Beleggingsfonds van de week: Fidelity Indonesia Fund

'Aandelen Indonesië' is dit jaar de best presterende Morningstar-categorie. De uitslag van de verkiezingen in het eilandenrijk zal bepalend zijn of de Indonesische beurs zijn rally zal voortzetten. Fidelity Indonesia Fund is een uitstekend beleggingsfonds voor blootstelling aan deze markt.

Maarten van der Pas 17 juli, 2014 | 15:38
Facebook Twitter LinkedIn

Het kan op de financiële markten snel verkeren voor een land. Vorig jaar zat Indonesië nog in de hoek waar de klappen vielen en dit jaar behoort ‘Aandelen Indonesië’ tot de best presterende Morningstar- categorieën.

Indonesië heeft de twijfelachtige eer tot de Fragile Five te behoren, een groep landen die grote buitenlandse schulden hebben (naast Indonesië zijn dat India, Brazilië, Zuid-Afrika en Turkije). Toen de toenmalige FED-voorzitter Ben Bernanke in mei 2013 hintte op een afbouw van het stimuleringsprogramma voor de Amerikaanse economie werden deze landen hard getroffen met dalende aandelenmarkten en valutakoersen. De stroom goedkoop geld waarmee deze landen hun groei en schulden financieren zou weleens kunnen opdrogen, zo vreesden beleggers.

Wat de Fragile Five naast een zwakke munt echter ook gemeen hebben, is dat er dit jaar verkiezingen zijn. De Brazilianen gaan in oktober naar de stembus. India hield zijn verkiezing voor een nieuwe regering in mei dit jaar en die heeft tot een politieke aardverschuiving geleid. De linksgeoriënteerde Congres Partij die het land de afgelopen tien jaar bestuurde, maakte plaats voor de neoliberale Bharatiya Janata Partij. Dat gaf niet alleen Indiërs hoop op – eindelijk – een structurele aanpak van de hoge inflatie, het hardnekkig begrotingstekort, de bureaucratie en corruptie in het land. Problemen die een drastische hindernis vormen voor economische groei. Ook beleggers hopen dat het BRIC-land zijn groeipotentie weer gaat waarmaken. De Morningstar-categorie ‘Aandelen India’ is de best presterende categorie dit jaar tot nu toe.

Voorschot
De verkiezingen in Indonesië waren op 9 juli en gingen ook tussen ‘oud’ en ‘nieuw’, tussen meubelverkoper Joko ‘Jokowi’ Widodo en oud-legerleider Prabowo Subianto. Widodo vertegenwoordigt de nieuwe generatie politici en Subianto staat voor de oude politiek die teruggaat tot het Soeharto-regime. Beide kandidaten hebben een heel verschillende achtergrond en zullen een verschillende regeerstijl aan de dag leggen. Net als in India heeft de nieuwe regering de nodige problemen op te lossen. Veel Indonesiërs leven in armoede. De economische groei wordt belemmerd door een goede infrastructuur, er is een gebrek aan snelwegen, spoorlijnen, havens en vliegvelden. En er is corruptie waarbij ambtenaren steekpenningen aannemen voor bijvoorbeeld kap- en mijnbouwvergunningen.

Op moment van schrijven is het nog steeds wachten op de officiële uitslag, die komt op 22 juli. Eén week na de verkiezingen eisen zowel Jokowi als Subianto de overwinning op. Dat de definitieve uitslag zo lang op zich laten wachten komt, omdat in het uitgestrekte land met 247 miljoen inwoners (190 miljoen kiesgerechtigden) ook diep in het regenwoud en op afgelegen eilandjes is gestemd.

Beleggers lijken de afgelopen maanden een voorschot te hebben genomen op de overwinning van Jokowi. Deze hervormingsgezinde man-van-het-volk heeft de voorkeur van de financiële wereld boven Subianto, die in verband wordt gebracht met het schenden van mensenrechten tijdens zijn militaire loopbaan.
22 Juli is de dag van de waarheid. Als Jokowi tot winnaar wordt uitgeroepen kan de Indonesische aandelenmarkt verder gaan met zijn rally. Tot het moment – wellicht - dat de markt bij zinnen komt, zich realiseert dat de eerdergenoemde macro-economische problemen niet meteen zijn opgelost en zijn winst pakt. Als Subianto wint, dan lijkt het momentum van het opkomende land meteen verdwenen.

Weldoordacht
Een uitstekend beleggingsfonds voor beleggers om blootstelling aan Indonesische aandelen te verkrijgen is Fidelity Indonesia Fund. Het fonds is recent opgewaardeerd van een Morningstar Analyst Rating Bronze naar Silver. Fondsbeheerder Dhananjay Phadnis (foto) is een rijzende ster bij Fidelity en kreeg al relatief vroeg in zijn carrière de verantwoordelijkheid over een beleggingsfonds. Maar Morningstar vindt dat hij het temperament heeft om Fidelity Indonesia te leiden. En de cijfers bewijzen het. In de zes jaar van Phadnis’ aanstelling van april 2008 tot en met april 2014 heeft zijn fonds het jaarlijks gemiddeld met 3,17 procent beter gedaan dan de MSCI Indonesia Index en is de Morningstar-categorie ‘Aandelen Indonesië’ jaarlijks met gemiddeld 1,41 procent verslagen.

Het belegginsproces van Fidelity Indonesia is robuust en weldoordacht. De focus op het management en de corporate governance van ondernemingen bij de selectie van aandelen is aantrekkelijk voor een opkomende markt zoals Indonesië. Dat bewijzen de risico-rendementkarakteristieken van het fonds die lager zijn dan de benchmark van de categorie.

Ofschoon Morningstar graag een lagere beheervergoeding ziet, heeft Phadnis zijn waarde bewezen als beheerder van een portefeuille met Indonesische aandelen. In combinatie met de steun van het grote regionale beleggingsteam van Fidelity en het verstandige beleggingsproces vindt Morningstar Fidelity Indonesia dé keus voor beleggers om de Indonesische aandelenmarkt te betreden.

Uitgebreide toelichting
(klik op grafiek voor vergroting)

Beheer
Dhananjay Phadnis is sinds april 2008 portefeuillemanager van het Fidelity Indonesia Fund en dat geeft hem een verleden van meer dan zes jaar op het fonds. Hij nam het beheer over van Gillian Kwek die nu de Asean- en Maleisië-fondsen van de vermogensbeheerder leidt.

Phadnis heeft 12 jaar beleggingservaring. Hij startte zijn carrière bij een accountantsbureau voordat hij in 2001 naar JPMorgan India overstapte om daar aandelenonderzoek te gaan doen. In 2004 ging hij bij Fidelity aan de slag als beleggingsanalist. In de periode 2006-2009 leidde hij een regionale telecommunicatiestrategie voor het fondshuis, waarbij 20 procent van het universum van het beleggingsfonds uit Indonesische aandelen bestond. Dat gaf hem waardevolle ervaring met deze markt. Hij besteedde ook twee jaar aan het ontwikkelen van onderzoekscapaciteit van Fidelity in de Aziatische regio als directeur onderzoek

Phadnis, een zeer capabele portefeuillemanager, kan terugvallen op drie regio-analisten die de sectoren financiële dienstverlening, telecom en consumentengoederen volgen en die samen 60 procent van het Indonesische universum uitmaken. Daarbij zijn er drie mandaten die door Fidelity worden uitgevoerd en die Indonesische aandelen in hun benchmark hebben. Hierdoor onderneemt Dhananjay regelmatig bedrijfsbezoeken met Fidelity-collega’s, wat hem een klankbord biedt voor beleggingsideeën. Een zwak punt voor Phadnis en andere Fidelity-mandaten met blootstelling aan Indonesië is, dat er geen analist in huis id die de lokale taal spreekt.

Fondshuis
Fidelity Worldwide Investment opereert sinds 1980 onafhankelijk van haar in de Verenigde Staten gevestigde moederbedrijf Fidelity Management and Research (FMR). Het fondshuis profiteert nog steeds van de research van FMR, maar Morningstar meent dat het merendeel van de ideeën komen van de 250 analisten/beheerders die verspreid zijn over Europa en Azië. Beheerders werken gemiddeld 10 jaar bij Fidelity en hebben een gemiddelde relevante werkervaring van 15 jaar. Voor analisten is dit respectievelijk 3 en 9 jaar.

Fidelity’s grote team is niet altijd op de juiste manier ingezet. Maar Nicky Richards, de vorige CEO die in 2010 het fondshuis verliet, heeft de teamstructuur in de jaren voor haar vertrek verbeterd. Het team is nu onderverdeeld naar sectoren in plaats van landen, wat voorheen vaak zorgde voor overlap in onderzoek.

Een analist werkt normaal gesproken 2 jaar op een sector, heeft 3 rotaties binnen het fondshuis om vervolgens te beslissen of hij/zij carrière-analist of beheerder wil worden. De relatief korte focus van een analist op een sector heeft Fidelity waarschijnlijk doen besluiten om de bonusstructuur te baseren op de aandelenselectie over een periode van 1 en 3 jaar. De toegevoegde waarde van het grote team laat zich onder andere zien in de meer dan 5.000 bedrijfsbezoeken die in 2010 werden gemaakt. Dit onderstreept ook de overtuiging van het fondshuis in de waarde van bottom-up onderzoek.


Beleggingsproces

Voor Fidelity Indonesia Fund past Phadnis een bottom-up benadering toe bij de selectie van aandelen, met in het bijzonder een focus op liquiditeit. Het fonds wordt geleid tegenover een aangepaste benchmark (MSCI Indonesia Investible Market Index ) die preciezer de beleggingsmogelijkheden reflecteert en de maximale positie in een aandeel beperkt tot 8 procent. Maar omdat het mandaat een cap van 10 procent kent, kan Phadnis positieve inzichten voor enkele van de grootste ondernemingen sterker aanzetten.

De doordachte benchmark is belangrijk gegeven het feit dat het Fidelity Indonesia Fund zich niet te ver van de index beweegt. De tracking error beweegt zich in een vastgestelde marge tussen 2 en 5 procent. Er is een voldoende maar redelijke speelruimte in het mandaat voor sectorpositionering (+/- 10 procent) en positionering in individuele aandelen (+/- 5 procent), hoewel op het eerste oog lijkt dat Dhananjay er niet veel gebruik van maakt. De grootste inzet op een sector in februari 2014 was een onderweging van 2,5 procent in financiële dienstverleners. Maar de blootstelling van het fonds aan een thema kan groter zijn dan 5 procent en een recent voorbeeld is een positieve visie op infrastructuur dat niet past in een bepaalde sector.

Phadnis houdt in het bijzonder rekening met het management van een onderneming en zijn geschiedenis met betrekking tot corporate governance. Net zoals bij collega-fondsbeheerders bij Fidelity in Azië prefereert hij voor Fidelity Indonesia Fund ondernemingen die een groeiprofiel hebben maar tegen een redelijke waardering worden verhandeld.


Rendement
Het track record van Phadnis op Fidelity Indonesia Fund overspant nu zes jaar. Van april 2008 tot en met eind april 2014 heeft hij sterke resultaten afgeleverd met minder volatiliteit dan concurrerende fondsen. In deze periode versloeg het fonds de MSCI Indonesia Index jaarlijks met gemiddeld 3,17 procent. Ook presteerde het fonds beter dan zijn categorie met jaarlijks gemiddeld 1,41 procent. De door Morningstar voor risico gecorrigeerde rendement en zijn even indrukwekkend en verslaan de benchmark en de categorie met respectievelijk 2,82 en 1,58 procent. Dat is een aantrekkelijke eigenschap in een opkomende markt waar het rendement volatiel kan zijn.

Historisch gezien blijft Fidelity Indonesia Fund achter bij marktrallies, maar is defensiever in neergaande markten. Het fonds presteert beter in een dalende dan in een stijgende markt. In de drie jaar tot eind 2013 is een aantal onderwogen aandelenposities de drijvende kracht achter het rendement. Bijvoorbeeld onderwogen posities in Adaro Energy en Bumi Resoirces droegen respectievelijk 1332,6 en 98,4 basispunten bij in deze periode. Het benadrukt nog eens het belang van een goede aandelenselectie in de Indonesische markt


Kosten
De lopende kosten voor Fidelity Indonesia Fund zijn 1,26 procent. Dit is zeer concurrerend ten opzichte van de categorie.


Lees ook het fondsrapport over Fidelity Indonesia Fund Y-Acc-USD >


Bekijk ook deze beleggingsfondsen in Indonesische aandelen (klik op tabel voor vergroting)




Laatste 10 beleggingsfondsen van de week

Vanguard Euro Government Bond Index Fund

Aberdeen Global - Asia Pacific Equity Fund

BlueBay High Yield Bond Fund

Parvest Equity USA Mid Cap

Amundi Funds Equity Brazil


Kempen Orange Fund

East Capital Russian Fund

Franklin India

Degroof Equities Belgium Active

Lombard Odier Funds - Convertible Bond

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten