From Ukraine with Love

De vermaarde obligatiebelegger Michael Hasenstab verklaarde Oekraïne de liefde. Zijn beleggingsfonds Templeton Emerging Markets Bond heeft een forse positie in het verscheurde land opgebouwd. Zal deze liefde beklijven?

Niels Faassen 25 april, 2014 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

De ontwikkelingen in Oekraïne domineren de nieuws- en actualiteitenrubrieken. Ook amusementszender RTL 5 besteedde onlangs aandacht aan het land, zij het in een andere context. In het tv-programma From Russia With Love worden Nederlandse mannen gevolgd die op zoek zijn naar de ware liefde in Oekraïne. De heren in kwestie wisten dicht bij huis niet te slagen en zochten hun heil in het voormalig Oostblokland.

Zo ook Michael Hasenstab van Franklin Templeton, obligatiebeheerder van twee van ’s werelds grootste obligatiefondsen, Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return, en uitgeroepen in Amerika tot Morningstar’s Fixed-Income Manager of the Year in 2010. Al was het niet de liefde die Hasenstab naar Oekraïne leidde maar zijn “search for yield”. Templeton baarde opzien door eind 2013 de beleggingen in Oekraïense staats(gerelateerde) obligaties te verhogen tot een totaal belang van ruim USD 7,3 miljard, volgens analisten van Bloomberg.

Dit maakt het de grootste schuldeiser van de in dollars uitstaande Oekraïense staatsschuld. Templeton zelf weigerde tot voor kort ieder commentaar op deze posities. Vorige week verdedigde Hasenstab zich in een commentaar op Youtube waarin hij wees op het langetermijnpotentieel van Oekraïne door de strategische ligging en de relatief lage staatsschuld en de sterke aanpak van de crisis door de internationale gemeenschap.





Geen grote verrassing

Voor de fondsanalisten van Morningstar zijn Hasenstab’s posities in Oekraïne geen grote verrassing. In absolute termen is het wel degelijk een groot bedrag, maar de omvang dient echter in de context te worden bezien van het totale vermogen onder beheer van Templeton. Alleen al het obligatieteam bij Templeton had per eind december 2013 ongeveer USD 200 miljard onder beheer.

Daarnaast zijn substantiële en contraire posities, zoals in Oekraïne, geen uitzondering voor Templeton’s Hasenstab en passen binnen de filosofie van de door hem beheerde fondsen. Zijn specialisme ligt voornamelijk op het vlak van landenallocatie en macro-economie. Hetgeen ook sterk tot uiting komt in de fondsen die hij onder beheer heeft. Zijn lange termijn track record toont aan dat Hasenstab het hogere risico dat voortvloeit uit zijn ruime mandaat uitstekend heeft weten te beheersen. Wij hebben dan ook veel waardering voor zijn expertise. Daarbij geldt dat hij een ervaren obligatiebelegger is.

Populaire obligatiefondsen
Hasenstab is hoofdbeheerder van Templeton Global Bond, Templeton Global Total Return en Templeton Emerging Markets Bond. Binnen Europa zijn deze drie fondsen de meest populaire obligatiefondsen van Templeton en verdienen dan ook een nadere analyse. Voor alle drie de fondsen geldt dat ze posities in Oekraïne bevatten, zij het in verschillende gradaties. De Oekraïense obligaties in portefeuille zijn overigens uitgegeven in harde valuta. Hierdoor hebben beleggers niet te vrezen van de forse daling van de Oekraïense Hryvna maar wel van de ontwikkeling van de risicopremie en de schommelingen van de Amerikaanse rente.

Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return vallen in de Morningstar-categorie 'Obligaties wereldwijd' en zijn de grootste obligatiefondsen van Europa met een beheerd vermogen van respectievelijk EUR 29 miljard en EUR 26,5 miljard. Global Bond heeft een Morningstar Analyst Rating Silver en Global Total Return een rating Bronze. Voor Global Total Return bedroeg de positie in Oekrains staats(gerelateerd)papier per eind december 2013 om en nabij de 3 priocent van het totale fondsvermogen. Hetgeen een relatief kleine positie is ten opzichte van het totaal. Bovendien is de omvang relatief stabiel gebleven gedurende 2013 blijkt uit gegevens van Morningstar. Voor Global Bond bedroeg de positie in Oekraïne per eind 2013 bijna 5 procent. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Voor beide fondsen gaat het hier om off-benchmark posities, aangezien Oekraïne niet opgenomen is in de index van het Templeton Global Bond (JP Morgan Global Government Bond Index) noch in die van het Templeton Global Total Return (Barclays Multiverse Index). Dat beleggers verder dienen te lezen dan de krantenkoppen en goed hun huiswerk dienen te doen blijkt wel uit de samenstelling van de totale portefeuilles.

Hieruit blijkt dat Oekraïne slechts een relatief beperkte belegging betreft vergeleken met de overige posities. Beide fondsen bevatten namelijk substantiële posities in landen zoals Zuid-Korea, Polen, Ierland en Mexico die geen onderdeel vormen van de benchmark, zoals uit de onderstaande overzichten (per 28 februari 2014) blijkt. Dit brengt niet alleen een verhoogd kredietrisico met zich mee maar ook aanzienlijke valutarisico’s. Hier staat echter een lagere rentegevoeligheid tegenover in de vorm van een lagere duration ten opzichte van de benchmark. Bij een daling van de rente kan een lagere duration overigens rendement kosten.


(klik op afbeelding voor vergroting)


Voor Templeton Emerging Markets Bonds (Silver rating) geldt een ander verhaal. Daar zijn de beleggingen in Oekraïne flink uitgebreid en neemt het een relatief grote positie in. Per eind februari 2014 was bijna 10 procent van het fondsvermogen belegd in Oekraïne. Ten opzichte van de benchmark van het fonds (JP Morgan EMBI Global Index) is dit een aanzienlijke overweging van 7,5 procent.

Dergelijke uitgesproken posities zijn echter geen uitzondering voor Templeton’s Hasenstab en passen binnen de filosofie van het fonds om uitgesproken en contraire posities in te nemen. Dit beeld wordt bevestigd door de aanmerkelijke overwegingen in landen als Nigeria, Hongarije, Uruguay en Ghana. Bovendien wordt in tegenstelling tot de benchmark (100 procent USD) een wezenlijk gedeelte van de portefeuille (68 procent) belegd in staatspapier in lokale valuta.

(klik op afbeelding voor vergroting)

Of Hasenstabs verklaarde “liefde” voor Oekraïne zal beklijven, moet nog blijken. Beleggingen in landen die in politieke en/of financiële problemen verkeren, zoals Oekraïne, zijn echter niet per definitie een slechte belegging. Wel brengen dergelijke (off-benchmark) posities verhoogde risico’s met zich mee en dienen daarom in de context van een totale portefeuille te worden bezien.

Staar u niet blind op de krantenkoppen over Oekraïne maar beoordeel een fonds in zijn totaliteit en probeer de beheerder op waarde te schatten. Voor wat de Templeton-fondsen betreft blijft Morningstar van mening dat beleggers in goede handen zijn van ervaren beheerders. Niet alleen zijn de actieve posities in lijn met de filosofie van het fonds maar heeft Hasenstab in het verleden aangetoond dat hij het hogere risico dat met zijn fondsen gepaard gaat goed heeft weten te beheersen. Wel dient u zich in ieder geval bewust te zijn van het bovengemiddelde risicoprofiel van deze Templeton obligatiefondsen. Daarnaast geldt voor alle drie de fondsen dat de kosten bovengemiddeld zijn vergeleken met categoriegenoten.


Deze column verscheen eerder op www.belegger.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten