Is de Verenigde Staten ‘smarter’ dan Europa?

Een studie van Morningstar naar het fenomeen 'smart beta' of liever 'strategic beta'legt interessante verschillen bloot tussen Europa en de Verenigde Staten. Het marktaandeel van dit nieuwe type ETF, aanbieders en factoren die worden bespeeld door beleggers zijn anders. 

San Lie 27 november, 2014 | 13:28
Facebook Twitter LinkedIn

Ik sprak begin deze week op een conferentie van First Trust over het onderwerp ‘smart beta’. Op deze website hebben wij al regelmatig over smart beta, of zoals Morningstar liever zegt ‘strategic beta’, geschreven. Maar de spreekbeurt was een goede reden om mij verder in het onderwerp te verdiepen. Daarbij heb ik voor een groot deel geput uit onze studie Global Guide to Strategic-Beta Exchange-Traded Products waarin werkelijk een schat aan informatie staat.

Verschillen in marktaandeel
Een interessante -maar geen verrassende- observatie is, dat de Verenigde Staten met strategic beta zo’n vijf jaar vooruitloopt op Europa. In de VS zagen in 2000 de eerste twee strategic beta ETFs het daglicht: iShares Russell 1000 Growth ETF en iShares Russell 1000 Value ETF. Dit zijn vandaag de dag de twee grootste strategic beta ETFs.
De eerste Europese strategic beta ETF was DivDAX EX van de Duitse bank HVB. Die kwam in april 2005 op de markt. Deze ETF bestaat tegenwoordig nog steeds, zij het onder de naam iShares DivDAX ETF.

Naast het feit dat de eerste strategic beta ETF in Europa pas vijf jaar later voor beleggers beschikbaar kwam, is het verschil in marktaandeel van strategic beta ETFs als percentage van het totaal belegd vermogen in ETFs aanzienlijk: ongeveer 19 procent in de VS versus iets meer dan 5 procent in Europa. Dat laat onderstaande grafiek zien.

(klik op grafiek voor vergroting)

Verschillende spelers
Een ander opvallend verschil is het feit dat er - voor een deel - andere spelers op de Amerikaanse en Europese markt zijn. iShares is - hoe kan het ook anders - in het specifieke segment van de strategic beta ETFs zowel in de VS als in Europa de marktleider.

Echter, db-x trackers lijkt niet op de Amerikaanse markt aanwezig en Wisdom Tree is in Europa nog nergens te bekennen. Dit laatste was tot vorig jaar ook het geval voor mijn gastheer First Trust, waarvan u waarschijnlijk nog nooit heeft gehoord. Maar in de VS staat First Trust reeds op de vijfde plaats van grootste aanbieders van strategic beta producten. Onderstaande tabellen laat de verdeling van de Amerikaanse en Europese markt zien.

Verenigde Staten

(klik op tabel voor vergroting)

Europa

(klik op tabel voor vergroting)

Verschillen in smaak
Naast verschil in marktaandeel van strategic beta ETFs en verschil in speler zijn er kennelijk ook smaakverschillen tussen de VS en Europa als het gaat om de soort van factoren die beleggers zoeken. In de VS spelen beleggers men met name het waarde/groei-spel, waarbij ze al naar gelang de eigen overtuiging en de cyclus van de markt een bepaalde blootstelling opzoeken. In Europa is het toch met name dividend dat de klok slaat. Deze taartdiagrammen tonen de smaakverschillen.

(klik op diagram voor vergroting) 

Interessante materie om eens in te duiken als u overweegt iets met smart beta in uw portefeuille te doen, of als u zich er verder in wilt verdiepen.


Meer weten over smart beta of strategic beta, lees dan ook:

Smarter dan smart
Hoe ‘smart’ moet je zijn om smart beta te begrijpen? Geen idee waar ik het over heb? Niet getreurd: ook onder professionele beleggers is er geen eenduidigheid over dit brede containerbegrip.

Wat is 'smart beta' nou eigenlijk?
Een oude wijsheid bij een nieuw fenomeen: als een belegger niet begrijpt hoe een smart beta beleggingsfonds werkt dan is het slimmer om er vandaan te blijven. Het eerste artikel in een driedelige serie waarin de trend 'smart beta' wordt onderzocht.

Intelligentietest voor smart beta-strategieën
Beleggers moeten onder het etiket van een smart-beta-beleggingsfonds kijken om te zien of het écht intelligent is, of dat het om een product gaat met ‘overtoepassing’ van data. Het tweede artikel in een driedelige serie waarin het fenomeen 'smart beta' wordt onderzocht.

Een verstandige benadering van 'smart beta'
Vermogensbeheerders hebben heel wat nieuwe beleggingsfondsen onder de noemer 'smart beta' geïntroduceerd. De belegger die zich een weg moet banen door deze jungle staat voor een complexe taak. Morningstar biedt een kompas. Het slotartikel in een driedelige serie waarin het fenomeen 'smart beta' wordt onderzocht.

Morningstar ontwikkelt classificatiesysteem voor strategic beta ETFs
Een nieuw model om strategic beta – ook wel smart beta – ETFs te categoriseren helpt beleggers om dit nieuw type beleggingsfondsen beter te kunnen identificeren, vergelijken en analyseren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten