Nominaties Morningstar Fund Manager of the Year Award: Tim Stevenson, Nicolas Walewski en Isabel Levy

Tim Stevenson (Henderson), Nicolas Walewski (Alken) en Isabel Levy (Métropole Sélection) maken kans op de titel Morningstar Fund Manager of the Year in de categorie ‘aandelen Europa’.

Facebook Twitter LinkedIn

Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om de voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2013 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En dat naar verwachting ook in de toekomst doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating Bronze, Silver of Gold komen dan ook in aanmerking.

Een dergelijke kwalificatie geeft aan, dat Morningstar’s fondsanalisten verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de benchmark en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn team (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Tim Stevenson (Henderson Horizon Pan European Equity Fund), Nicolas Walewski (Alken European Opportunities) en Isabel Lévy (Métropole Sélection) zijn dit jaar de uitverkorenen voor deze prestigieuze prijs. Bekijk in de slideshow de waardering en het rendement van de fondsen in Europese aandelen die zij beheren en lees daaronder wat hen onderscheidt van concurrenten.

Lees ook de fondsrapporten
Metropole Sélection / Henderson Horizon Pan European Equity Fund / Alken European Opportunities


Nominaties Morningstar European Fund Manager of the Year – aandelen Europa

Fondsbeheerder: Tim Stevenson
Genomineerd voor zijn werk bij: Henderson Horizon Pan European Equity en Henderson Euro Trust

Fondsbeheerders die al meer dan twintig jaar lang goed voor hun beleggers zorgen, die komen we niet vaak tegen. Managers die al zo lang meelopen worden sowieso zeldzaam. Fondsbeheerder Tim Stevenson is in 1986 bij Henderson Global Investors begonnen en houdt zich sindsdien bezig met Europese aandelen. Sinds 1992 runt hij in zijn eentje Henderson EuroTrust en hij kreeg de leiding over het Henderson Horizon Pan European Equities Fund toen dat in 2001 van start ging. Wij waarderen zijn vele jaren ervaring in de sector en vinden ook dat hij die ervaring uitstekend gebruikt heeft: hij kent de bedrijven in zijn branche door en door en kan daardoor zijn beleggingsmethode met succes toepassen.

Ondanks de grillige marktontwikkelingen van de laatste jaren is Stevenson’s beleggingsstijl min of meer gelijk gebleven. Zijn nadruk op de kwaliteit van bedrijfsbalansen maakte al lang voor de kredietcrisis van 2008 deel uit van zijn bottom-up methode van aandelenselectie. Die bleek enorm profijtelijk voor zijn beleggers toen de beurzen in 2008 onderuit gingen, maar ook in de meer risico-averse perioden in de jaren daarna.

Door echter ook op waardering te focussen kon hij al te populaire aandelen in enkele defensieve sectoren mijden en in 2013 wist hij de portefeuille heel handig door meer cyclisch vaarwater te loodsen en daarbij toch aan zijn eigen selectiecriteria vast te houden. De outperformance van zijn Henderson Horizon Pan European Equities Fund is in 2013 dan ook grotendeels te danken aan de aandelenselectie.

Het fonds eindigde in 2013 bij de top tien procent in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’ met een rendement van 25,17 procent. Attractiever nog is het rendement van 9 procent op jaarbasis dat hij sinds de oprichting van het fonds in 2001 heeft behaald: dat is fors meer dan de meeste van zijn collega’s in deze categorie en bovendien bereikt met minder dan de gemiddelde volatiliteit.

Lees de volledige analyse van Henderson Horizon Pan European Equity Fund >

Fondsbeheerder: Nicolas Walewski
Genomineerd voor zijn werk bij: Alken European Opportunities

Nicolas Walewski heeft twintig jaar beleggingservaring. Hij heeft Alken Asset Management in december 2005 opgericht en werkt met een klein maar uitstekend gekwalificeerd team van vijf sectoranalisten en één medebeheerder. De beleggingsstijl van Walewski is vooral opportunistisch: hij is geïnteresseerd in ‘vergeten’ aandelen, in bedrijven waarvan sommige of alle activa ondergewaardeerd zijn of die volgens hem beschikken over nieuwe winstmakers.

Maar wat het uitgangspunt ook is, hij geeft de voorkeur aan bedrijven met een geloofwaardig managementteam, dat in staat is het grote winstpotentieel van de onderneming ook daadwerkelijk te realiseren. Hij probeert marktexcessen te mijden en is wel eens tegendraads in zijn beleggingskeuzen, wat blijkt uit zijn beslissing om zich verre te houden van de hypercyclus in grondstoffen en opkomende landen van de afgelopen jaren.

Wat betreft outperformance heeft hij een uitstekende staat van dienst opgebouwd, zowel in zijn vorige functie bij Banque Syz (waar hij het Oyster European Opportunities Fund beheerde) als bij Alken. Onder Walewski’s leiding staat Alken European Opportunities in de bovenste 25 procent van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa flex-cap’ (tot en met december 2013) en heeft het in 2013 rendementen opgeleverd die bij de beste tien procent horen, met name dankzij de selectie van goede, veilige aandelen in de IT-sector. Walewski’s kwaliteiten als beheerder bleken ook toen hij in september 2013 besloot het fonds te sluiten voor nieuwe toetreders om de belangen van de bestaande beleggers te waarborgen.

Lees de volledige analyse van Alken European Opportunities >

Fondsbeheerder: Isabel Levy
Genomineerd voor haar werk bij: Métropole Sélection

Isabel Levy was in 2002 één van de oprichters van Métropole Gestion. Ze had toen al ruim twintig jaar ervaring in asset management. Sindsdien geeft ze leiding aan een stabiel en ervaren team dat op dit moment bestaat uit zeven managers met gemiddeld zeventien jaar ervaring.

Die ervaring is essentieel voor ons vertrouwen, want het team volgt een benadering die een grote mate van kennis van en vertrouwen op de eigen analyse vereist. Levy en haar collega’s richten zich op ondergewaardeerde (middel)grote Europese bedrijven en zijn bereid dwars tegen de stroom in te roeien. Voor Métropole Sélection, het paradepaardje, hebben ze een zeer compacte portefeuille met zo’n 25 aandelen samengesteld, wat weinig ruimte laat voor selectiefouten.

Zo’n compacte portefeuille mag nogal wat risico’s met zich meebrengen, maar Levy heeft al vele malen bewezen wat ze waard is op dit gebied. Métropole Sélection staat dan ook bij de top 25 procent voor de periode van tien jaar tot en met eind december 2013. Dit succes heeft echter een prijs (en dat zal in de toekomst niet anders zijn), namelijk enkele perioden van underperformance (2006-2007, 2011) toen de beleggingsstijl van het team uit de gratie was.

Verder moeten beleggers goed bedenken dat de smalle basis van de portefeuille, de keuze voor conjunctuurgevoelige sectoren, maar ook de aard van deze waardestrategie betekent dat het fonds op termijn volatieler is dan andere fondsen. Die strategie bleek in 2013 echter wel degelijk vruchtbaar. Dat jaar zat het fonds meer dan zes procentpunt boven het gemiddelde in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa large-cap waarde’. Het wist vooral in de sectoren industrie (Randstad), technologie (Capgemini) en financiële dienstverlening (Unicredit) enkele zeer succesvolle fondsen te kiezen.

En last but not least heeft Lévy bij Métropole Gestion een gedegen beleggingscultuur opgebouwd en een bovengemiddeld gevoel voor rentmeesterschap ontwikkeld. Dat blijkt met name uit het feit dat het fonds zich vooral richt op waar het echt verstand van heeft, namelijk Europese waarde-aandelen.

Lees de volledige analyse van Métropole Sélection >


Winnaar
De winnaar van Morningstar Fund Manager of the Year Award voor beleggingsfondsen in Europese aandelen wordt bekendgemaakt op 27 maart tijdens een gala na afloop van de eerste dag van de Morningstar Investment Conference Europe in Amsterdam.

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineren fondsmanagers voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.


Bekijk ook de genomineerden in de categorie ‘Aandelen wereldwijd’ en ‘Obligaties Europa’.
Naast de Morningstar European Fund Manager of the Year Award zijn er ook nog de Nederlandse Morningstar Awards. Bekijk de genomineerde aandelenfondsen, obligatiefondsen, mixfondsen en fondshuizen.


Meer weten over de Morningstar Analyst Rating en de 5-pilarenmethodologie voor het beoordelen van beleggingsfondsen? Lees dan:

Morningstar Rating versus de Morningstar Analyst Rating
Morningstar analyseert en waardeert beleggingsfondsen via twee methoden: kwantitatief en gericht op historisch rendement en kwalitatief met een oog op toekomstig resultaat. Hoe een belegger beide ratings kan gebruiken.

De toekomst staat niet in de sterren
Wat mij opvalt is hoeveel mensen de Morningstar Rating nog steeds verwarren met de Morningstar Kwalitatieve Rating. Dat is jammer.

Bevlogenheid gezocht!
Een fondsmanager moet een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen beleggen. Iets wat bij ons minder in zwang is.

Rentmeesterschap gezocht!
Krijgt een fondsmanager voldoende ruimte zijn "ding" te doen? Bepaalt de commercie het aanbod of staat de belegger voorop?

Doe het wel met stijl
De goede fondsmanagers hebben een eigen, onderscheidende stijl. Die is voor een belegger moeiijk te achterhalen, maar is wel van groot belang.

Blijf niet hangen in het verleden
Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat ze een fonds kiezen op basis van de prestaties uit het verleden.

Goedkoop is geen duurkoop
Wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn is Morningstar positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten