Ik stap zo in de auto richting Hilversum om beleggingsadviseurs en financieel planners op het evenement Eye on index investing 2015 iets te vertellen over de trends die Morningstar ziet bij indexbeleggen.
Voor u – als trouwe bezoeker van onze website en lezer van onze nieuwsbrief - weinig nieuws onder de zon. Ik zal voor een groot deel putten uit de gegevens over kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen die Morningstar iedere maand verzamelt en waar mijn collega Jeffrey Schumacher een nadere studie heeft gedaan. Daarvan verscheen vorige week de eerste conclusie en zal later in uitgebreider vorm zal verschijnen.
Het verhaal is eigenlijk heel simpel: veel actieve fondsbeheerders zijn niet in staat geweest op langere termijn hun benchmark consistent te verslaan. Dat heeft ertoe geleid, dat een (toenemend) aantal partijen indexfondsen en ETFs hebben geconstrueerd die in ieder geval de rendementen van de index kunnen repliceren, waardoor beleggers blootstelling aan een bepaalde benchmark/index konden verkrijgen. Dit, in combinatie met lage kosten, heeft een enorme aantrekkingskracht op beleggers gehad zoals blijkt uit het artikel Cruciale tijd voor actieve beleggingsfondsen door sterke opkomst ETFs en indexfondsen.
Haat-liefdeverhouding
Ik heb in eerdere publicaties geschreven dat ik een soort van haat-liefdeverhouding heb met indexproducten. Ik houd van de lage kosten en het feit dat passieve producten ervoor hebben gezorgd dat actief echt actief moe(s)t worden. Aan de andere kant vind ik ‘de index’ een raar ding en wil ik zelf niet persé alle namen uit een index in mijn portefeuille hebben.
Ik ben daarmee geen eenling, en ook geen uitstervend ras, aldus de cijfers. In de VS is dan wel meer dan 30 procent van het belegde vermogen reeds passief belegd, in Europa is dat net iets meer dan 15 procent.
Toch vind ik, dat ook ik maar eens een indexproduct in mijn beleggingsportefeuille moet gaan opnemen. De vraag is alleen: welke index kies ik dan? En draai ik dan een van mijn bestaande (actieve) beleggingsfondsen naar een passieve variant? Of zoek ik juist blootstelling aan een vermogensklasse die ik nog niet heb.
Hmm, misschien toch nog een nachtje over slapen. Maar vooral goed mijn oor te luister leggen bij de andere specialisten die spreken op Eye on index investing.