder genoemde vermogensbeheerders zijn aandelen in Europa momenteel ondergewaardeerd of redelijk geprijsd. De meerderheid van de ondervraagden vindt aandelen uit de Verenigde Staten overgewaardeerd.
Ervaren waardebelegger
Een beleggingsfonds in de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa large-cap waarde' dat de afgelopen jaren iets is achtergebleven is Franklin Mutual European Fund. Maar Morningstar behoudt zijn vertrouwen in de verdiensten van het fonds op lange termijn. Sinds anderhalf jaar loopt Franklin Mutual European Fund duidelijk achter op zijn concurrenten. De prestaties hebben te lijden onder een aantal individuele keuzes die verkeerd uitpakten. Die zaten met name in de distributiesector. Ook het een bovengemiddelde kaspositie speelde het fonds parten, net als de te geringe aanwezigheid van defensieve waarden in de portefeuille, met name in de gezondheidszorg en de dagelijkse consumptie, die in 2014 juist bovengemiddeld gepresteerden.
De laatste drie jaar heeft het beheerteam onder leiding van Philippe Brugère-Trélat (foto) deze posities afgebouwd omdat ze te duur waren en de beheerders de voorkeur gaven aan industriële waarden die veronachtzaamd werden en financiële waarden die het opnieuw beter deden. Die slechte resultaten trekken volgens Morningstar de relevantie van de deugdelijke langetermijnaanpak van de beheerders niet in twijfel. De effectenselectie gaat vooral uit van het grondig onderzoek van de waarderingen en geeft de voorkeur aan bedrijven die kasstroom kunnen genereren die ten goede komt aan de aandeelhouders.
De kapitaalbescherming van de beleggers is eveneens een belangrijke pijler van de strategie. Zo heeft Franklin Mutual European Fund de crisis van 2008 vrij goed overleefd en heeft het ook beter gepresteerd dan tweederde van zijn concurrenten tijdens de Europese schuldencrisis in 2011.
Brugère-Trélat beschikt over veel ervaring als waardebelegger in Europese aandelen. Sinds 2007 werkt hij samen met Katrina Dudley en Morningstar is opgetogen over de cohesie van deze tandem. Ze beleggen beiden zelf een groot bedrag in de Amerikaanse versie van de strategie en dat is een belangrijk bewijs van hun betrokkenheid bij de beleggers in hun fonds.
De twee beheerders kunnen rekenen op de steun van zestien medebeheerders/analisten die zijn onderverdeeld per wereldwijde sector. Dit grote team heeft in de loop van de tijd al het bewijs geleverd van zijn kunnen. Over vijf en tien jaar tot eind juni 2015 doet Franklin Mutual European Fund het duidelijk beter dan het gemiddelde van de categorie op een voor risico aangepaste basis. Franklin Mutual European Fund behoudt de hoogste Morningstar Analyst Rating Gold.
Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor juiste formaat)
Beheerteam
Philippe Brugère-Trélat heeft het beheer van Franklin Mutual European Fund overgenomen in februari 2005. Van 1984 tot 1994 was hij reeds actief bij Mutual Series, daarna heeft hij tien jaar voor twee hedge funds (Omega Advisors en Eurovest) gewerkt. Brugère-Trélat beschikt over veel ervaring als 'value'-belegger in Europese aandelen, een stijl die kenmerkend is voor Mutual Series. Katrina Dudley werkt al sinds 2002 voor Mutual Series en werd in 2007 tot medebeheerder bevorderd. Ze beleggen beiden zelf een groot bedrag in de Amerikaanse versie van de strategie, en dat is een belangrijk bewijs van hun engagement ten aanzien van de beleggers.
Een derde beheerder, Steven Bowen, heeft van eind 2014 tot begin 2015 voor het fonds gewerkt, maar heeft Mutual Series inmiddels verlaten. Wij blijven waakzaam met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van het team. Voorts telt het team nog 16 andere analisten/beheerders die alle regio's wereldwijd voor hun rekening nemen om er de beste opportuniteiten op te sporen in hun respectieve sectoren. Gemiddeld werken de 18 beheerders/analisten sedert 9 jaar bij Mutual Series. Na het vertrek van twee beheerders in 2009 is Brugère-Trélat medebeheerder van Franklin Mutual Global Discovery geworden, samen met Peter Langerman. Zijn workload blijft evenwel binnen de perken aangezien hij uitsluitend het Europees aandelensegment van het fonds beheert.
Fondshuis
Franklin Resources gaat terug tot 1947. In 1992 nam ze Templeton, Galbraith & Hansberger over, waardoor een brede waaier aan internationale fondsen aan haar gamma werd toegevoegd. Franklin Resources richt zich nu op de Franklin-, Franklin Templeton en Mutual Series-productlijnen. A. Johnson leidt de firma nog altijd. Sommige aspecten van de firma zijn aantrekkelijk. De meeste fondsen rekenen lage vergoedingen en worden doorgaans geleid door beheerders met een lang track record en die meer dan USD 1 miljoen beleggen in hun fondsen. De firma heeft een doordacht compensatieplan en ervaren raden van bestuur zien toe op de Amerikaanse fondsen.
Deze wereldwijde organisatie is weliswaar complex. De filialen van de onderneming hebben uiteenlopende culturen die verschillende strategieën hanteren. Mutual Series is waardegericht, terwijl Franklin Templeton meer op groei focust. Aangezien de filialen geen beleggingsmiddelen delen, is behoud ervan binnen elk van de filialen van essentieel belang. In 2009 verloor Mutual Series verschillende beheerders aan PIMCO. In 2007 wisselde een aantal beheerders van Templeton van kamp. Hoewel dergelijke omloop zich zelden voordoet, zou een nieuwe golf wel eens een alarmerend signaal kunnen geven. Over het algemeen overschaduwt deze bezorgdheid de bredere verdiensten van de onderneming echter niet.
Beleggingsproces
Franklin Mutual European Fund wordt beheerd volgens een duidelijke 'value' en 'bottom-up' stijl die kenmerkend is voor Mutual Series. Met behulp van het analistenteam gaan de beheerders op zoek naar aandelen die verhandeld worden tegen lagere multiples dan de intrinsieke waarde zoals die door hen ingeschat wordt. Zij besteden extra aandacht aan het vermogen van bedrijven om hoge 'free cash flows' te genereren waardoor ze cash kunnen opleveren voor hun aandeelhouders. Hun beleggingshorizon is lang en gaat over verscheidene jaren, waardoor de omloopsnelheid van de portefeuille onder de 50% kan worden gehouden, wat lager is dan de categorienorm.
In tegenstelling tot sommige concurrenten ligt de portefeuille soms ver van de MSCI Europe-index voor wat betreft de bedrijven, de sectoren en de geografische spreiding; het fonds houdt doorgaans 60 à 75 posities aan. De beheerders kunnen de liquide middelen gebruiken als een soort vangnet in dalende markten of als ze geen effecten vinden tegen een redelijke prijs. Onder Brugère-Trélat bedroegen liquiditeiten in 2008 meer dan 20% van het fondsvermogen. Dat is vrij veel voor deze strategie waar op kruissnelheid een niveau van 10% vaker voorkomt. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, kunnen de beheerders hun pijlen richten op bedrijven in moeilijkheden en de arbitrage van fusies en acquisities. De blootstelling van het fonds aan dergelijke strategieën is de laatste jaren evenwel gering geweest.
Rendement
Het gebeurt niet zo vaak dat Franklin Mutual European Fund in een haussemarkt veel beter presteert dan zijn concurrenten. In periodes met veel risicoappetijt, zoals tijdens het herstel van 2009, blijft het vaak achter. Zijn achterstand opgelopen tijdens de eerste helft van 2015 verontrust ons dus niet buitenmatig. De stijging van het fonds is vertraagd door de onderweging in de gezondheidssector, enkele posities die verkeerd uitpakten (Dufry, Hellenic Telecom) en meer cash dan zijn concurrenten.
Morningstar had in 2014 evenwel beter verwacht van dit fonds. Het resultaat had te lijden van zijn zeer lage blootstelling aan defensieve consumptiewaarden en de gezondheidszorg, van de onderprestatie van langetermijnposities (Metro, Cairn) en het rampzalige verloop van Tesco (later verkocht). Dat trekt naar ons idee de relevantie van deze langetermijnaanpak evenwel niet in twijfel. Over vijf en tien jaar tot eind juni 2015 doet het fonds duidelijk beter dan het gemiddelde van de categorie op een voor risico aangepaste prestatie. Het succes op lange termijn van dit fonds is niet alleen te verklaren door de uitstekende effectenselectie, maar ook door beter weerstand te bieden in dalende markten. Tijdens de correctiebeweging in 2008 was het verlies lager dan dat van zijn categoriegenoten en de index. Het fonds heeft het ook beter gedaan dan twee derde van zijn sectorgenoten tijdens de Europese schuldencrisis in 2011.
Kosten
De lopende kosten van Franklin Mutual European Fund liggen in de buurt van de mediaan van de overige voor particuliere beleggers bestemde aandelenklassen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa large-cap waarde'. Monringstar is van mening dat de beheerder een deel van de schaalvoordelen zou moeten delen met de beleggers, gezien de omvang van de activa van het fonds en van zijn Amerikaanse variant (in totaal iets meer dan EUR 6 miljard).
Lees ook de fondsanalyse van Franklin Mutual European Fund Class W Acc EUR >
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie Aandelen Europa large-cap waarde met een hoge waardering van de analisten van Morningstar (klik op tabel voor vergroting).
Eerdere beleggingsfondsen van de week:
T. Rowe Price Funds - US Blue Chip Equity
Robeco BP Global Premium Equities
BlackRock Global Allocation
Invesco Bond Fund
Pictet-Premium Brands
BlackRock World Energy
Fidelity China Focus Fund
Schroder ISF European Special Situations
Robeco Emerging Stars Equities