Waar blijven de vrouwen?

In de Verenigde Staten is maar 10 procent van de fondsmanagers vrouw. In Europa zal dat niet veel beter zijn. Terwijl vrouwen beter beleggen dan mannen. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat gemengde beheerteams betere rendementen boeken.

San Lie 04 juni, 2015 | 11:15
Facebook Twitter LinkedIn

Vrouwen beleggen beter dan mannen, wordt altijd gezegd (en als we Janneke Willemse moeten geloven, beleggen blondjes zelfs nóg beter). Hoe kan het dan dat er in de vermogensbeheersector zo weinig vrouwelijke fondsbeheerders te vinden zijn?

Mijn Amerikaanse collega’s publiceerden deze week een rapport met de titel Fund Manager by Gender met daarin de opzienbarende conclusie dat in de VS minder dan 10 procent van de fondsmanagers vrouw is. De onderzoekers vergeleken dit percentage met andere beroepen waarvoor een vergelijkbaar opleidingsniveau vereist is, zoals artsen (37 procent is vrouw), advocaten (33 procent) en accountants en auditors (63 procent).

De verbazing was des te groter, temeer er steeds meer vrouwen zijn die in Amerikaanse huishoudens de financiële zaken regelen: 19 procent, wat een verdubbeling is ten opzichte van 3 jaar geleden. Ook het aantal vrouwelijk financiële adviseurs is fors toegenomen.

Verschillen tussen fondshuizen
Wel blijken er enorme verschillen te zijn tussen de diverse fondshuizen. Bij Dodge & Cox is 25 procent van de fondsbeheerders vrouw, gevolgd door Franklin Templeton waar 14,7 procent van de beheerders vrouw is. Fondshuis Lord Abbett bungelt onderaan het lijstje met slechts één vrouwelijke fondsbeheerder, oftewel 3,5 procent.

Europa?
De vraag die dit onderzoek meteen bij mij opwierp was hoe de situatie in Europa is? Hierbij indachtig het feit dat vrouwen – zoals eerder aangehaald – kennelijk beter beleggen dan mannen. Iets dat overigens min of meer (op basis van een kleine steekproef) bevestigd lijkt te worden op basis van ons Amerikaanse onderzoek.

De tijd was te kort om een grootschalig onderzoek als in de VS te doen, maar mijn inschatting is dat de situatie niet heel anders is dan in de VS. De meest bekende vrouwelijke fondsbeheerder in Europa is wellicht Hilde Jenssen van Skagen Kon-Tiki, met wie mijn collega Maarten van der Pas onlangs nog een diepte-interview had, al is zij niet eindverantwoordelijk voor het fonds.

Als ik kijk naar de dagelijkse praktijk van mijn analistenteam en de beleggingsfondsen die we beoordelen in de Benelux dan komen we ook niet vaak vrouwelijke fondsbeheerders tegen. Degenen die me nu te binnen schieten zijn Arlette van Ditshuizen van Robeco European Conservatives, Ellen Eijking van het Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds, Victoria Mio van Robeco Chinese Equities, Hilde Veelaert van SNS Euro Aandelenfonds, Itske Lulof van Triodos Groenfonds en… tsja, dat is het wel zo’n beetje. Op basis van deze (zeer selectieve steekproef) is de situatie in Europa niet veel beter dan in de VS.

Gemengde teams scoren het beste
Moeten we ons als belegger nu heel erg zorgen maken ten aanzien van ons rendement? Dat valt wel mee. Uit onze Amerikaanse studie blijkt, dat gemengde beheerteams de beste resultaten laten zien! En gemengde teams beheren inmiddels zo’n 25 procent van het beheerd vermogen in de VS. Het zou dan ook interessant zijn om de man-vrouw-verhouding in de beheerteams van Europese beleggingsfondsen te onderzoeken. Het zou goed zijn als die ook -tenminste - 25 procent is.


Meer weten over vrouwen beleggen beter dan mannen, lees dan:

Vrouwen beleggen beter

Bewijs! Vrouwen kunnen beter beleggen dan mannen

Vrouwen beleggen beter

Vrouwen beleggen beter




TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten