De Morningstar Awards leven. Dat leid ik af uit het aantal telefoontjes en mailtjes van fondshuizen. Ze willen weten waarom ze niet zijn genomineerd. En de genomineerden vragen wie hun concurrenten zijn, in hoeveel landen ze genomineerd zijn en hoe ze bij de prijsuitreiking aanwezig kunnen zijn.
Ten aanzien van het eerste punt wil ik graag een aantal opmerkingen plaatsen. Wij staan bij Morningstar voor openheid, helderheid en transparantie. Het is dan ook niet voor niets dat wij voor een relatief simpele methodologie hebben gekozen en deze ook gewoon openbaren zodat iedereen kan narekenen welke fondsen in potentie de genomineerden kunnen zijn.
Kwalitatieve screening
Een aantal van u heeft dat ook gedaan en zijn resultaten met ons gedeeld. Waarvoor dank! In sommige gevallen zaten daar een aantal andere namen tussen dan de beleggingsfondsen die wij vorige week als genomineerden publiceerden.
In alle gevallen werden deze verschillen veroorzaakt door de kwalitatieve toetsing waaraan wij de potentiële genomineerden onderwerpen. Dat doen we niet zomaar. Het zou niet terecht zijn om een Award uit te reiken aan een beleggingsfonds waarvan de huidige fondsbeheerder pas kort aan het roer staat, en dus niet verantwoordelijk is voor de prestaties over de langere termijn die wij in onze berekeningen meenemen. Overigens, om dit te kunnen controleren moet bij ons bekend zijn wie de beheerder(s) is/zijn. Iets wat niet altijd het geval is.
Het zou ook niet eerlijk zijn als een fonds genomineerd wordt dat op een manier heeft belegd die afwijkt van het mandaat. Vandaar dat we een minimaal aantal portefeuilles in ons systeem willen hebben om dat te kunnen controleren.
Op deze manier proberen we te voorkomen dat er onterechte genomineerden, laat staan winnaars, op het podium kunnen komen te staan. Ik noem het bewust “proberen te voorkomen”, aangezien het laatste mensenwerk is en het wel eens zou kunnen voorkomen dat een fonds door de mazen heen glipt. Tot op heden hebben we dat echter nog nooit gezien.
Award-winnaars zijn niet persé koopkandidaten
Misschien wel de belangrijkste reden dat we de Awards niet aan de verkeerde beleggingsfondsen willen geven, is het gegeven dat veel beleggers hun beleggingsportefeuille samenstellen op basis van de Morningstar Awards.
Ofschoon wij met de Morningstar Awards dié beleggingsfondsen in het zonnetje willen zetten die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten, zijn het niet per sé koopkandidaten. Voor dat laatste heb ik liever dat u kijkt naar die beleggingsfondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating, waarvan overigens een groot deel dit jaar is genomineerd is voor een Morningstar Award.
Bekijk ook:
Nominaties aandelenfondsen
Nominaties obligatiefondsen
Nominaties mixfondsen
Nominaties fondshuizen
Is er een winnaar in de zaal?