Goedkope kwaliteit op de beurs: Core Labs en Schlumberger

Core Labs en Schlumberger staan op Morningstar’s lijst met aanbevolen aandelen. Wellicht onbekend bij Nederlandse beleggers, maar daarom zijn deze dienstverleners aan de olie-industrie niet minder bemind.

Maarten van der Pas 20 oktober, 2014 | 7:35
Facebook Twitter LinkedIn

De energiesector is momenteel misschien wel de minst populaire sector onder beleggers. Door de zwakke vooruitzichten voor de Chinese en Europese economie zitten oliemaatschappijen in de hoek waar de klappen vallen. De vraag naar olie groeit dit jaar met het laagste tempo sinds 2009, maakte het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dinsdag bekend. De prijs voor ruwe olie is door de afgezwakte vraag inmiddels gedaald tot het laagste niveau in vier jaar.

Met een koers/fair value van 0,80 is geen enkele andere sector in het aandelenuniversum van Morningstar sterker ondergewaardeerd dan de energiesector. Dat maakt het interessant om in deze sector op zoek te gaan naar interessante koopjes. Maar de blik is niet gericht op een lage koers alleen, het moeten ook kwalitatief goede ondernemingen zijn.

In de energiesector zijn er twee ondernemingen die voldoen aan de ideale combinatie ‘wide moat’ en een Morningstar Rating van 5 sterren. Dat wil zeggen, dat ze een groot concurrentievoordeel hebben wat hen op voorsprong zet ten opzichte van concurrenten en dat ze maximaal ondergewaardeerd zijn. Op een schaal van 1 tot en met 5 staat een Morningstar rating van 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd. Om wie het gaat? Core Laboratories en Schlumberger. Het zijn twee dienstverlenende bedrijven voor de oliesector. Wellicht onbekend bij Nederlandse beleggers, maar daarom niet minder bemind. Zowel Core Labs als Schlumberger staat op Morningstar’s lijst met aanbevolen aandelen.

Hoogste rendement op investeringen
De activiteiten van Core Laboratories hebben een simpel uitgangspunt: hoe meer inzicht oliemaatschappijen in hun bronnen hebben, hoe meer olie ze kunnen produceren. Core levert een beter begrip van oliereservoirs door ze te analyseren en hun geologische eigenschappen en type olie te beschrijven. Die kennis verhoogt de productie op zowel korte termijn als gedurende de levensduur van de bron. De diensten van Core zijn uniek en zeer waardevol. De onderneming genereert het hoogste rendement op geïnvesteerd kapitaal onder dienstverleners aan de oliesector en er zijn geen tekenen dat dat zal afnemen.

Inzicht in een oliereservoir bevat drie componenten: de kwaliteit van het gesteente, de manier waarop olie of water door het gesteente stroomt en hoe schade aan de bron te voorkomen of beperken opdat het natuurlijk herstel van de bron niet vertraagt. Core levert diensten om alle drie de componenten te onderzoeken. Het is de enige onafhankelijke dienstverlener in de oliesector die zijn diensten wereldwijd aanbiedt (ofschoon sommige oliemaatschappijen eigen afdelingen hebben die hetzelfde doen). Hierdoor heeft Core kennis en ervaring opgebouwd die voor concurrenten een aanzienlijke belemmering vormen om ook deze diensten aan te bieden. Dat rechtvaardigt de ‘wide moat’ ofwel het grote concurrentievoordeel van Core.

De vooruitzichten voor Core zijn gunstig. Zogenaamde ‘greenfields’ (een nieuwe, nog onontgonnen oliebron) zijn steeds zeldzamer en moeilijker te vinden waardoor zowel onafhankelijke als staatsoliebedrijven aanzienlijk investeren in productiemaximalisatie van hun bestaande, volwassen bronnen. De diensten van Core sluiten perfect aan bij deze trend, omdat kleine verschillen in het herstel van de bron – denk aan enkele procentpunten – al grote verschillen kunnen maken voor het rendement van de bron en voor de genoemde investeringen. Core zal zijn omzet sneller laten groeien dan de totale groei van investeringen wereldwijd in olie-exploratie en –productie, omdat oliemaatschappijen in toenemende mate afhankelijk zijn van de expertise van Core Laboratories.
Core Labs heeft ook een notering aan de beurs van Amsterdam (lokale markt).

Stabiele financiële resultaten
Net als Core Labs levert ook Schlumberger diensten aan de olie-industrie, maar gaat daarin nog een stuk verder. Naast karakterisering van de oliebron levert Schlumberger ook materiaal variërend van wirelines (technologie om bijvoorbeeld meetapparatuur in een bron te laten zakken) tot boorkoppen en liften. Schlumberger is al de dominante onderneming in zijn sector en opereert ook nog eens in een groeiende industrie. Die groei komt van toenemend boren in arctisch gebied, diepzeeboren, onconventionele boortechnieken (fracking of het kraken van gesteente) en het verlengen van de levensduur van volwassen bronnen.

De vooruitzichten voor dienstverlening aan de olie-industrie op lange termijn zijn positief. De kosten voor de exploratie en productie van olie zijn dramatisch gestegen, omdat al het laaghangende fruit inmiddels is geplukt. Olieproducenten zien zich voor de uitdaging gesteld om nieuwe bronnen te vinden in steeds afgelegener gebieden en op grotere diepten, al dan niet op zee. De mogelijkheid om deze moeilijk te bereiken reserves snel en accuraat te lokaliseren, beoordelen en exploiteren maakt diensten van ondernemingen als Schlumberger steeds belangrijker. Deze trend zal zich voorlopig voortzetten.

Schlumberger’s omvang en reputatie maakt de onderneming belangrijker dan concurrenten. Dat steunt de groei en marges van het bedrijf in de komende decennia. Zijn omvang bood Schlumberger de mogelijkheid om in de hele wereld ervaring op te doen met allerlei type oliebronnen (conventioneel op het vaste land, onconventioneel, offshore, diepzee). Omvang is een belangrijke factor voor staatsoliemaatschappijen, die in toenemende mate projectmanagement zoeken voor olievelden waarvan de productie afneemt, en voor olieboorders in diep water die meerjarige servicecontracten verbinden aan hun exploratie-inspanningen. Genoeg redenen om Schlumberger een groot en stabiel concurrentievoordeel (‘wide, stable moat’) toe te kennen.

Schlumberger zal naar verwachting stabiele financiële resultaten leveren met een lagere volatiliteit in zijn operationele marges dan concurrenten.

Kieskeurig
De waardering van aandelen in het algemeen is aan de hoge kant. De huidige waarderingsniveaus impliceren middelmatige rendementen en een verhoogd risico op een aanzienlijke terugval. Er zijn nog aantrekkelijke aandelen te vinden, maar beleggers moeten in de huidige situatie kieskeurig zijn. Doe bij de zoektocht naar een koopje geen concessies aan kwaliteit. Core Laboratories en Schlumberger voldoen aan deze criteria.




(Klik op tabel voor vergroting)


Deze column verscheen eerder op www.beursduivel.be.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
SLB43,58 USD6,06Rating

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten