Beleggingsfonds van de week: BlackRock European Fund

Eén jaar van benedengemiddeld rendement is geen reden voor Morningstar om het vertrouwen in BlackRock European Fund te verliezen. Het beheerteam is ervaren en het beleggingsproces blijft solide. Op langer termijn levert dat bovengemiddelde winst.

Maarten van der Pas 22 januari, 2015 | 10:08
Facebook Twitter LinkedIn

Europese aandelen behoorden vorig jaar niet tot de grote winstmakers voor beleggers. Zo boekte de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’, waarin beleggingsfondsen zijn ondergebracht die zowel in Europese waarde- als groeiaandelen beleggen, een gemiddeld rendement van 5,28 procent. De categorieën ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’ en ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap gemengd’ deden het echter veel beter en noteerden een plus van respectievelijk 15,18 en 26,10 procent.

Als een beleggingsfonds in Europese waarde- en groeiaandelen dan ook nog eens achterblijft bij de categorie en de benchmark dan is dat voor beleggers extra teleurstellend. Zij betalen een fondsmanager immers om op zijn minst de index te verslaan. Anders kunnen ze net zo goed beleggen in een ETF die een Europese aandelenindex volgt.
BlackRock European Fund was vorig jaar zo’n achterblijver en kende geen topjaar. Het rendement van 2,58 procent steekt schril af tegen de winst van de index MSCI Europe van 6,83 procent en tegen de eerdergenoemde winst van de ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’ van 5,28 procent. Toch behield het fonds onlangs zijn Analyst Rating ‘Silver’.

De fondsanalisten van Morningstar zagen geen aanleiding om BlackRock European Fund op basis van één jaar met tegenvallende resultaten af te waarderen. Hoewel ze kunnen begrijpen dat beleggers teleurgesteld zijn over de prestaties in 2014, vinden ze dat het fonds nog steeds een aanzienlijke aantrekkingskracht heeft.

De ervaren beheerders Nigel Bolton (foto links) en Zehrid Osmani (foto rechts) werken al sinds 2005 samen en krijgen ondersteuning van een gedegen team van aandelenanalisten. Op lange termijn -sinds hun aanstelling tot en met december 2014 - wisten zij de benchmark en de categorie wel te verslaan met gemiddeld 270 en 175 basispunten.

Flexibel beleggingsproces
Het beleggingsproces van Bolton en Osmani is flexibel en biedt de mogelijkheid om de portefeuille snel aan de marktcyclus aan te passen. In 2014 werd het gehele beheerteam echter verrast door de rotatie in het tweede kwartaal toen de sectoren energie en nutsbedrijven het extreem goed deden terwijl ze in voorafgaande kwartalen juist achterbleven. En waar aandelen in de sectoren financiële dienstverlening en industrie in het eerste kwartaal mooie rendementen lieten zien, deden zij het in het tweede kwartaal slecht. In de geconcentreerde portefeuille van BlackRock European Fund hebben individuele aandelen een grotere invloed op het rendement, maar daarmee is ook de foutenmarge kleiner.

Eén jaar van benedengemiddeld rendement tast Morningstars overtuiging van BlackRock European Fund niet aan. We waarderen het teamgerichte beleggingsproces en de ervaring en de rendementen die fondsmanager Bolton in het verleden wist te boeken geven vertrouwen. Ook beleggers moeten een beleggingsfonds niet op één jaar afrekenen. Beleggen is een langetermijnbezigheid en één minder jaar hoeft niet tot slapeloze nachten te leiden als het fonds in de kern met het beheerteam en het beleggingsproces nog steeds goed is. Met de Analyst Rating ‘Silver’ verwachten de analisten van Morningstar dat BlackRock European Fund ook op termijn – door een economische cyclus heen - beter zal presteren dan de benchmark en/of de categorie.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)



Beheerteam
BlackRock European Fund wordt beheerd door Nigel Bolton en Zehrid Osmani die in 2008 samen bij BlackRock aan de slag gingen en daarvoor bij Scottish Widows Investment Partnership (SWIP) al samenwerkten. Bolton was tot juli 2010 de enige beheerder van het fonds en daarna werd Osmani co-manager.

Osmani heeft 15 jaar beleggingservaring. Hij werkte de laatste zeven jaar samen met Bolton en voordat hij bij SWIP kwam was hij analist voor de telecomsector bij Commerzbank Securities. Op dit moment is hij bij BlackRock verantwoordelijk voor het onderzoek van de sector consumptiegoederen. Bolton en Osmani krijgen steun van een analistenteam voor Europese aandelen dat 13 man telt.

Bolton nam het roer van BlackRock European Fund over in 2008 van BlackRock-veteraan James Macmillan, die het fonds op interim-basis beheerde. Het beheerteam voor Europese aandelenfondsen had toen enkele managers verloren en er was een groeiende zorg over de stabiliteit van het team. Om dit probleem op te lossen werd Bolton aangetrokken die samen met zeven analisten overkwam van SWIP. Dit team werkte al een aantal jaar met elkaar samen. Zowel bij SWIP als Citibank (tegenwoordig Citigroup) reorganiseerde Bolton het beleggingsteam voor Europese aandelen en implementeerde hij zijn beleggingsproces, dat hij eerder in zijn loopbaan ontwikkelde. Hij gaf de managers onderzoeksverantwoordelijkheid, verbond ze aan sectoren en voerde een uniform analyseproces in.


Fondshuis
BlackRock heeft het moeilijk gehad om zijn enorme omvang in een voordeel voor beleggers om te zetten. Het fondshuis heeft USD 3,7 biljoen onder beheer, waarvan veel uit overnames afkomstig is en niet uit een organische groei die voortvloeit uit een gevestigde beleggingscultuur. Voor alle duidelijkheid: BlackRock is een topper inzake risicobeheer. De onderneming wordt geroemd om haar risicoanalyse van de bovenste plank en haar modellen worden gebruikt om risicoparameters vast te leggen die alle beheerders dienen te volgen. Op die manier wisten de meeste van haar aandelenfondsen het ergste te vermijden tijdens de crisis van 2008. Dat is in mindere mate van toepassing op de obligatiefondsen.

Daarnaast heeft BlackRock zijn fondsenreeks geconsolideerd en zijn de kostenratio's gedaald. BlackRock heeft ook de wereldwijde coördinatie verstevigd, zodat de onderneming beter in staat is haar ruime middelen te vertalen in een beleggingsvoordeel. En toch heeft het multiboetiekmodel van de aandelenfondsen gemengde resultaten opgeleverd. In de leiding over het vastrentende segment ziet Morningstar ondertussen een significant verloop. Rendementen voor de obligatiefondsen zijn globaal genomen doorsnee. Dat beheerders in eigen fondsen beleggen is niet uitzonderlijk en er is ook nog ruimte voor lagere vergoedingen. De tijd zal uitwijzen of BlackRock op dit recente succes kan voortborduren.


Beleggingsproces
Beheerders Bolton en Osmani hanteren voor BlackRock European Fund een flexibele benadering. Daarbij kijken ze naar ondernemingen met een aantrekkelijk winstpotentieel op middellange- en lange termijn en naar bedrijven in een reorganisatie of ommekeersituatie. Maar ze nemen ook het totale risico in ogenschouw op basis van de heersende macro-economische omgeving en het klimaat op de aandelenmarkt.

De eerste stap van hun beleggingsproces heet ‘prioritised research’ en omvat discussies in het beheerteam over thema’s en trends in sectoren. Om het universum of het aantal potentiële aandelen te verkleinen gebruiken Bolton en Osmani ook diverse cijfers zoals de huidige waardering in verhouding tot de historische waardering en winstrevisie.

De tweede stap bevat een fundamentele analyse van ondernemingen waarbij wordt gekeken naar marktdynamiek, omzetdrijvers, marges, waarderingen en risico’s ten opzichte van het centrale scenario. De analisten stellen koersdoelen vast en rangschikken aandelen van 1 (kopen) tot 5 (verkopen) afhankelijk van hun voor risico aangepaste opwaartse potentie.

De derde stap betreft de constructie van de beleggingsportefeuille. Dat gebruikt een geavanceerd risicobeheersysteem om ervoor te zorgen dat de fondsmanager geen onbedoelde risico’s neemt. Het beleggingsproces heeft een strikte verkoopeis die is afgeleid van concurrerende beleggingsideeën, veranderingen in de investment case, het bereiken of verlagen van koersdoelen en het actieve risicobeheer in de portefeuille.


Rendement
Sinds Nigel Bolton het BlackRock European Fund in handen kreeg heeft hij laten zien wat nodig is om door een volatiele markt te navigeren. Het fonds heeft een geannualiseerd rendement van 5,6 procent waar de gemiddelde concurrent in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’ in dezelfde periode een winst van 2,9 procent liet zien. De prestaties van BlackRock European Fund behoorden in elk kalenderjaar tussen 2008 en 2013 tot de beste in de categorie. Dat komt door de mogelijkheid voor Bolton om de portefeuille van het fonds snel te manoeuvreren bij kantelpunten in de markt. Zo profiteerde het fonds bijvoorbeeld in 2010 van zijn posities in ondernemingen met blootstelling aan opkomende markten en producenten van luxegoederen.

2011 Was meer uitdagend voor de fondsbeheerders toen ze het jaar begonnen met een positieve vooruitblik op de macro-economie. Hierdoor dempte de overweging in cyclische sectoren zoals basismaterialen en de onderweging in meer defensieve sectoren zoals gezondheidszorg het resultaat in het eerste deel van het jaar. Maar het dirigeren van de portefeuille in meer defensieve richting in de zomer van 2011 hielp om het verlies te beperken in verhouding tot vergelijkbare fondsen toen de markt omkeerde en defensieve sectoren grote veerkracht toonden.

In 2012 profiteerde BlackRock European Fund voortdurend van het tijdig aanpassen van het fonds door Bolton en Osmadi aan periodes van ‘risk on’ en ‘risk off’. In 2014 werd het gehele beheerteam echter verrast door de rotatie in het tweede kwartaal toen de sectoren energie en nutsbedrijven het extreem goed deden terwijl ze in voorafgaande kwartalen juist achterbleven. En waar aandelen in de sectoren financiële dienstverlening en industrie in het eerste kwartaal mooie rendementen lieten zien, deden zij het in het tweede kwartaal slecht.


Kosten
De lopende kosten van BlackRock European Fund zijn in lijn met het gemiddelde van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’.


Lees ook het analistenrapport over BlackRock Global Funds - European Fund Class D2RF >


Bekijk ook een selectie van de andere beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie 'Aandelen Europa large-cap gemengd’. Het zijn zogenaamde medaillisten, fondsen met een Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold'. (klik op tabel voor vergroting)



Eerdere beleggingsfondsen van de week:

Delta Lloyd Corporate Bond Fund

T. Rowe Price US Blue Chip Equity Fund

Vontobel Fund - Global Equity

Kempen Euro Credit Fund

SNS Euro Mixfonds

Pictet Global Emerging Debt

Candriam Equities Biotechnology

ASN Milieu & Waterfonds

Parvest Equity Japan Small Cap

Aberdeen Global – World Equity Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten