Eén van Morningstars goede voornemens voor 2015 is om u als belegger nog beter te helpen met het nemen van de juiste beleggingsbeslissingen. Daarvoor hebben we onder andere een nieuwe portal Personal Finance op deze website gecreëerd, waar veel informatie is te vinden over onderwerpen als financiële planning, beheer van een beleggingsportefeuille en leren beleggen.
In dit kader heeft mijn collega Maarten van der Pas vorige week al een goede aanzet gegeven tot een nieuwjaarscontrole van uw beleggingsportefeuille. Voldoet deze nog aan uw beleggingsdoelstellingen, onderzoek de prestaties en plan uw volgende zet.
Zo simpel kan het zijn. Of toch niet?
Door alle sombere (economische) berichten van de afgelopen dagen, lijkt angst de financiële markten weer te gaan regeren. De olieprijs is onder de USD 50 per vat gedoken - wat je ook als positief kan opvatten -, de eurozone kent sinds december deflatie - al liep de zogenaamde kerninflatie nog steeds op -, en er wordt weer gesproken over een mogelijk ‘Grexit’ - waar overigens niet iedereen van wakker ligt. De politieke spanningen in de wereld en terroristische aanslagen nog daargelaten.
Emotie versus ratio
De vraag is wat je als belegger nu moet in een dergelijke omgeving? Mijn ervaring is, dat in paniek raken nooit een goede raadgever is. Juist bij beleggen zou de ratio het moeten winnen van de emotie. Dat laatste wil overigens niet zeggen dat je je gevoel moet uitschakelen, absoluut niet. Maar gevoel en emotie zijn niet dezelfde dingen…
Als u zich als belegger ongemakkelijk voelt bij hetgeen er momenteel in de wereld gebeurt, kan het verstandig zijn om iets aan de portefeuille te doen. Want van wakker liggen wordt u ook zo moe. Maar niet nadat u ook voor uzelf rationeel hebt beredeneerd welke factoren precies uw gevoel zo negatief beïnvloeden.
Tegelijkertijd laat de geschiedenis zien, dat vaak juist als iedereen het hoofd laat hangen, dit de beste instapmomenten zijn.
Einde der tijden?
Om het jaar toch positief te openen een filmpje dat mij erg deed glimlachen: het “einde der tijden” filmpje van CNN dat zou worden uitgezonden als de wereld zou vergaan. Ik had van de Amerikanen een heel ander filmpje verwacht, bijvoorbeeld met alle successen en hoogtepunten van de (Amerikaanse) geschiedenis, niet zo’n sneue militaire kapel.
Verder was ik blij te vernemen dat de copyrights op de werken van Mondriaan zijn komen te vervallen. Hiermee kan ik u eindelijk de door mij bewerkte versie van mijn favoriete schilderij “compositie met twee lijnen” rechtenvrij tonen.